Tuesday, September 15, 2009

Raya Datang Lagi....

Haih... Dah almost a month since my last entry..

Time2 bulan Ramadhan ni.. tak sempat sangat2 nak update. If ada masa terluang pon, aku akan gunakan sepenuhnya utk berehat... Yes, terasa penat sangat puasa kali nie.. Yerla, first time puasa as a preggie... Alhamdullilah, so far, aku puasa cukup ler. Takde tinggal2 :) Even, bape kali le tergoda utk berbuka sebab dah tak tahan lapar n haus.. Tp, biler fikir nanti susah nak ganti sebab nak breastfeed, so, tabahkan ler hati ni :)

Actually, byk sgt things to update and pictures to upload in this blog.. Tp, some of it, rasa macam dah jadi basi dah.. Yerla, lambat sangat nak update.. Sorry la yer..

Sepanjang bulan puasa nie.. mmg takde masak langsung.. sama ada makan kat luar or pegi pasar ramadhan.. Last weekend balik Johor.. sempat ler berbuka makan masakan mak sekali. Actually, tido 2 malam kat Johor tapi, 1 hari tu mak aku tak masak le plaks sebab penat bershopping kat Angsana.. Takperlah, lepas raya aku makan puas2 mak masak

Raya tahun ni.. first time nak beraya with my hubby's family. Meaning, 1st time beraya without my parents n siblings.. Sekarang takdela rasa syahdu sangat.. tp, taktau ler nanti pagi raya camner.. ehehe.. takperla, bukan tak balik Johor langsung.. 3rd day raya, InsyaAllah.. balik ler ke Johor

In the same time, excited nak beraya kat Kedah - my MIL's kampung.. sure lain suasana raya kat situ... Before this, mmg beraya sama ada kat Johor or Melaka. Paling tak sabar nak makan Laksa Kedah and Mee Kuah yang tiap2 tahun dengar citer jerk dr mulut hubby..

Adoi.. lapar le plaks biler fikir bab2 makanan nie. Sempat jugak ler aku pesan kat pakcik aku, soh cakap kat nenek kat Johor supaya simpankan sikit lauk Ayam Masak Kicap.. My grandma (mak to my mum) mmg tiap2 tahun buat Ayam Masak Kicap as a main dish during hari raya. Orang lain sume buat Ayam Rendang or Masak Merah.. tp, kat umah nenek aku jerk yg ada Ayam Masak Kicap ni. Sedap giler ok.. Bukan typical ayam masak kicap.. yang ni Jawa style. Makan ngan ketupat.. aduhaiiiiii sedap giler!

As kitorang akan travel jauh.. KL-Kedah-KL-Johor-Melaka, takut jugaks ler baby Zarif tak selesa dalam perut nie. And as a precaution, aku akan pack n bawak siap2 beg spital. Yerlah, in case baby Zarif tak sabor nak beraya tahun ni.. Anyway, hopefully, everything gonna be OK.. Baby Zarif sabar sikit erk sebab mommy nak makan banyak2 raya ni.. sebab nanti raya haji tak boleh makan dah sebab dalam pantang.. huhuhu..

Last but not least, to all my frens..Selamat Hari Raya and Maaf Zahir Batin.. Jangan segan2 buat open house and jemput aku datang rumah korang.. Sebelum org tanyer, better aku bagitau siap2 yang tahun ni aku tak larat nak buat open house, but, korangs sume dijemput datang rumah bila2 masa sebab aku sangat suka orang datang rumah aku yg kecik tu.. Hopefully, next year raya, dapat le beraya kat rumah baru.. takdela sempit lagik :)

Have a nice raya!!!!