Tuesday, February 24, 2009

:: PUAS ::

Aku puas sangat! Puas sebab dapat buat 1 benda yang aku nak sangat buat as per entry ni.

Yeay! Thanks to hubby, we manage to watch award winning movie, Slumdog Millionaire last Friday kat GSC Midvalley.

Hubby purchase ticket online tp seat yang belakang2 sume dah sold out. The cinema was full.. sampai row depan skali pun penuh.. The audience mostly 40-50 years old and indians. Orang lain tak tau pasal movie ni ker? Or they don't appreciate this type of movie.. Ntahler..

Overall, mmg puas hati. It's a low budget movie and yet able to sampaikan the message. For me, it's a great movie.

But, sedih jugak tengok movie tu bila fikir that all things that happen dlm movie tu is a picture of true story of India. Sedih bila pikir budak2 yang kecik2 dah jadik orphan, pastu kene paksa jadi peminta sedekah ke pelacur ker.. Kesiannyer... Pastu, bengang ngan polis2 yang mmg confirm makan rasuah sebab bila orang2 miskin ni kene pukul/ kejar, diorang boleh buat taktau jerk. Lucky that we live in Malaysia and indian in Malaysia should feel lucky that they live in Malaysia!

Tapi, many Indian hate Slumdog Millionaire sebab diorang anggap movie tu just show the Dark Side of Mumbai tapi tak tunjuk all the development of their country. In some way, diorang rasa movie tu macam bias. For me, they have to admit their weakness and try to overcome it rather than melatah bila orang publishkan their weakness... Ntahler, lain orang, lain pendapat, right?

For all my friend yang belum tengok citer tu... tolong ler pegi tengok.. :) It's a must, OK!

XoXo,

Tuesday, February 17, 2009

:: LoVe ::

14 February is known as Valentine's Day, but do you celebrate Valentine? As a muslim, we can't celebrate such thing because the Christrian-Valentino thingy.

But, can we celebrate 14 Feb as a symbol of World Love Day? A day to celebrate the one we love? Hmm.. I dont know...

As for me n hubby, we didn't celebrate such thing but u know what, at times, we can't resists all the cute stuff, nice card etc sell during Valentine.. So, can I put this way.. We dont celebrate valentine day but we celebrate Love Day? Hmm

This year, I didn't prepare/ plan anything for this day, neither card or present. Around 12-ish, tetiba teringat bout it and I wish hubby. Time tu dah baring2 dah nak tido.

N suddenly, hubby give one box. OMG! Dapat present le pulaks. Rasa guilty gaks tak de apa2 in return..

Thanks,dear for the thumb drive as my thumb drive dah lama hilang. I really need it and really2 appreciate it. Muahhssss

Love u SO MUCH!!


p/s: besoknya, hubby terjumpa the missing-thumb-drive inside his car.. hmm..

Friday, February 13, 2009

:: Who's Cooking? ::


Sejak jadi student balik ni, teramatler jarang memasak di rumah. Yerla, my class is on Monday n Rabu.. So, obviously, tak masak ler that day. Selasa is Pasar Malam Day. Friday, Saturday n Sunday plaks is consider weekend.. so, tak reti nak duduk rumah. So, hari Khamis jerkla yg ada peluang untuk masak. Tu pon ikot mood n availability of barang2 mentah kat dalam fridge tu..


To be honest, I'm not good at cooking. Takat reti masak basic2 je. Tu pon banyak ambik recipe from internet. Tu ler akibatnya bila malas tolong mak masak. Tp biler dah kahwin ni, malas + boring nak asyik makan luar jerk. So, kadang2 masak ler jugak.


The problem is, bile hubby ada kat rumah, rasa senang jer panas hati if hubby melepak2 tgk TV or main game. Luckily, hubby is extremely rajin, slalu tolong masak kat dapor, masak nasik, basuh pingan etc. But, there's time when dia tgk kurang rajin. Contohnyer, kadang2 time dia tgh tolong, tp tgk tv sementara tunggu air masak, i boleh panas hati tgk dia take a few mins time out. Jahat kan? But, I can't help it coz when I'm cooking, I give full comitment kat dapur n i kinda expert that kind of comitment from u! Sayang, sorry erk.... Sian sayang asyik kene pujuk...


Another problem is I don't have skill in 'merasa'. Tak pandai nak budget manis ke pahit ke tawar ke masam ke masin ke etc. Luckily again, hubby sangat pandai merasa :) So, if masak sedap tu, it's not completely my ability tp it's kejayaaan (?) bersama :) Kira macam compliment each other ler.. ahahhaha.. Love u darling..


BTW, menu semalam is sambal udang n taugeh + kucai goreng. Sedap tau.. sampai abis lauk2 tu kitorang kerjakan.. ehehhe.. tp terlebih masak sambal. So, sambal lebih tu, I buat sambal ikan bilis n buat lauk lunch for today :)

Sambal udang yang terlebih sambal :)

Taugeh goreng with kucai & fishball - lauk utk hubby as I dont eat vege :D



Lauk2 yang habis + kulit2 udang..

Wednesday, February 11, 2009

:: Grammy ::

As it's public holiday kelmarin, we, Malaysian have the opportunity to watch the Grammy Award LIVE, without kena amik cuti.

And guess what, I MISSED IT~! Arghhhh~!

Woke up at 9am that morning, rasa macam kene bangun awal utk buat something, tp tak boleh figure out apa dia. I totally forget about it. So, tido ler balik sampai pukul 12 (shame on me!)

Tgh lunch around 1pm-ish, baru sedar yang terlupa tgk Grammy.. Tensen giler. But, worry not, luckily ada rerun pukul 9mlm tu. So, I scheduled it for record, in case time tu takde kat rumah.

N guess what (again), BLACKOUT! Dari pukul 8 sampai kul 12 mlm. Arghhh~! Bengang sangat2!

Hopefully, ada rerun again this weekend and I try my best not to miss it again. T said that it's a must-watch-award.

If any1 of u tau bila 8tv or StarWorld akan tayangkan balik, pls pls pls do me a favor and let me know, k? Thanks :)

XoXo

Tuesday, February 3, 2009

:: Negative ::


It's negative.. again~! Even dah lewat period for 44 days.. Padahal, my hubby and I dah berangan2 dah. Tgk barang2 baby.. Aci ker?

Hmm, apa nak buat.. takde rezeki lagik.. Lagipon, I'm on medication untuk betulkan balik hormon yang susah sgt nak stabil ni..

At the bright side, doctor pon cakap, if hormon ni tak stabil, takut ada complication if I get pregnant nanti.. Tu yang kena makan ubat. So far, I'm discpline enuff untuk makan ubat tu, tp ada 1 hari skip gaks :D)

Tapi, doctor pesan, makan ubat alone is not enough sebab another 50% need to come from my own effort as I need to exercise. Glup! Exercise? Adoi.. that's a BIG problem to me. Tapi, sejak dari tu, every Saturday, I wake up early in the morning untuk gagahkan diri pegi aerobics at Tasik Cempaka, BB Bangi. Kesian hubby sebab kene drag skali.. uhuhuh.. Tuler, biler ajak pegi gym, slalu ler ada hal lain. Padahal, bukan jauh pon.. kat Tmn Sepakat Indah tu jerk.. uhuhuhu

So, I try my best to be optimis.. Mana tau, bulan depan rezeki kitorang sampai, right?

p/s: Sayang, this weekend kita g aerobik lagik, ok?