Thursday, October 22, 2009

:: Tekad ::

Saya bertekad bahawa saya akan settle kan hal-hal ini pada minggu ini :

1. Basuh sumer baby cloth
2. Sterilize benda2 yang perlu
3. Pack my Emergency Hospital Bag

Actually, 2-3 hari lepas, hubby dah sibuk2 nak basuh baju2 baby Zarif. Tapi, due to baju2 lain yang berlambak menanti untuk dibasuh, so, terpaksaler membatalkan niat murni tu.

Oleh kerana hubby bekerja pada hari sabtu ni (hopefully, dapat ler half day), saya selaku isteri mithali (suka2 hati je mengaku mithali), untuk mengisi ruang2 bosan, this’s my plan :

Sabtu
10.00am Bangun tido (cover balik tido yg tak cukup sepanjang minggu)
11.00am Sort out baju2 baby yang perlu dibasuh
11.10am Masukkan dalam laundry bag n campak dalam mesin
12.00pm Sidai
12.30pm Keluarkan strelizer and barang2 yang perlu sterilize
12.45pm Start proses sterilization
1.00pm Hubby balik dari ofis, gosok baju
1.30pm Solat Zohor
2.00pm Kuar makan
3.00pm Pegi Istana Budaya utk collect ticket Cuci-The-Musical
8.30pm Watch Cuci-The-Musical

So, hari ahad mmg reserve utk pack my Emergency Bag.. This is list of barang2 yg perlu:

  1. 2 pasang baju mommy
  2. 2 helai tshirt daddy
  3. 4 pasang baju baby (2 long sleeve & 2 short sleeve)
  4. 2 pasang booties & mittens
  5. Hooded baby blanket
  6. 1 swaddling blanket
  7. 2 handkerchiefs
  8. 3 helai tudung (kene match ngan uniform spital)
  9. 3 pasang kain batik
  10. 1 sweater
  11. 3 socks
  12. 3 nursing bra
  13. 6 mommy panties
  14. 10 maternity pad
  15. 5 nursing pad
  16. 2 Towel for mommy & baby
  17. Toiletries
  18. Mommy grooming set (make up, comb, hair band, perfume)
  19. Cream/ Ointments (gamat, capkapak, nipple cream, yuyi, dapolene)
  20. Hospital card & Insurance card
  21. Plastic bag & laundry bag
  22. Yassin & small doa notebook
  23. Camera

Tak sure kene bawak ke tak :

  • Food container & flask
  • Baby diapers (rasanyer pakai yg spital nye kan?)
  • Breast pump & friends (in case baby taknak direct feeding)
  • Food (biscuits, air kotak, milo etc)
  • DVD & magazine (bagi hilangkan boring & rasa sakit time contraction)
  • Pacifiers
  • Car seat (takdela masuk dalam bag kan?)
  • Nursing pillow (bleh gaks gune as pelampung dalam kete)

Hmm.. muat ke bag aku tu? Huhuhuuhuh… Luckily, Az-zahrah tu sekangkang kera je dengan rumah aku.. So, if tertinggal apa2, boleh ler hubby balik rumah sekejap…

Hopefully, boleh ler settle packing Emergency Bag ni by this week.. Yerla, mana tau if tetiba baby Zarif ter’pop-out’ awal kan??

p/s: tak sabar nak tgk Cuci-The-Musical!

Monday, October 19, 2009

:: Birthday ::


Happy birthday to me..
Happy birthday to me..
Happy birthday to me..

Ye, semalam, saya sudah 27 tahun.. huhuuh.. dah 27 tahun idop kat dunia nie.. Tepat kol 12 malam on 18 October.. my hubby sedap jerk tido.. tak wish pon.. kecik hati... Tapi, rupa2nyer, die saje jerk nak tgk my reaction.. Pagi2 lepas subuh, die bangun n kuar g beli breakfast (sebab my parents datang rumah kitorang time tu) and balik2, die bawak nasik lemak and cupcakes.. huuhuh.. rupa2nyer, die sorok cupcakes kat rumah teddy di sebelah and mmg plan nak celebrate with my parents :) Thanks, dear for everything.. i like it soooooooooooooooo much :)


cupcakes yang comel..

card yang sweet but naughty!

i love this handbag!

One more thing, saya dapat cousin baru 2 days ago.. My maksu selamat bersalin on 17 Oct (baby deepavali le plaks) 3.6kg baby girl... Nampaknyer baby Zarif nanti ada makcik yang tua sebulan ler...


Finally, (kuar dr tajuk sat), all barang2 baby Zarif dah selamat dibeli.. mummy pon dah tak larat nak bershopping2.. rasanyer dah lengkap ler segala2nyer...

Pending to-do-list still tak bergerak2... adeh adeh..
1. Basuh sumer baby cloth (machine wash, aci kan? letak le dalam laundry net tu)
2. Sterilize benda2 yang perlu eg. pacifier, bottles, comb etc
3. Pack my Emergency Hospital Bag
4. Attend antenatal class
5. Maternity Photoshoot (scheduled on 31st Oct)6. Facial (blame the hormone, seriously, I need facial!)
7. Potong rambut (malas nak rambut panjang time pantang)
8. Packing barang2 nak bawak g rumah MIL sebab akan berpantang di sanaCheck2 balik entry dalam blog n facebook, rupa2nyer takde pon upload gambar raya.. so, rasanyer tak lambat sgt kan nak upload.. lgpon, harini last day rayer, kan?

sayang insist nak bergambar with this background.

my family-in-laws

p/s: cuba teka, gambar ni gambar siapa?



