Monday, July 20, 2009

:: Week 21 ::

Sekarang ni memang busy memanjang, sampai tak boleh nak commit utk update blog at least once a week.. Adoi, ni baby tak lahir lagik nie..

Finally, my Medela Mini-E Breast Pump has arrived.. Yeay! One step done! Lepas ni, nak survey n beli sterilizer & warmer pulaks. My officemate guna brand Little Bean and she claims that OK. Plus, hargenyer kira berpatutan le jugaks compared to other leading brand. Lagipon, skrg ni kat enjoybreastfeed.com ada sale! Tempting! Tp, still tak completely survey yang lain2 lagik..
This 2 weeks, everyday rasa my lil ones sangat aktif inside my tummy! Mula2, ingatkan angin dalam perut, pastu, baru tau yang tu sebenarnyer my precious one tgh sibuk main bola dalam perut nie. Kira, mummy can tell when he's sleeping sbb kalau tidak.. every 5 minutes mesti gerak2.. The feeling is soooooooooooo great! Tak boleh nak describe betapa seronoknyer bila rasa die gerak2 tu.

I always wonder, hubby tak jeles ker yg baby ni duduk inside my tummy, instead of his? Tak jeles ker yang I always carry this baby anywhere I go? Tak jeles ke yang I always has the chance to feel the baby moving? Bila tanyer macam tu kat hubby, die slalu cakap, he has no reason to be jealous sebab he put the baby there.. ehehehehe.. I tell u what, u can't picture how good the feeling is until u feel it for yourself! Rasa seronok sangat, sampai boleh lupe all rasa mual2 yang pernah rasa time early pregnancy, boleh lupa rasa sakit time malam2 kene kejang otot time tido, boleh lupa rasa penat giler everytime balik keje.. All the pain is nothing compared to the good feeling!

Last week, pegi another checkup kat Pusat Perubatan Menara TM and have my another scan (yes, I'm a scan freak!) Doctor cakap my baby is scan friendly.. Senang nak scan dier.. senang nak measure diameter of his head, panjang tulang punggung dier and all. Tapi, biler doctor nak amik gambar, die dah start aktif menendang.. tak reti duduk diam.. so, takdela dapat the best shot.
This thursday, me and hubby is on leave sebab I've my detailed scan scheduled that day! Yeay! Tak sabar nyer.. Will update about it later. Till then, wish me all the best~! Muaahss

Tuesday, July 7, 2009

:: Week 19 ::

It's been a while since my last entry.. Busy sangat this 1 month.. a lot of things happen sampai tak sempat nak singgah for blogging.. So, since I'm on leave today, harini la nak buat sume bende2 pending such as g facial, g threading, kemas rumah, basuh baju and last but not least.. blogging :) Apa yg sibuk sangat this few weeks???

1. Pegi short vacation with in-laws kat PD.. We stay at Sri Intan Resort, so, as a TM staff.. dapat ler staff rate.. Seronok dapat mandi laut :) Plus, swimming is good for pregnant mum :)
one of my anak sedara yang suka sangat berendam dalam pool and mandi laut..

2. Check up with gynae (week 17) kat Pusat Perubatan Menara TM.. Ye, saya tamak dan tak sabar nak tunggu 1 month for my next appointment, so every 2 weeks, tukar2 pegi check up ngan gynae kat sini and Az-Zahrah..
boleh clearly see kepala, kaki, badan, mata, otak :)

3. Kene sembelit and urine infection.. which's very common to pregnant mum. Actually, pegi klinik sebab sembelit (tak tahan sebab tak boleh buang air for 4 days) and ingatkan sakit area pankreas (betul kan eja ni?) sebab sembelit.. rupa2nya, lepas doc check my urine, found out that sel darah putih agak tinggi in my urine and sel darah merah pon dah border line ajerk.. Hmm, bertambah lagik ubat2 yang kene telan.. Alhamdullilah, everything is OK now :)
byk gila ubat yang kene makan hari2!

