Thursday, December 24, 2009

:: Bedung & Barut ::

In Malay community, bedung n barut is a must for newborn babies. Dulu2, bedung & barut buat sendiri, whether beli kain ela or pakai kain batik. But, skrg, semuanyer senang.. Beli ajerk.. berlambak2 kat kedai, with size and corak.. bertali or zap on..

As told by my MIL, barut tu tujuannyer utk elak perut kembong, so, takdela baby meragam sakit perut masuk angin. While, bedong plaks bagi elakkan die tido terkejut2, so, selesa le skit tido, mcm ala2 dalam perut ibu, gitu.

Actually, bedung & barut ni, tak masuk pon dalam my to-buy-list. Memang tak terfikir langsung. Terfikir pasal barut pon sbb SIL pesan kat aku supaya tak payah beli sbb nanti die bagi. Lepas tu, baru aku beli 2 barut utk top up barut yg SIL aku bagi.

Bedung plaks, aku beli sbb terjumpa time window shopping secara online. Aku beli 2 bedung yg zap on tu, brand bumble bee and the First Year. Time tu, tak tau plaks bedung ni kene pakai hari2. So, fikir 2 tu cukup ler. Luckily, aku beli 2 bungkus kain lampin, yg sebenarnye time beli tu, aku taktau apa tujuannyer. Rasa macam benda tu wajib beli jerk. Aku siap tanyer lg kat member aku, apa tujuannyer beli lampin and member aku jawab, ala... nak buat lap2.. Terfikir pasal lampin ni boleh dibuat bedung pon sebab kat spital, nurse tu bedungkan baby gune kain lampin.. ehehhe..

Sebenarnyer kan, bedung n barut ni, orang Melayu je ke yang guna? Ke seantero dunia pakai? Aku agak, bedung ramai gaks org pakai, termasuk omputih.. sebab tu dah kuar yg modern punyer..

Tp kan, tak rasa kurang cute ke anak kiter biler pakai bedung n barut? Ke aku je yg rasa macam tu ? Agak2 biler erk anak aku bleh stop pakai bedung n barut ni? Lepas abis pantang ker? Tak suke tgk le baby pakai bedung n barut ni. Hmm...

Tuesday, December 15, 2009

:: Potong Kuku ::

Gara2 aku kene cirit birit a day before bersalin, aku tak sempat nak potong kuku.. Kuku memang panjang ler.. Sangat rimas, ok! So, biler balik rumah MIL, aku sibuk le carik nail clipper.. Tp, MIL aku tak kasik potong sbb dia kata dosa potong kuku sbb still tak suci dari darah nifas.. Setahu aku, hukumnya makhruh and lagi afdal if simpan kuku2 tu and basuh time mandi wajib nanti. Lagipon, if simpan kuku panjang2 kan tak elok, ada org kata nanti setan bergayut kat kuku yg panjang2 tu..

Then, kakak ipar aku plaks cakap, tak boleh potong sebab mak mertua dia kata, nanti bentan.. Hmm, aku tak pernah pon tau apa2 benda yg bleh wat bentan kat ibu2 dlm pantang nie..

Tp, takkan sbb takot bentan, aku nak biarkan kuku aku yang panjang nie pegang anak aku, kan? Kalau tercucuk kulit baby yg lembut tu camner? If kuku panjang, of course ler akan terselit2 anasir2 kotor kat celah2 kuku tu, pastu time makan, aku selamat telan, pastu jadik susu ibu.. camner?

In the end, aku telah berjaya potong kuku senyap2 dalam bilik time sume orang tgh melepak2 tgk tv kat bawah.. huhuh.. tp, aku simpan le kuku tu utk dibasuh time mandi wajib nanti.. betul kan tindakan aku ni??

p/s: off topic sat, aku still konpius tentang mandi wiladah.. kene wat after bersalin or after darah nifas habis...

Friday, December 4, 2009

:: Journey to BF ::

Since the day I know that I'm pregnant, I'm so determined to fully BF my child.. Buat a lot of research and readings to prepare myself. Beli all the stuff to support my intention such as breastpump, breast cream, EBM storage bottle etc.

