Wednesday, April 29, 2009

:: Week 9 ::










"I'm over an inch tall & weight 4 grams! I've already grown verifiable fingers & toes" - my baby (credit to http://baby-gaga.com/ and http://www.pregnology.com)







Tak sangka dah sampai Week 9 dah...

Basically, during this week, I was bercuti-cuti Malaysia di Sabah~! Berjalan2 di KK and Kundasang (story mory n pictures will be up soon!)

Surprisingly, Alhamdullilah, sepanjang trip ke Sabah ni, takdela pulak rasa mual2 ker, pening2 ker.. Naik flight pon biasa jer.. (hubby yg pening2 time naik flight.. ekekekek) Cuma ada skit2 le sakit kaki.. Tu pon, sebab banyak sangat berjalan..

Tapi kan, sangat ler bersalah (or berdosa?) during this trip ni sebabnyer LUPA MAKAN UBAT! Adeh.. beria je bawak all those pills.. First day jerk yg still displin.. Start 2nd day, mmg dah lupe all about duphaston, asid folic and obimin tu. Bukan sengaja, tp mmg completely luper sangat2. Teringat pon time kat airport on the way balik.. huhuhuuh.. Luckily takde apa2.. Guilty giler, OK! Kadang2 terfikir, rasa mual2 tu tak datang sebab tak makan ubat ker erk? ahahhaha.. Coz I hate makan ubat/ pil so much! ehehehhe

Lagi satu, disebabkan alasan 'on vacation', I have melanggar a few pantang larang.. rasa giler guilty tp sebenarnyer hati dan perasaan sangatlah puas.. hahahha.. aci ker?

  • Makan fastfood (KFC) - Time lunch takde apa yg menarik nak makan kat KK, time carik2 kedai makan, hubby suggested McD, pastu, sebab dah lama tak makan kan.. plus lapar plaks tu.. selamba je aku bantai telan 2 ketul ayam KFC

  • Minum air gas - Dah alang2 pegi KFC kan, mesti ler order air gas. Puas gile dapat minum Mirinda Orange.. Slurp Slurp.. tak abis makan lagik tp air dah abis.. Apa citer?

  • Makan ayam (binatang darat) and seafood (binatang laut) in 1 meal - Terbaca kat magazine yg pregnant lady tak elok makan both type of binatang in 1 meal. Tp, apa nak buat, chicken wing (org sabah panggil sayap ayam) kat KK sangatlah tempting.. berkilat2 disalut madu! Ditambah lagik dengan seafood (kitorang makan udang, ketam n ikan tuna in 1 meal!) yang grilled to perfection... mmg awesome sangat!

  • Tak minum susu - Ni lagi satu, lupa sangat2 nak p carik Susu HL kat situ.. basically, mmg time trip ni, takde minum setitik susu pon! Adeh.. I need calcium!

So, next week kena recover balik sume benda.. Huhuhuuh.. Hopefully, my baby strong and healthy even mummy bantai makan all those tasty-but-not-so-healthy food.. huhuhuuh

Tuesday, April 21, 2009

:: 8 weeks ::









"I'm nearly an inch tall & weigh one whole gram & my tiny earlobes are visibly developed" - my baby (credit to http://baby-gaga.com/ and http://www.pregnology.com)





Pejam celik.. pejam celik.. dah 8 weeks dah!

This week, I still rasa mual2 n loya2 tapi tak pernah pon muntah, pastu satu badan sakit2.. huhuhu.. lenguh giler, OK! I keep on eating and eating and eating.. Non-stop! Sebab if not, rasa mual tu datang balik.. huhuuhuh

Alhamdulillah, this week dah takde bleeding dah as I limit all my activity.. Tapi, kesian sangat kat hubby sebab he needs to do all the chores.. Kadang2 tu, beranikan diri gaks buat yang ringan2 such as goreng2, sidai baju and all tp badan mmg penat giler.. Rasa nak baring jerk kat atas katil.. I'm not malas, ok.. just tak larat sangat2

I just realized that I'm not emotionally stable this week. I cry easily.. Sangat senang air mata ni nak mengalir.. Bila penat giler, sedar2 jer nak menangis.. Sian lagik kat hubby sbb asyik kena pujuk even bukan salah die pon. Kadang2 terfikir, effect kat baby ke if I cry a lot? Yerlah, takut le baby dapat feel his/her mummy is crying.. But, I'm crying not because I'm not happy.. That tears just keluar tanpa sedar... is it normal? At least, takdelah simpan perasaan tu sorang2 kan?