4. Pegi MyDear Warehouse Sale kat puchong.. Tempting.. Harga mmg murah from market. Around 30% off.. Tapi, sebab kitorang duk apartment ajerk, so, takdela borong banyak2 sebab nanti semak takde tempat nak letak.. Hasil rembatan hari itu is baby carrier that cost us RM104 (normal price is RM 159.90) and baby bath tub for RM46 (normal price RM 69.90 ) Kira berbaloi le kan? Baby carrier tu even boleh guna for newborn till around 3 months ajerk, tapi senang utk kitorang travel balik Johor.. takdela kene pegang ajerk. Plus, safety first kan?
hasil rembatan di warehouse sale..

5. Our house S&P Agreement dah siap.. tebal giler! Kene sign each copy and initial every pages.. huhuuhuh.. Lenguh tangan! One day, hubby received a parcel, bukak2, ada Sony DVD player (sebijik mcm kitorang nyer current dvd player, tapi different colour). Rupa2nya, skrg ada promotion, for any approved home loan from CIMB Islamic Bank, dapat DVD player.. :)
thanks CIMB!

5. I officially transfer to other department. Lepas bape kali tangguh.. finally, my application untuk tukar department, tercapai jugaks.. dapat jugak merasa angin lain, learn new things etc. Basically, my new job ni handle Fixed Asset for Telekom.. sangat2 eager utk belajar benda baru even sangat sedih nak tinggalkan my current department. Yerla, I've been working in this department for almost 5 years, from grad till now..
flowers and handbag, gift from my ex-boss & staff during my farewell party

6. Even dah tukar to another department, I still buat keje department lama sebab tak fully hand over lagik. Plus, during this transition period, kena le assist my pengganti until she can fully handle it without my assistance. In the mean time, dah start buat keje for new department, banyak benda pending nak kene buat, plus, agak lembap sedikit sebab banyak benda tak paham.. Due to that, lately, mmg selalu balik lambat.. paling cepat pon 7pm.. huhuhu.. sangat penat! And that's the main reason kenapa jarang update my blog skrg!

7. Order breast pump kat http://www.enjoybreastfeed.com. Ada promotion.. Just RM 475 with free few stuff.. tp, habis stock le pulaks.. tp the seller cakap yg dia dah order new stock, but still havent heard any news from her.. hopefully, ada le stock sebab dah try survey tempat lain.. and can't get any cheaper.. Plus, mmg nak sangat breast pump ni sebab dia kecik ajerk, so, senang nak bawak g mana2 and got few recommendation from my frens..
Medela MiniElectric Breast Pump, Cooler bag, Storange & Feeding Set, Ice packs

8. Jalan2 kat midvalley, sambil survey2 barang baby.. skali, ter'jatuh chenta' with 1 baby stroller.. huhuhu, tp takdela beli lagik.. sbb rasanyer better survey dulu.. actual price is RM 1299 tp skrg it's RM899 (price at Combi outlet, Mothercare, Modernmum and Jusco sume same) tp promotion ends till August ajerk.. What's good bout this stroller? Senang nak handle, super light weight, ada a few choice of colour, handle dia boleh ke depan & belakang and tak bulky sangat.. it's just what i want.. Sayang, boleh kan if kita beli stroller ni? Pleaaaaaaaaaaaassssssssseeeeeeeee
Stroller Idaman..

8. Pegi another check up (week 19) with Dr Noraini @ Az-zahrah.. and guess what.. IT"S A BOY!!!!!! Waktu doktor cakap most probably it's a boy, hubby mmg senyum panjang lebar giler.. muka mmg berseri2 sebab he wish for a boy so that our 1st son boleh jaga adik2 dia.. Even I prefer a baby girl.. tp, mmg dari awal2 pregnancy mcm ada instinct yang it's a boy. :))
My beloved baby boy!!!!

Till next posting.. tata~~!

p/s: Still tak buat list barang2 baby yang kene beli.. (sangat banyak, ok!!) Ada sesapa yang ada simpan list tak.. boleh ler share.. hehehehhe