Saturday, October 10, 2009

:: Nasi Ayam ::

Lama rasanyer tak update entry pasal makanan.. Last Thurday, aku kene pegi kursus Handling Difficult Customer kat MMC, Jalan Semarak.. Tatau le apa kene ngan lecturer tu aritu, she finished mengajar before lunch. So, obviously, jgn harap ler aku n the rest nak balik ofis.. Trus balik rumah ler...

Actually, nak masak nasik ayam ni before raya lagik.. tp, ada jerk perasaan malas yg datang melanda.. So, that day, alang2 balik awal, perasan rajin tu pon datang...

Resipi Nasi Ayam

Cara:

1.Buat stok ayam dulu...
Tumis bawang putih & halia
Masukkan air, ayam, sup bunjut and kiub ayam

2. Masak nasik..
Cairkan butter (bleh gak pakai garlic butter spread) dlm rice cooker
Tumis bawang putih, halia, kulit kayu manis, jintan etc
Goreng beras skit
Masuk air stok ayam

3. Ayam
Tos ayam dari stok ayam tadik
Perap with anything yg relevant (kicap/seasoning/sos tiram/madu etc)
Goreng

4. Kicap
Tumis bawang putih
Masukkan kicap and stok ayam

5. Sos
Blend lada merah
Tumis lada merah tu and bawang putih
Masukkan stok ayam

6. Sup
Masukkan bawang merah kat dalam stok ayam tadik
Masuk garam, black n white pepper
Nak lg sedap, masukkan chicken ball
Tabur daun bawang and daun sup

7. Others
Bawang goreng
Timun
Tomato
Salad


Dah siap.. basically, senang jerk buat nasik ayam ni sebab tak payah dok lama2 kat dapor.. campak bahan2 dalam periuk jerk.. hehehhee

p/s: saya malas nak upload gambar :D

Saturday, October 3, 2009

: Chaiyo Chaiyo ::

Kenapa skrg ni aku malas giler nak update blog.. By the time timbul mood utk update, dah jadik basi dah sumer2

Pejam celik.. dah 8 bulan dah Zarif ni duk dalam perot aku.. huhuuh.. Dah semakin aktif dah.. But, so far, still not in position for labour lagik...

Tak sabar rasanyer nak meet eye-to-eye with baby Zarif! Nak cium dia puas2, nak tgk muka dia puas2, nak belai dia puas2, nak dokong dia puas2, nak BF dia cukup2.. Aaaargggh.. just can't wait to be a mother...

But, a part of me, doa2 jgn le dia kuar cepat sangat.. at least tunggu bulan Nov ler.. Kenapa? Sebab tons of work kat office yang pending! Byk lagik 2009 Lis of Task To Be Completed tapi tak siap lagik.. Skrg ni, kat ofis, if ada apa2 kerja yg kene buat, sume boss aku tanyer, sempat kan nak siap before u beranak? Pastu, dah ler tgh banyak Hot Issue yang perlu disettlekan.. Bape kali dah aku cakap kat boss aku, 'Ni mau saya terberanak awal kalau macam nie' hehehehhe

Hmm, malas dah ler citer pasal keje... Just hope dah everything works well :)

Persiapan utk baby Zarif? Actually, ada a few lagik barang yang dah beli tapi tak update pon dlm blog. Contohnyer Nona Roguy Confinement Set, sleeping Net and Baby Diapers Bag (tp sementara tu, jadik bag hubby bawak g opis.. hehehe). To-Do-List yang pending :
1. Basuh sumer baby cloth (machine wash, aci kan? letak le dalam laundry net tu)
2. Sterilize benda2 yang perlu eg. pacifier, bottles, comb etc
3. Pack my Emergency Hospital Bag
4. Attend antenatal class
5. Maternity Photoshoot (sbb tight schedule aku, asyik bertukar2 jer date tu)
6. Facial (blame the hormone, seriously, I need facial!)

Plus, ada a few lagik barang2 baby Zarif yang belum kitorang beli.. to be completed in Oct 09 :)
1. Baby towel
2. Baby diapers (newborn n S size)
3. Toiletries (baby shampoo, bath shampoo, bedak)
4. Cotton bud/ pad/ wool
5. Maternity n extra long pad
6. Baby oil
7. Baby wet tissue/ wipes
8. Baby lotion
9. Minyak Yuyi/ Telon
10. Dapolene cream
11. Cocoa butter cream (credit to esah for advice.. eheheh)
12. Medela breast cream (thanks to Zety for advice)
13. Nursing poncho (thanks to akak2k n esah for advice)
14. Bengkung
15. Tungku

Oooppss.. panjang sudah list itu.. rasanyer better aku settlekan sume2 list di atas before adding a new one.. hehehhehehe

Wish me all the best, peeps!