Friday, January 29, 2010

Wednesday, January 27, 2010

:: Pumping ::

Include today, dah 8 hari aku kerja lepas balik dari maternity leave. So far, alhamdullilah, masih tabah for pumping session. Normally, aku pump 2 kali sehari, around 10am and 4pm. Dapat ler around 10-20oz sehari.

But, if tak sempat, aku pump time lunch, 1pm and pump lagik bila dah sampai rumah. Tapi, takdela banyak dapat sebab yg pump kat rumah tu after bagi direct feeding kat Zarif. But, still enough untuk bekalan Zarif utk hari esoknyer.

Time pump, aku akan picit2 breast tu utk memaksimumkan pengeluaran susu. Kadang2, susu dah tak keluar pon, tapi biler aku tekan breast aku, kuar ler susu tu. Betul kan cara aku ni? Yerla, takut ler nanti ada long term effect ker.. huhuhu

Each pumping takes around 15 minutes minutes per breast, depends on banyak susu ke tak. Aku akan pump till titisan terakhir, sampai tak keluar langsung susu tu but, aku just limit till 20 minutes jerk. Even if susu still keluar after 20 minutes, aku still akan stop sebab takut nanti pump rosak or takut breast sakit plaks. Dulu, aku keep on pumping till last drop tapi atas nasihat akak2k.. aku dah tak wat camtu dah.. hehehe

Zarif tak minum banyak pon time kat nursery. Sekarang, aku bekalkan 4 bottles x 2oz sehari. Tapi, biasanyer just luak 2-3 bottles. Risau jugak if anak teruna aku tu tak cukup susu but after refer kat doctor, doctor kata it’s normal. Maybe sebab die tak biasa lagik kat nursery or bottle feeding.

Oleh sebab Zarif just minum around 4-6oz per day, yang balance tu aku tuang dalam storage bag and masuk dalam freezer. Every a few days, aku monitor susu2 yang dah expired untuk dibuang. Kesian susu2 tu kene buang.. huhuhuh

Friday, January 22, 2010

:: Baby Bum ::

I am a camwhore! Sebab tu, biler dapat tau pregnant jerk.. antara benda awal yg aku fikir is nak amik package with EyesOfGrace. So, harini just nak share pictures from maternity session. Nanti, biler dah dapat gambar from newborn session, aku upload yer! So, enjoy~~!

















Wednesday, January 20, 2010

:: Breastmilk Collection Shells ::

Saya nak beli benda alah ini…
Credit to enjoybreastfeed.com

My pumping schedule time keje should be 10am and 2pm. Tapi, tadik ada ad hoc meeting.. Kol 9.30am till 1.30pm. Breast aku mmg dah penuh giler dah.. Sakit giler biler berjalan tu… Abes jer meeting, terus aku angkut pump n start pumping kat surau.. Tak peduli ler lapar ker ape ker.. yang penting, breast yang penuh ni harus diselesaikan dulu.. Lunch can wait…

Pump breast kanan dapat ler 5oz and blah kiri dapat 4.5oz. Tapi, breast pad blah kiri memang basah lencun.. Rugi nyer susu tu… Adeh adeh.. Tu yang terasa nak beli Medela Breastmilk Collection Shells ni.. Agak2, worth it tak?

Tuesday, January 19, 2010

:: EBM ::

Aku selalu pening dgn tempoh expired EBM ni.. So, semalam, aku email kat Akak2k and mintak dier confirmkan betol tak apa yg aku paham... This is valid utk fridge 1 pintu macam aku nyer (bilerler nak beli fridge baru..)

After pump
Fridge (bawah) – 5 days
Fridge (atas) – 14 days
Room tempreture - 4 hours

Transfer of Frozen EBM
Fridge (atas) to Fridge (bawah) - 24 hours & tak boleh di'frozen'kan balik

Transfer of Chilled EBM
Fridge (bawah) to luar fridge - 4 hours
Fridge (bawah) to luar fridge & warm - 4 hours
Fridge (bawah) to luar fridge & warm & ada balance lepas baby minum - 1 hour

Nak print n tampal kat fridge ler.. So, takdela lupe n senang nak refer. Yerla, saye budak baru belajar.. hehehehe...

p/s: Thanks a lot to Akak2k yang tabah menjawab segala pertanyaan aku pasal BF and EBM ni.. Muaahhsss

Monday, January 18, 2010

:: First Day @ Work ::

First day at work after maternity leave for 2 months. Sangat2 busy will all pending task/activities. Lepas tu, banyak sangat issue2 yang perlu diselesaikan. Adeh adeh.. Ni pon curi2 masa nak update blog bagi menghilangkan rasa tensen..

