Tuesday, March 30, 2010

:: Zarif ::

Harini terasa nak tulis pasal development anak teruna aku ni ler plaks..

1. Rambut banyak n panjang time lahir tapi telah dicukur licin oleh atuk lepas majlis cukur jambul. Sekarang, rambut dah tumbuh balik.. tp mostly bahagian atas.. ala2 comando gitu..

2. Tido meniarap.. if tido telentang, confirm tak sampai 15 minit. Even if dah nyenyak tido, aku telentang kan balik, confirm akan bangun.. Mule2 aku takot gaks.. tp, biler tengok leher die kuat tukar2 position biler letih, rasa confident skit

3. Suka sangat menjerit. Marah menjerit. Happy pon menjerit. Takperla, better menjerit dari menanges kan?

4. Dah semakin kuat susu. Skrang, minum 4 oz x 4 bottle time aku g keje.. habis licin semuanyer

5. Suka sangat berjalan2. If kuar g shopping complex ker pasar malam ker.. suke tgk sana sini...

6. Suke tido dalam aircond.. Kalau dalam kete, senang jer nak tido. If sekali2 balik umah atok n nenek kat kulai, seronok ler anak teruna aku ni tido dalam aircond.. Alahai, dah ler bilik aku takde aircond.. Hubby, jom ler install aircond sebijik!

7. Suka hisap jari. ops.. hisap tangan. Bukan ibu jari jer die isap.. abis semua jari dier nak isap.. both hands ok! Jangan mulut dier membesar udahler.. Pastu, biler hisap tu, kadang2 siap berbunyi2.. sangat mengkhayalkan... huhuhu..Kalau cium kat pipi dier mesti bau air liur.. apa2 pon, mommy still suke cium dier... hehehehe

8. Suke masuk sume benda dalam mulut.. Pantang ler apa2.. jari orang lain ker, sapu tangan ker, toys ker.. sumenyer nak masuk mulut. Dah belikan 1 teether utk dier, beria2 dier gigit2.. huhuhuhu.. gatal kot gusi dier?

9. Suke sangat jelir lidah.. if kitorang tolak lidah die masok mulut balik, lagik dier jelir makin panjang... siap gelak2 gatal lagik.. ish ish anak mommy nie.. dah besar jgn jelir lidah lagik tau.. tak baik!

10. Suke mandi.. gelak2 time mandi.. pastu, biler lepas mandi, aku nak pakaikan baju, dah start nak nanges.. tp, time kat nursery, biler babysitter baru jer nak bukakkan baju utk mandi, die dah nanges.. org2 kat nursery slalu cakap Zarif ni takot mandi.. naper la anak mommy ni tak suke mandi kat nursery? Nak mommy mandikan erk?

Rasanyer, cukup dulu kot aku list kan 10 arini... :) anyway, it's wonderful feeling biler kiter tengok anak membesar depan mate kiter. Biler kiter nampak development dier dari lahir yang taktau aper dan membesar.. It's not an easy journey but it's worth it! The feeling is priceless!

Wednesday, March 24, 2010

:: Struggle ::

As mentioned in previous entry, aku struggle giler pump for Zarif. My stock of frozen EBM has down to totally ZERO. Lebih tensen lagik, dah a few time pihak nursery soh tambah susu Zarif. Everytime diorang cakap susu tak cukup, I just add 0.25 from previous nyer sukatan.

Aku dah taktau nak buat macam mana lagik dah. Dah makan pil2 Shaklee, dah minum banyak giler air masak, milkmaid tea, soya kotak, soya milelia, nursing tea (thanks to Kak Azra) and red dates with longan instant tea (thanks to kak Azra also), makan badam, makan ikan, makan nasik etc.

I really hope dapat bekalkan Zarif 5 bottles, tapi, nak maintain 4 bottles pon dah cukup struggle, ni kan pulak nak add 1 more bottles. In order nak cukupkan 4 bottles, I’ve to pump 3 times kat ofis, 1 kali before tido and kena bangon 2-3 times untuk pump susu. I’m really2 tired sbb tak dapat enough sleep as I have to wake up almost every hour.

