Wednesday, May 27, 2009

:: Week 13 ::





I'm 3.5 inches CRL & weight 1.5 oz; I'm practicing smilling, grimacing, frowning & squinting!" - my baby (credit to http://baby-gaga.com/ and http://www.pregnology.com)



Say hello to 2nd trimester as I'm in Week 13!!

From my readings and from what i got from my frens n family, 2nd trimester is the best moments during pregnancy.. Sebabnyer, the morning sickness is gone.. and you feel so active.. and yes, I confirm that it is true..

Rasa energetic macam before pregnant.. larat nak berjalan2, shopping etc. I felt great! Seronok sangat.. excited pegi shopping complex and masuk kedai2 jual barang baby n survey etc! Love it! Tapi, takdela beli lagik sebab still think that it's too early. Plus, tak buat pon list & budget what so ever..

But, u know what.. Sometime, great things can be so distracting. Yerla, before this, sebab experience mual2 semua.. pastu, bila all the mual2 tu stop.. i felt so worry. Risau about the baby inside my tummy. Sihat ke dia.. Dia tgh buat apa etc. At one point, terlintas dalam fikiran yang 'kenapaler dalam perut ni takde handphone.. so that I can call the baby and talk to him/her and make sure that he/she is doing great inside!' Ada 1 point ni, I felt so worry sampai all the bad thought is coming to my head and I hate it! Tapi, after consult all my frens yang dah ada anak.. they said that it's normal to feel such thing.. So, lega le skit... :) Pastu kan, tetiba, perasaan mual tu datang balik.. I think the baby can feel that mummy tgh risau so, dia hantar signal (kot) to say that he/she is totally OK~!

As my tummy is growing.. banyak dah baju2 yang tak boleh pakai dah.. Especially baju nak pegi keja.. I have less than 10 baju kurung sebab others are kebaya or kurung moden yang mmg tak bleh nak pakai dah sebab nampak buruk biler perut tu menolak baju2 yg ketat tu.. hhuhuuh.. I only have 2 maternity seluar yang I wear casually. Only 1 shirt (or should i said blouse?) yg sesuai bawak pegi office... Baju yg casual pon ada berapa ajerk yg sesuai sebab yang lain2 semuanyer ketat sangat which yg nampak pelik bila pakai time perut besar and other baju (most of it) sebab pendek so, bila pakai ngan seluar maternity.. nampak ler part yang strechable utk perut and mmg buruk ler if nampak that part.. huhuhuh

Nampaknyer, terpaksa ler simpan hasrat utk beli my favourite handbag as skrg kena start beli baju2 yg sesuai for maternity. Actually, takdela beli baju maternity tapi, beli baju yg kembang2 tu.. Glad that skrg mmg tgh fashion macam tu.. so, senang le jugak nak carik.. Plus, I still can wear it lepas pregnant.. So, it's worth it, kan?

p/s: Kan best if ada duit setinggi gunung so that boleh beli barang2 baby yang best2 and boleh borong semua baju n seluar for maternity.. huhuhuh

Wednesday, May 20, 2009

:: Week 12 ::



"I'm 3 inches CRL & weight one ounce;My tiny unique fingerprints and all 20 teeth are formied!" - my baby (credit to http://baby-gaga.com/ and http://www.pregnology.com)





Tak sangka yang dah sampai Week 12

Believe or not, it was my last week in 1st trimester. Rasa bersyukur sangat that I survive and everything is under control during the 1st trimester. Biasanyer, orang kata dah masuk 2nd trimester, the baby is getting stronger. Morning sickness pon dah jadik history..

Syukur sangat during the 1st trimester ni, takdela morning sickness seteruk orang2 lain. Ramai tegur that I look totally fine. Takde sekali pon muntah2. Alhamdullillah.. Thanks to hubby gaks yang tabah melayan isteri dia nie..

Week 12 is all about Revision Class. Since exam is in 3 weeks time, and this week mmg penuh schedule with the Revision Class. Kadang2 wonder, macam mana orang yang amik more than 1 subject for 1 sem.. camne bleh survive erk? Sedangkan aku yang amik 1 subjek je ni pon dah gelabah gila nak study silibus yang banyak nie..

On Sunday, takde class and manage to go to Lokman n Nanie's wedding reception kat Melaka. I love pegi kenduri kawen sebab dapat makan nasik minyak.. Best sebab dapat jalan2 lepas kepala dah terasa berat dengan academic stuff. Tapi, satu benda yg tak best happen.. I was bite by a tebuan(at least, that what I think it is sebab tak sempat nak tgk betul2 binatang apa n dia dah terus terbang)!

Arghh.. tensen giler. Luckily, tebuan tu tak sempat nak gigit lama. Even kaki dia pon tak sempat tinggal kat my skin. But, that tiny bite is enuff to make my tangan giler lebam, my badan gatal2 all the way from Melaka to Bangi. Luckily jugak, tak lebam satu badan like I used to masa kene terpijak lebah kat Dewan Makan zaman sekolah dulu.

Lega bila Doctor confirm that tebuan bite will not affect my pregnancy. Doctor give me 1 day MC sbb ubat yg dia prescribe mmg giler mengantuk tapi, I can't MC sebab I need to go the the revision class.. Sian kan? takperla.. Berkorban sikit.. heheheh

Apart from that, it's 2005, my 7th Anniversary with my hubby! Dah 7 tahun dah kitorang couple, dah macam2 dah kitorang face, good and bad things but I never regret anything of it as I'm so grateful :) It's really a 7 wonderful years for both of us and we really looking forward for more!! Sayang, I love you soooooooooooooooooooo much.. Muahss..

