Wednesday, January 14, 2009

:: SLUMDOG MILLINONAIRE ::

I watched Golden Globe Award 2 days ago. Overall, it's a typical type of event, lebih kurang tahun lepas pun.

What caught my attention was the winner of Best Motion Picture- Drama is a movie named Slumdog Millionaire~! First of all, I never heard about the movie. So, sama ada I yang tidak mengikuti perkembangan or marketing die tak sampai Malaysia.

Then, that movie memang takde tayang kat Malaysia ler. Obviously~! In fact, all the nominees for Best Motion Picture- Drama and Musical/Commedy tidak ditayangkan kat Malaysia (exception for Mamma Mia). Terasa betapa kurangnya movie kat Malaysia ni. Nak kata banyak Malaysian movie tak jugak sebab Malaysian movie slalu kejap sangat stay kat cinema (still bengang sebab tak sempat nak tgk Los n Faun!!!) Ntahler, Malaysian tak suka tgk movie kut?

Back to Slumdog Millionaire. Other things that impress me is even it was British movie, citer tu was filmed in India, where, pelakon2 dia semua Indian. Well, I'm not a fan of Bollywood movie but this movie is English movie and I believe bukan typical citer hindustan. So, thumbs up for India. Well done! It's good to see different faces (bukan mat saleh) yang menang.

Then, this movie menang other awards as well that nite. That movie was nominated in 3 other award and won all of it! Best Director, Best Screenplay- Motion Picture, Best Original Score- Motion Picture. 4 Golden Globe in one go~! Plus, it won 5 out of 6 nominations in Critics Choice Award. Hebat bukan?

Today, I google the movie and jumpa a few review about the movie. For me, jalan cerita movie tu interesting sangat. And in that movie, the main actor is Muslim :)
"The story of Jamal Malik, an 18 year-old orphan from the slums of Mumbai, who is about to experience the biggest day of his life. With the whole nation watching, he is just one question away from winning a staggering 20 million rupees on India's "Who Wants To Be A Millionaire?" But when the show breaks for the night, police arrest him on suspicion of cheating; how could a street kid know so much? Desperate to prove his innocence, Jamal tells the story of his life in the slum where he and his brother grew up, of their adventures together on the road, of vicious encounters with local gangs, and of Latika, the girl he loved and lost. Each chapter of his story reveals the key to the answer to one of the game show's questions. Intrigued by Jamal's story, the jaded Police Inspector begins to wonder what a young man with no apparent desire for riches is really doing on this game show? When the new day dawns and Jamal returns to answer the final question, the Inspector and sixty million viewers are about to find out... " copy n paste from Yahoo! Movies
Lepas baca review citer tu, rasa excited sangat nak tengok citer tu. Tapi, macam mana? Kat cinema takde.. n I don't think VCD cetak rompak (oops!) ada, or at least, not now ler... Huhuhuh.. nak tgk SLUMDOG MILLIONAIRE pls!!!!

Tuesday, January 13, 2009

:: Astaghfirullah ::

Astaghfirullah....

This morning, I find out from Moqh's blog that mysterious "Adibah Ahmad" has a new blog!!

She is the owner of a blog yang mengutuk Islam and menghina nabi Muhammad SAW even sebenarnya still don't have sufficient prove whether she is really Adibah Ahmad? Or she's just a non-muslim yang berpura-pura to be a muslim untuk melaksanakan her own niat buruk? Or ada pihak lain yang dengki dengan that Adibah sampai sanggup buat macam tu untuk burukkan nama dia n her family.

Based on some reading on the internet, rasanyer the 'original' Adibah Ahmad is not the owner of the blog. But, she still dunno who's the culprit yang make such chaos? If betullah she's innocent, she has my sincere sympathy.. Kesian sangat.. N that culprit will get his/her own punishment! If bukan kat dunia.. akhirat sudah semestinya...

Only Allah knows the truth and hopefully the truth will prevail...

Allahuakbar~!

Wednesday, January 7, 2009

:: Cuti-Cuti Malaysia ::

Hello everyone~! Harini terasa nak update about my trip to Kedah + Penang haritu.

First time berjalan2 n bercuti with my in-laws. First time balik my hubby's kampung kat Kulim, Kedah. First time my Kelisa jalan2 ke arah utara sampai Penang. N banyak lagi benda yg first-time.

Bertolak dari bangi pukul 2.30 pagi (awal giler!) and reach Kulim around 9am. Actually, main reason balik kampung is for hubby's cousin wedding. Wedding kat kampung ni relaks jerk.. pagi hari kenduri tu, macam tak riuh2 pon.. Have a great day there.. enjoy a simple-kampung-style wedding. :) Yang paling best, ada lucky draw. Sapa2 yg interested, boleh beli ticket lucky draw for RM1/entry. Tak kisah ler nak beli brape banyak pon. No limit. Me n hubby beli 3 ticket and guess what?! we won 1 price ! Yeay! Dapat ler sebijik tippu-wear :)

*nampak tak speaker kat belakang tu? Siap ada tudung.. ehehehhe

After tido semalam kat kampung, we off to Penang, which just 30min from kampung~! Last time pegi penang is time Nani's wedding n time tu tak sempat nak jalan2, so mmg eager sangat~! Tido kat Eden Seaview Condo owned by Kelab TM Penang.. So, murah le skit. Seronok dapat jalan2, even kachiwa sbb tak dapat naik kete kable kat Bukit Bendera sebab ticket sold out~! Sangat best makan sedap2, even tak jumpe char kuew teow penang yang sedap tapi cukuplah dengan nasik kandar, pasembor, roti canai, naan etc yang sangat sedap :) Happy sebab first time pegi Pesta Penang even tak larat nak jalan habis..Puas sebab dapat borong dvd kat Feringhi Night Market walaupon ikutkan hati.. nak beli banyak lagi! So, overall.. we have a fabulous time walaupon tak sempat nak bercanda2 di tepian pantai..! Let's the picture tell the story-mory~!