Pagi tadik, dalam kol 6 pagi, I’m still short of 2oz. Memang tensen sangat2 sampaikan biler pump, keluar just a few drops jerk. Then, Zarif bangun sebab nak susu. So, susukan zarif and pump simultaneously. So, manage dapat 1.5oz. After amik sikit2 susu from another 3 bottles, dapat ler dalam 3.7oz/ bottles. Hopefully, cukup ler for Zarif today.

Tadik aku sampai satu tahap yang sangat2 down until aku a few times tanyer kat hubby whether we should give Zarif FM. Sebabnyer, Zarif mengamok2 sebab susu flow dah slow but he still hungry. Puas jugaks ler pujuk dier supaya sabar and minum jer skit2 susu tu.

Hopefully, my milk production is getting better ler harini. Or else, aku terpaksa le bukak cap “say-no-to-FM” aku tu. Yerla, takkan Zarif nak berlapar just because I’m not capable to provide enough milk kan? I know it’s hard.. I know it's so frustrating.. but, I need to think for the best. But, at the moment, I’ll breastfeed him selagi boleh, selagi Allah kurniakan rezeki. Hopefully, ni semua just for temporary, Cuma satu ujian untuk aku. Hopefully, Zarif akan dapat continue breastfeeding till 2 years.. Insya Allah…

Monday, March 22, 2010

:: Nursing Bra ::

Bagi aku, nursing bra is a must for breastfeeding mum. Sangat2 menyenangkan ibu2 untuk menyusukan baby.

Firstly, sbb just bukak cangkuk cup kat depan.. Tak payah ler nak terkial2 bukak cangkuk kat belakang tu. Pastu, just bukak cup yg nak guna untuk BF. If bukak cangkuk belakang, kene adjust2 skit so that just sebelah cup jerk yg terbukak. If pakai bra biasa, boleh juga if tak bukak cangkuk, just selak je cup bra tu, tapi rasa macam tak selesa jerk..

I wear nursing bra, even time when Zarif is not with me. Kalau tak, agak susah nak pump susu using the normal bra. Pakai nursing bra sangat2 convenient untuk pump..

So far, I’ve try a few types of nursing bra; Amber, Eunice & Kelly from FabulousMom, Avon and T-shirt, floral print & firm support from Mothercare. Between these bras, my favourite is T-shirt Nursing Bra from Mothercare. Sebabnyer, selesa, convenient and provide the best support for ur B.

No matter which nursing bra yg aku guna, padded or not, aku still akan pakai bra pad for security reason. Yerla, takot ler terbocor.. kan? Time awal2 pregnant, aku pakai Avent, BumbleBee and Pigeon disposable bra pads. Between this 3, of course, Avent is the best sbb tebal and selasa. Then, aku switch kepada washable bra pad sbb rasa membazir lokek plaks pakai disposable as it cost RM1/piece.. Pakai sepasang sehari, dah RM2.. Washable bra pad pon aku ada a few, Fiffy, Cellular Fiber buy at fabulousmom & Pureen. Pureen & Fiffy tu lebih kurang same jerk, in fact aku dah tak leh differentiate dah between this 2 sebab takde tulis brand name kat pads tu. Cumanyer, Fiffy lebih murah, RM5 for 2. Thanks to Zety for recommendation. Yg Celluar Fiber bra pads tu, sedap gaks pakai sebab die berbentuk skit, it just nipis skit ler.

If kawan2 ada any preferred nursing bra and bra pads, sila ler share sesama2 yerk.. Saya baru je 4 bulan bersalin, so, my experience is very limited. Thanks yer!

Disclaimer : This review is strictly based on my personal opion which might be contradict with yours. It’s also meant for sharing purposes (sharing is caring, right). Takde niat2 buruk or takde gain any interest pon from any particular brand ..