Anyway, everything is under control and me&hubby try our best untuk biasakan diri with all this condition... Another 32 weeks to go~!

p/s: Our home loan has been approved.. Maybe ni rezeki baby kot? So, skrg kena start saving a lot more for our baby and our new home :)

Thursday, April 16, 2009

:: Tax ::

Harini 16 April 2009... Tinggal lagik 2 weeks to submit annual assesment for 2008 tax. Have u submit yours? Kalau belum, cepat2 le buat e-filling kat https://e.hasil.gov.my/ before 30 April 2009. Lagipun, if buat lambat2, takut nanti server down pulaks...

FYI, I just submit mine today.. Actually, dah lama dah fill up, tapi ada some figure tak sure n kena carik dulu all the receipt. This year, takde claim pon on magazine/ books sbb tak simpan all the receipt. If simpan pon, ntah mana ntah letak... tak ingat n merata2..

This time around, tak payah bayar any cukai pendapatan sebab bayar kat PCB dah terlampau banyak.. hehehe, so tunggu ler dapat cheque for tax paid in excess.. tak banyak pon.. tak sampai RM100 pon..

Tapi kan, tahun lepas, I should pay around RM300+, tapi, sbb sibuk sgt ngan wedding arrangement, tak bayar pon... huuhuh.. agak2 kene denda tak? Or dia akan tolak with this year nyer excess erk?

Lagi satu, actually, tak sure ler whether betul ke tak all the info yang I fill up tu.. especially part "Pendapatan Tahun Kebelakangan Yang Belum Dilaporkan". Kena add up balik ke kat this year nyer income erk? Huhuhuuh.. ntahler..

p/s: Tax is one of my fav subject time degree dulu.. tapi, bila kene buat personal tax sendiri.. jadik tak reti pulak.. aci ker?

Tuesday, April 14, 2009

:: Week 7 ::








"I'm 5/8 of an inch tall, fingers & toes are getting longer & my brain is just starting to grow" - my baby (credit to http://baby-gaga.com/ and http://www.pregnology.com)


Week 7 dah :)

Hari sabtu, pegi jumpe Dr Noraini kat Az-zahrah.. Orang menunggu mmg ramai.. yerla, hari Sabtu. Plus, ramai orang skrg carik muslim female doctor nowadays. Sampai around kol 8.45, dapat giliran no 7.. bolehler...

Everything when well :) N i had my 1st scan with baby inside.. Kecik je.. baby tu baru 1.58cm and the kantung just 3.26cm and if ikutkan the calculation, my baby is now 7 weeks 6 days, instead of 7 weeks 2 days. Seronok sgt first time tgk the baby. The feeling is actually much more than seronok.. it's undescribable! From the scan, we can see the baby heart beat. Laju sangat heart beat dier.. It's a miracle.. Allah Maha Besar.. :)

yang bulat kosong on right-bottom hand side tu le kantung and dalam kantung tu (left-bottom- between 2 plus sign) is the baby ..

Doc give me a new date pulak kali ni.. it's 25 Nov 09 tp dalam my medical record card, tulis 28 Nov 09. And if ikut panjang baby on that day, my due date should be 22 Nov 09 plaks. Confuse.. luper nak tanyer doc about it. Takperla, lagipun well understood yang susah nak kira exact due date as my period is not stable.. But, as at now, I'll take 28 Nov 09 as my due date as that date yg doc tulis atas my card.. kira black n white ler.. ehehehe.. bleh ker?

My condition is not much different with previous week cuma berkurang ler skit rasa mual2, pening or lenguh2.. Getting used to it kot :)

Tapi, hari Ahad aritu, ada bleeding a few drops. Takut sangat since I read a lot yg gugur after this bleeding. Tapi, ramai jugaks yang survive... Malam tu jugak, me n hubby pegi Az-zahrah. Doc cakap, it's normal tapi kena be extra careful sbb biasanyer bleeding tu is a sign of potential gugur. Cuak giler bile doc kata macamtu.. Doc kata kena have a lot of rest, jgn aktif sangat, limit sexual intercourse with hubby. She give me 3 days MC.. yes, 3 days! Adush, teruk sangat ke? Risau giler nie.. Tp malas nak serabutkan kepala nie.. Just banyak2 berdoa pada Allah yang everything will be OK.. Doa yang baby inside my tummy ni akan kuat and lahir as a baby yg sempurna.. Insya-Allah :)

To all my frens, please pray for me jugaks OK? Thanks...

Friday, April 10, 2009

:: Week 6 ::




"I'm 7-9mm crown to rump; my limbs are forming & I'm starting to grow a nose and eyes." -my baby (credit to http://baby-gaga.com/ and http://www.pregnology.com)

Baru week 6.. Tak sabarnyer nak tunggu my junior ni keluar.. Kiut kan baby tu.. geram je tgk.. dah ler tak sampai 1cm pon..