Tapi, sebab schedule yg sibuk (mostly sbb hubby kene keje time weekend), we didnt manage to attend any antenatal class nor BF class. Hmm, menyesal sangat tak pegi awal2. Sebab, konon2, nak pegi bile dekat2 due.. tup2, tak sempat.. hmm..

As I undergo planned C-sect, so, mmg takde all the contractions sumer. And, the result is susu pon tak kuar immediately after birth. Sedih giler, ok. First day tu, mmg boleh kata susu totally tak keluar. Time bersalin pon, nurse just kasik tgk baby jerk, takde pon letak baby atas my B to stimulate the milk.

Lepas keluar dari OT, terus naik ke bilik and suruh nurse bawak baby. Tgk2, baby dah selamat mandi sumer. Pastu, bleh plaks nurse tu kata, tadik baby nangis teruk sangat, so, kitorang bagi FM. Argh!! Bengang giler, ok time tu! Seb baik ler ubat bius tak ilang lagik.. so, aku tak larat nak ngamuk. Tensen sangat, even dah awal2 pesan that I want to fully BF.

Since day 1, I try so hard to BF the baby. Tp, sebab takde pengalaman n praktikal... I failed! Rasa mcm total loser! Everytime, baby nanges, mmg try so hard to BF the baby, tp tak berjaya. So, dgn linangan air mata, terpaksa le panggil nurse utk bagi FM to baby Zarif. Everytime baby Zarif minum FM, I feel so guilty. Sorry, Zarif.. mummy tak mampu nak bagi Zarif minum breastmilk from day 1.

Day 3, time dr Noraini datang melawat, aku pon mengadu le kat dier yg my milk tak keluar. Dia pon urut2 ler my B, and picit2.. Alhamdullilah.. keluar le kolostrum. Time tu, rasa bahagia giler! Yerlah, dari day 1 dah sedih2 ingatkan aku ni termasuk dalam golongan yg tak mampu nak bagi susu ibu kat anak sendiri. Tp, biler tgk kolostrum tu, rasa sangat2 happy.

But, the journey doesn't end there. Balik rumah MIL kat kepong, timbul lain nye challenge pulaks. Yerla, my susu still tak banyak. So, 1st night tu, mmg baby menangis menjerit2 sbb tak puas minum susu. Due to pressure from MIL yang tak fully support BF due to lack of awareness and sebab kesian tgk my baby nanges tahap jerit2, aku pon suruh ler hubby bancuh FM. Menanges lagik aku biler tgk hubby bagi FM.

Mmg everytime my baby minum FM, aku tak sampai hati nak suapkan. Everytime tu ler, aku menangis sbb sedih tgk anak sendiri terpaksa minum susu lembu. Zarif, mommy mintak maaf yer...

Day 4, aku try perah susu.. lama giler pump.. just dapat 1 oz jerk.. Walhal, the baby needs 2 oz every feeding. Sedih sangat2. Tp, aku tak putus asa.. at least, ada le improvement kan. So, time malam tu, kasik 1 oz EBM and 1 oz FM. Menangis lagik aku tgk anak aku yg tgh teresak2 nanges kelaparan, dgn lahapnyer menyambar botol susu tu...

Alhamdullilah, berkat doa and kesabaran aku n hubby, tunjuk ajar from my beloved frens, doa from my parents kat Mekah and support from hubby, family n frens.. baby Zarif no longer drinks FM since day 6! Yeay! Time umor 6 hari, aku berjaya fully BF baby Zarif..

Now, genap le 10 hari baby Zarif tak merasa FM. Aku berdoa agar susu badan aku ni semakin productive so that boleh fully BF baby Zarif till 2 years old. I know it's not easy and required a lot of effort, but, I'll try my best!! Wish me luck!

p/s: baby Zarif kira tak masuk dalam kategory exclusively breastfeeding ker sbb die dah minum FM time day 1 till day 5?