As at now (4pm), sempat pump 2 kali. First, kol 10pagi.. dapat 3oz jerk. Then, kol 2pm.. dapat 6oz.. Still tak cukup untuk esok sebab bekalkan Zarif 6 bottles x 3 oz per day. Still short of 3 bottles. Kalau boleh taknak pakai stok EBM dalam fridge tu. That’s for emergency purposes only. Kalau sempat, kol 5 kang aku try ler pump sekali lagik… Chaiyo! Chaiyo!

Last Friday, hantar Zarif pergi nursery for the first time. Sedih sangat.. dahler dia tido time hantar tu. Mesti time dia bangun tido, terpinga2 tgk mummy die takde. Haritu, bekalkan EBM 6 bottles x 2.5oz, tapi, cuma luak 3 bottles jerk. Padahal, time kat rumah, he feeds every hour. Zarif memang minum banyak tu jer ke? Or sebenarnyer if kat rumah, die just nak melekap kat breast aku jerk.. tu yang jadi every hour? Takkan ler nursery tak bagi anak aku minum kan? Sbb Zarif mesti ler nanges if lapar.. Think positive!

Question : If aku bekalkan 6 bottles ke nursery and letak dalam cooler bag with icepacks, and ada balance 2 bottles, boleh ker balance 2 bottles tu dibawa ke esok hari, dengan syarat yg it is chilled EBM (not thawed frozen one) less than 5 days from hari pump?

p/s: banyak benda nak tulis sebenarnyer, tapi takde mase..

Monday, January 11, 2010

:: Susu Ibu ::

Sedar tak sedar, lagik seminggu aku nak naik keje.. Next Monday dah start balik sebagai wanita berkarier.. Cuma yg lainnyer, lepas ni dah ada 2 handbag.. 1 handbag biasa n satu lagik cooler bag utk sesi mengepam di opis..

Biler fikir2 balik, sempat ke nak pam kat opis? Yerla, if ada meeting.. camner? If tak pump, nanti Zarif takde bekalan plaks.. Pastu if breast aku engorge camner? Malu ler...

Lagi satu, Zarif nenen every hour.. if aku g keje kol 7 pagi n ambik dier balik kol 7 petang.. aku kene bekalkan 2 oz x 12 botol ker???? Adoi.. Cukup ker stok susu aku nanti? And sbb die feeding every hour time siang, agak susah ler aku nak pump susu.. Takot by the time die nak susu, susu aku dah tak laju.. so, nanti si kenit tu ngamok pulaks.. Pastu, time lepas die nenen tu ler aku berkejar2 nak wat keje lain.. mandi, makan, kemas rumah etc.. Memang berkejar2..

Imagine if Zarif nenen my left breast kol 1pm till 1.30pm.. If lepas tu aku nak pump right breast.. around 15 minutes till 1.45pm.. So, aku just ada 15 minit jer nak wat keje2 lain before Zarif nak nenen lagik kol 2pm..

Skrg, aku cuba menabahkan hati utk pump time malam.. Sebab time malam, die tak feeding every hour.. Kadang2 tahan sampai 4 jam! Tapi, sangat penat giler OK! Haih, demi mengumpul stok EBM buat Zarif.. aku rela ler.. ehehhe..

Since susu aku takdela meriah sangat.. Aku try minum Earth Mama Organic Milkmaid Tea. Beli kat susuibu.com.. RM41 for 16 teabags.. Agak mahal tp nampak ler hasilnyer. Cam dulu, if pump, nak dapat 2 oz per breast pon susah.. Tp, skrg, alhamdullilah.. boleh ler capai target 2 oz..

As at today, stok EBM aku tak sampai 20 oz lagik.. Sempat ker aku nak catch up ni? Adoi.. Everytime buang EBM (sbb Zarif tak minum), rasa sayang giler.. tapi, takkan nak bagi Zarif minum susu basi kan? ehehehhe..

Neway, doakan aku sempat nak kumpul EBM erk.. :)