I start my week 6 with fever.. huhuuh.. balik dari keje jer trus rasa nak demam.. terlepek je kat sofa sambil selimut badan ngan comforter.. Tapi, tak berani le pulaks nak makan panadol sebab takut ada effect kat baby..

Another major thing, during week 6 nie.. nausea attacks me! Takdela sampai muntah2.. tapi terasa le mual kat tekak tu.. N the only way to stop it is by EATING! Tak kesah ler makan apa2 pon.. asam ke buah ke sweet ker nasi (glup!) ker.. Yg penting mulut ni aktif melakukan aktiviti makan.. Teruk kan? Gemuks le macam ni.. huhuuh

Satu badan dah start sakit2 dah.. especially my leg n bahu.. asyik lenguh jer.. Is it because the baby is taking calsium from my bones erk? Luckily, hubby still tabah nak urut.. kalau tak, taktau ler.. Tp, utk top up calcium dalam badan ni, I drink 1 glass of HL milk every morning.. Tapi choc flavor sbb tak minum susu putih. Plus, takmo minum susu macam Anmum etc coz heard a lot of not-so-good story bout it. huhuuh. Selain dari tu, tiap2 ari makan asic folic n ubat kuat rahim yang doctor bagi.. Hopefully, cukup le utk baby ni membesar dgn sihat :)

Angin dalam perut ni dah tak teruk macam last week.. But still ada le kadang2.. Still manageable.. eheheh.. Tidur pon dah tak saiko macam last week.. last week tido tak lena sebab takut terhimpit perut.. Tp, this week mmg sleep like a baby.. sebab terlampau penat..

Esok jumpa gynae, Dr Noraini kat Az-zahrah.. Hopefully, everything when well..

Looking forward for next 33 weeks!! :) C ya!

Friday, April 3, 2009

:: Week 5 ::

Hari ni terasa bersemangat nak tulis all about my experience for this pregnancy..

Actually, tak sangka pon yang I'm pregnant. Buat UPT pon sbb doctor suruh buat if period tak datang after 1 month of last period sbb if tak preggy, doctor suruh makan ubat bagi kuar period.

So, hari khamis (26 Mar), pegi ler farmasi sebelah PP Az-zahrah utk beli UPT tu (kat sini jual murah je RM8). Then, biler balik, terus buat.. Biasanyer time nak tgk result, tengok together with hubby tp aritu trus tgk kat bilik air sbb tak budget pon positive. Skali.. timbul 2 line. Apa lagi, trus jerit panggil hubby! Tp, time tu hubby tgh solat.

Lepas solat, terus bagitau hubby and we both very2 happy.. happy sangat2 sampai tak boleh nak express how much! Tapi, after all the happy moment, kitorang go thru silent moment sekejap sbb macam2 benda dalam otak ni yg kene pikir.. huhuhuhu

Lepas maghrib, trus g PP Az-zahrah. Tapi, time scan, tak nampak le pulaks. Doctor kata maybe kecik sgt lagik. Tp biler nurse wat UPT, line mmg obvious giler. Doctor calculate my due date based on my last period and this precious baby is expected to due on 26 November 2009 - 1 day before raya haji. And guess what, my parents pegi haji this year ! So, time deliver nanti, my parents not at my side.. sedih sangat tp bile pikir2 balik, at least diorang boleh doakan utk aku kat Mekah nanti...

Balik dr klinik, terus singgah 7eleven nak carik susu HL sbb takut baby tak cukup kalsium. Aci ker? Tp susu coklat dah abis, so, just minum low fat yogurt drink.. Boleh ler, dari takde apa2 kan?

Esok paginyer, biler sampai office, trus search about what should i do etc during this early pregnancy as I know nothing bout it. What should I eat? What shouldn't I eat? I owe Y a lot as she teach me macam2, kira macam my personal consultant ler.. Apa2 yang I doubt, I will call or sms her to ask. She's a mum and her mum is nurse... So, banyak le yang aku belajar dari dia..

Morning sickness? Ntahler, during this week, takdela rasa macam nak muntah ke pening2 ke. Cuma yang obvious is banyak sangat angin! Asyik nak sedawa or k*nt*t jerk! Mmg banyak sangat angin dalam perut ni.. Is it normal??

Pastu, sbb I'm freaking out.. sume benda that I do kene pikir dua tiga kali whether ada effect tak on my pregnancy. Mmg sume benda takut.. nak lari2 anak pon takut. Pastu, malam tido pon tak lena sbb takut terhempap perut.. huhuhuh. Saiko tak?

So, basically.. my 5th week went well and I'm looking forward for another 34 weeks! Chaiyo..