Wednesday, March 17, 2010

:: Breast Pump ::

Currently, I’m using Medela Mini-E.

I love my mini e especially sebab die kecik jerk, so boleh muat dalam handbag and ringan untuk dibawa ke mana sajer. Sesuai untuk student macam saya. Time aku gi kelas, boleh pakai bateri sebab surau kat kolej tu, power point die kat depan. Takkan orang nak solat mengadap aku pump kan? Plus, sebab pakai bateri, in case ler blackout, aku still bleh maintain pump. So far, mini-e ni very reliable as takde any masalah pon even sometime aku pump 4 kali sehari including wat power pumping

But, the bad side is BISING.. sangat bising.. bunyi macam mesin potong rumput.. hehehe.. Luckily surau kat opis ni cam isolated skit, so, takdela satu floor dengar..

Lagi satu, sebab single pumping, masa yg di’allocate’ utk pump pon lebih ler. Approximately 30 minutes (15minit x 2 belah) per session. If aku pump 2 kali, dah jadik sejam which I think sangat2 memberi kesan pada kerja2 aku di opis. Tu yang kadang2, aku pump time lunch hour.. Yerla, if banyak masa dah allocate utk pump, biler masa plaks keje aku nak settle, betul tak? If ada meeting pagi petang, lagik ler kelam kabut.

So, as a conclusion, I’m thinking of double pumping. So, kene ler beli breast pump baru. Cuma, still tak decide lagik nak beli pump yang mane. Here are my option:
  • Medela mini-e plus – sebab aku dah suke medela and tak mampu nak beli other type yg double pump.. heheheh
  • Spectra 3 – murah for double pump tapi agak bulky. Leceh ler nak ulang alik mengangkut pump sambil dokong zarif. Plus, ada kawan2 aku yg cakap spectra ni senang rosak.
  • Medela harmony or Avent manual – manual, so very independent.. Tak payah dok risau if blackout or takde bateri. Kiranyer, if nak double pumping, sebelah pakai my current mini-e and lagik sebelah pakai manual
  • Another Medela mini-e – So, aku wat double pumping using 2 pump ler.. Tapi, kene ada extension ler sebab ada 2 plug

Hmm, what’s the best option erk? Tak sabar nak wat double pumping nie. Lagipon, ada ura-ura dapat bonus akhir bulan ni, so, bleh ler sambar breast pump!

Friday, March 5, 2010

:: Help ::

Help! Help! Help!

Susu aku sejak akhir2 ni merundum.. Maybe sebab aku sakit tekak ker? Maybe sebab ubat antibiotik yg aku makan ker? Maybe sebab aku stress keje banyak ke? Maybe sebab aku tension asyik meeting pagi petang ker? Maybe sebab aku penat time weekend g kelas ker?

Frozen EBM aku plaks dah boleh kira tahap zero.. Yang ada dalam fridge sume dah tahap expired. Walaupon biler aku cium, still tak bau masam, tapi takot le nak bagi kat Zarif. Ke OK sebenarnyer?

Zarif pulaks kadang2 mengamuk biler dia hisap tp flow susu slow.. Sedih sangat tgk dier mengamok sbb tak puas :( Dah ler skrang tgh musim panas.. Sure die sangat2 haus..

Nak pump selalu pon tak boleh jugaks sebab lately Zarif kerap menyusu. If aku pump lepas dier isap susu, by the time next feeding, susu aku still kering lagik.. so, tak dapat nak satisfy his needs.. :( Sian Zarif...

So far, aku makan/ minum benda2 ni untuk up kan susu aku balik.. But, still takde nampak any progress..
1. Milelia Organic Soy
2. Milkmaid Tea
3. Red dates
4. Soya Bean
5. Air suam bergelen2
6. Nonaroguy Phyonatal pil
7. Air sengkuang cina Seasons

Hmm.. anything lain yang boleh membantu tak?? Dah tahap desperate dah ni..