Since dah kawen ni, takdela sambut anniversary beria2 sebab dah ada wedding anniversary. I buy a card utk my hubby after kelas.. tu pun beli kat 7 eleven jerk.. teruk betul! At first, tak expect pon yang my hubby akan ingat this ocassion sebab dia awal2 lagik dah tido.. biasanyer kol 12 lebih baru nak tido. But, when I wake him up tepat kol 12malam, dia terus wish Happy Anniversary and give me a cute card (aktiviti seterusnya adalah dirahsiakan.. I let your wild imagination to take over.. hahahhahahah) I'm so touch.. really.. tak sangka yang both of us has been together for 7 year... Alhamdullilah

Hopefully, this baby akan buat both of us more ceria and makes our relationship stronger... InsyaAllah...


Wednesday, May 13, 2009

:: Week 11 ::




"I'm 2 inches CRL & weight half an ounce; I can swallow & my tiny tooth buds are forming!" - my baby (credit to http://baby-gaga.com/ and http://www.pregnology.com)





Pejam celik, pejam celik.. dah Week 11 dah

This week, OK skit la.. dah kira recover from deman + batul + selsema.. So, agak bertenaga ler..

Approaching 2nd trimester ni, rasa beza sangat.. Kurang all those mual and tak payah dah sentiasa ada bekalan asam dalam hand bag :) Pastu, selera makan tu membuak-buak. Pantang nampak orang makan, mesti rasa macam sedap giler and nak rasa. Tapi, bila makan, alahai.. cikit giler...

My tummy is getting bigger and bigger... even orang still nampak macam buncit instead of mengandung. Selalu wondering apa ler baby tgh buat kat dalam tu. Since dia kecik lagik, still tak boleh rasa if dia bergerak-gerak.

At this moment, the most special moments that I felt during this pregnancy ada 2. Satu, bila pegi check up, rasa lega and happy sangat bila dapat tgk baby tu.. lebih-lebih lagi bila nampak heart beat baby tu yg dup dap dup dap kencang giler. Then, saat yang paling bahagia bila lepak2 kat rumah ngan hubby and hubby usap2 my tummy sambil cakap2 ngan baby dalam perut. Rasa terlampau bahagia.. kadang2 happy sangat sampai rasa nak nangis.. it's so lovely moment..

Last Friday, ada appointment ngan doctor. Ramai sangat orang.. sampai2 dapat giliran no 12 and nurse kat situ suruh balik dulu. Jumpa doctor around 12.30 and kitorang orang last sekali.. huhuuh..

Happy giler bile tengok our baby's hands and legs.. Both hand and one of the leg can be clearly seen as below. Kaki lagi sebelah nampak bila doctor pusingkan skit alat tu.. tapi, takdelah print lagi skali.. ehehehhe.. the plasenta also can be clearly seen.. sukanyer!!

My lil baby ni baru 4.11cm.. Alahai.. comelnyer. Alhamdullillah, doctor kata everything is OK.. rasa relief sangat bila doctor cakap macam tu.

After bayar bil, which cost me RM199 (my company tak support for checkup 6 months and below.. huuhhu), kena buat blood test plaks. Blood test tu tujuan dia untuk check my blood type and others relevant info such as hepatitis b etc


Next appointment will be on 5 June.. 3 days before my ACCA exam.. Tak sabarnyer nak jumpa doctor and see my baby development!!!

Thursday, May 7, 2009

:: Week 10 ::




"I'm 1.5 inches & weigh 1/4 oz; the irises of my eyes, my hair and fingernails are developing" - my baby (credit to http://baby-gaga.com/ and http://www.pregnology.com)




I survived Week 10!

Sepanjang minggu, I'm sick! Start with flu n really bad headache on Friday.. Sampai tak larat nak pegi keje on Monday. Start Tuesday plaks, flu n headache is getting better tapi, kena batuk n sore throat pulaks..

So, this week, mmg keje baring and makan ubat (yuks!). Banyak giler ubat nak kene makan. Plus ubat for the baby's growth lagik. Pastu, almost everyday I'll cry sebab sangat2 tak larat n penat with this sakit.. pls blame the hormone, OK!

Since Friday is public holiday, so it's a long weekend that week. A busy long weekend for me n hubby. Friday, pegi threading kat Saluga sebab my eyebrows ni dah macam hutan belukar.. Then, pegi Zara Warehouse Sale @ the Curve and manage to grab 2 baju. Pastu, singgah Anakku utk beli birthday present to Athirah d Mon' (tapi, baju tu hilang ntah mana ntah.. sampai2 rumah tgk dah takde.. sedih jerk). Pastu, balik rumah in-laws kat Kepong sbb malam tu hubby nak belanja his family sbb he got promoted (yeay!). Puasnyer dapat makan ikan siakap 3 rasa, but I tak amik kuah dia sebab ada nenas, so, makan ikan jerk..

Saturday plaks, pagi2 my bro, Uda datang rumah sbb die nak carik rumah sewa during his intern. Pas hantar Uda pegi Midvalley, me n hubby pegi Batang Kali for hubby's cousin nyer wedding reception. Lepas tu, singgah rumah in-laws kejap n terus balik Bangi petang tu gaks. Sampai2 rumah, terus baring n tido. Sangat2 tak larat sebab pening kepala sangat2

Next day, Sunday, pegi melawat Esah yang baru deliver 3 weeks.. comel sangat baby Afeef.. Ni yang buat tak sabar nak tunggu my baby lahir nie. Hopefully, baby Afeef cepat2 sembuh dari sakit Kuning. Sian mama Esah risau... To esah, sabar banyak2 erk.. dugaan je tu..

Since sekarang dah masuk May, I need to study sebab my ACCA exam bulan depan. Tapi, kenapa malas sangat nie.. Huhuhuhuh..

Esok plak ada appointment ngan my gynae, Dr Noraini.. I just can't wait!!