1- Di bandar Georgetown, baru lepas amik kunci apartment
2- Apa yg bestnyer Komtar ni erk?
3- Nasik kandar line clear.. sedap giler OK!

1- Gurney Drive with in-laws
2- Pesta Penang
3- Wat's up with that face, dear?

1- Volkswagen Minyak Sapi
2- Argh.. satu jerk lagi nak menang teddy bear!
3- 1,2,3.. peace at Bukit Bendera !

1- Muke kachiwa tak dapat naik cable car
2- Hilangkan rasa kachiwa with self-portrait
3- Ice cream sgt tempting.. pedulikan batuk anda!
1- Kuch Kuch Hota Hei style
2- Pokok ini sangat pelik
3- Ha.. kan dah tersangkut!

1- Pasembor.. sedapnyer
2- At masjid terapung
3- Naik Feri ! Yeay!

Monday, January 5, 2009

:: Home Sweet Home ::

Kenapa ler rumah kat area KL/ Selangor ni mahal sangat? Kadang2, rasa harga rumah sangat ridiculous + melampau! If macam ni, how orang2 baru kahwin like me nak beli rumah? Hmm..

Me n hubby pay RM600 for rental every month. RM600 for 3 bedroom apartment yang takdela besar pon. Kalau kat Johor, boleh beli rumah sendiri for RM600/month. Rasa sayang jer duit tu bayar rental yang in the end, bukannyer milik kita sendiri.

We actively survey on buying house since lepas kahwin. Yerla, before kahwin mmg tak sempat sangat nak fikir pasal beli rumah and time tu duit saving just focus for wedding. We all mmg decide nak duduk bandar baru bangi/ kajang/ sri kembangan, but the no 1 choice would be BB Bangi. Yerla, dah selesa duduk sini.. so, tempat lain tu mcm kurang best :) ahahhaha

But, rumah2 kat Bangi ni, tersangatlah mahal.. Dahler 2-storey-terrace susah nak dapat, bila ada pon, harganyer RM300K+, which is way out of my budget. Yerla, banyak lagi benda nak kene beli, perabot ler apa ler.. nak tukar kete baru lagik.. nak saving in case i got pregnant lagik.. haih.. Rumah2 baru kat bangi ni, mostly developer buat bungalow or semi-D, yang sangatlah cantik, tp obviously sangat mahal. My fav is Puncak Bangi, near PKNS tapi.. harga nyer RM800k! Adoi.. 10 years from now pon belum tentu mampu...

Rumah paling murah n I like d design is rumah2 baru kat Seksyen 7. RM240k jer.. tapi SOLD OUT! Tensenyer... Owner rumah2 tu akan dapat kunci around Feb/ Mar this year. Harap2 adaler orang yang nak jual but still below RM300k.

Ada a new housing project kat seksyen 4, apartment with 4 or 5 bedroom, tapi.. harga tak decide lagik but according to the developer, the starting price is RM188k, which I think rugi pulak if beli apartment semahal itu.

Hmm.. tensennyer.. nak rumah sendiri.. nak landed house.. nak hias rumah sendiri cantik2, nak kitchen cabinet, nak rasa worth bayar duit rumah bulan2 and one of the main reason sbb nak buat barbeque party n ajak my family n frens.. Bestnyer!!!

p/s: takde ke sapa2 nak bagi rumah as hadiah lucky draw kat aku?

Friday, January 2, 2009

:: Jeans ::

I have only 1 pair of jeans.. Sebab jeans yang lain semuanyer dah buruk/ koyak/ tak muat! So, mmg keep on wearing this jeans ler for Friday and weekends. Bila tgh basuh jeans, I will wear khakis.

I love my one and only jeans. Daredevil cuts by Guess. Bought it for RM350+ and dapat diskaun 10% using HSBC credit card (time beli tu, pakai D's credit card). Love it sebab material dia best, cutting dier best, stretchable and comfortable sangat!

But, that jeans sudah ketat! Still wearable but ketat! So, nampak ler segala2 bumper/ skirting of lemak! uhuhuhuhu.

So, I decide to buy new pair of jeans this month. Went to Sunway Pyramid yesterday and pegi Levi's coz sayang duit nak beli guess. Spend 30 minutes in that store but can't find my perfect jeans. The main problem is size 28 pon tak muat!!!!!! Bengang giler.. Malu jerk time mintak size 29. Tu pun, tak banyak choice and sangat ketat! Uwaaaa... tensionnyer

Hmm, beside Levi's and Guess, jeans apa erk yg best and sesuai utk pear shape like me?

edited : Finally, berjaya beli Levi's 03577 bootcut, size 30 (argh!!) at Midvalley :)