Sunday, April 25, 2010

:: SURVIVE ::

After almost 2 months struggle with low milk supply, akhirnya, kerunduman susu aku hampir pulih.. Yeay! Clap utk diri sendiri...

It's very tough situation utk aku, hubby and Zarif. Dalam masa tu, 2 kali Zarif terpaksa minum FM kat nursery.. Sedih jerk aku biler bbsiter kat nursery tu kata zarif minum FM. But, aku tak boleh ler terlampau obses with BF until tak fikirkan mana yang terbaik utk Zarif kan...

First of all, nak say thanks to Hubby sbb banyak bagi support kat aku. Time Zarif dah ngamok2 sbb susu slow, and aku sangat down dan hampir2 tumpas, hubby bagi support. Dier yang akan cool down kan Zarif.. urut2 badan aku utk ilangkan stress..

Next, thanks to Zarif.. sbb bersabar (sabar ker?) dgn mommy.. sanggup (sanggup ker?) tunggu mommy urut2 B dulu utk stimulate LDR.. before bagi nenen...

Thanks also to kakak2 TAB kat nursery Zarif and Mak Nah, owner nursery tu. Dioarang kalau bleh, mmg avoid bagi FM kat Zarif. If aku dah nak balik dah, die bagi ler air masak skit, if zarif haus.. sementara nak tunggu aku sampai. Mak Nah yang suggest Zarif start solid food awal sbb taknak biar dier lapar and minum FM. Luckily, Zarif's paed pon suh bagik solid food awal, so that dapat terus continue BF.. sbb ada setengah baby yang dah taknak BF after sedap minum FM

Thanks a million jugaks pada kawan2 yang sentiasa bagi support and tunjuk ajar.. rakan2 yang sanggup melayan biler aku call, comment biler aku tulis dlm blog, dengar biler aku membebel.. Yer, saya budak baru belajar.. kurang ilmu, so..mmg banyak kene belajar ngan rakan2 otai ku.. huhuhuh

Tak lupe jugak pada blogger2 dan orang2 di dalam forum.. even aku ni jarang bagi comment.. but, aku mmg rajin baca pada hasil tulisan diorang sebagai rujukan...

Fenugreek jugak banyak membantu.. pas makan fenugreek ni, aku nye susu stable ler.. alhamdulillah, maintain dapat at least 1 botol(4oz) everytime pump kat opis... at last,jumpe gaks milk booster yg memberi kesan pada aku...

Thanks to Ameda breastpump jugaks..nampak beza after double pumping nie.. plus, tak payah spend banyak masa for pumping.. so, aku kurang penat and tak tensen.. :)

FYI, dalam fridge skrg, ada 7 bottles.. 4 for bekalan esok.. n remaining 3 utk stok emergency.. i know bg certain org 3 botol tu is nothing.. but it means a lot to me~!

Hopefully, my milk supply will keep on increasing.. at least till aku manage dapat 4 botol time pump kat ofis.. at least, time balik rumah, aku dah tak payah risau susu still tak cukup for esok... Amin... :)

Monday, April 19, 2010

:: ALONE ::

I never sleep alone since i'm married.. and semalam, it's the 1st nite I slept without hubby on my side..

Hubby terpaksa pegi ke Tokyo on business trip for 2 weeks.. 2 WEEKS! Semalam, time hubby nak pegi, i cant control my tears.. mengalir macam air.. it's so hard for me..

Luckily ada Zarif.. kalau tak, mmg tak boleh tidur langsung ler jawabnyer...

I depend so much on my husband.. if Zarif taknak tido, die yg tido kan.. if aku dah tak larat n tertido, dier yang settlekan sume keje2 rumah mcm basuh botol2 ebm, basuh baju, sidai baju.. time malam pon, biler Zarif bangun utk menyusu, dier ler tukang crane angkat Zarif sbb aku tak larat nak angkat sbb lalok sangat...

Yesterday, I've to do semuanyer sendiri.. Sangat2 penat n completely tak larat.. but I've to be strong... if aku tak kuat, camner nak jaga Zarif kan?

As at now, bekalan susu Zarif still tak cukup 2oz utk esok.. hopefully, sempat ler aku nak pump pagik2 nanti.. nak pump skrg, confirm2 ler tak sampai 0.5oz pon hasilnyer sbb Zarif baru pas nyusu.. I've to wait at least 2 hours before I can pump.. or else, wat penat jerk pump tp hasil dier menyedihkan... uhuhuhuh

Hopefully, everything when well... InsyaAllah..

Thursday, April 15, 2010

:: BUNCIT ::

Sekarang, perut aku sangat buncit...dan aku, sudah semestinya, sangat tensen dengan perut ku ini...

My perut sekarang, lebih buncit dari sebelum preggy dan lebih buncit compared to dalam pantang... So, obviously, it's not because of the c-sect..

I realized my perut membesar bagai johan biler susu aku mula merundum.. Time tu, aku minum air banyak giler! Air kosong jerk 4liter sehari.. tu tak termasuk air2 lain.. That's why aku conclude that aku buncit air... Tapi, naper tak surut2 nie?

Dah terlampau ramai orang, laki n pompuan yang tegor aku "pregnant lagik ker" and I kinda lali dah dengan soklan tu.. If orang tanyer, aku selamba jerk jawab.. "takler.. perut jerk yg buncit".. tp,dalam hati.. tensen giler ok!

Perut ku buncit sangat sampai aku n hubby mmg ingat aku betol2 pregnant lagik.. siap beli pregnancy test, ok! and obviusly, the result is negative... Zarif masih belum bersedia menjadik abang.. hehehe

kadang2, time tido, aku sapu losyen mustajab and pakai bengkung zap-on aku tu... tapi, bertahan kejap jerk.. sebab rasa macam bengkung tu agak tak selesa utk zarif biler aku susukan dier...

biler ler perut ku nak ramping nie... time mule2 abis pantang, muat ler jugaks if nak pakai baju kurung moden.. tp, sekarang, baju kurung biasa pon dah ternampak bonjolan perut.. apa citer???

TENSENYEEERRR!!

Tuesday, April 13, 2010

:: Solid Food ::

I'm so sad harini..

Harini, susu Zarif tak cukup.. even aku bagi as normal 4 botol x 4 oz.. So, kene top up ngan FM... Sedihnyer... Tapi, apa nak wat.. takkan nak bagi si gebu tu lapar kan? arghh.. malas ler nak fikir pasal ni.. nanti makin down.. effect plaks production susu aku...

Hmm, nursery suggest Zarif start solid food awal as susu tak cukup and kesian tgk die nanges kelaparan.. This week, he's turning 5 months.. Tapi, aku nak tanyer Zarif's paed dulu.. Nursery soh aku fikir and let them know when I'm ready sebab diorang pon nak kene prepare...

Tadi, borak2 ngan Mak Nah, owner nursery tu... Tanyer macam maner diorang punyer approach on solid food.. They start with pisang for 1st week.. then followed by kole (betul ke eja ni?) tepong beras for the 2nd week... Everything will be cooked by them.. Aku tak payah siap2.. Biler Zarif dah ready for nasik, diorang akan masak bubur guna brown rice and blend... So, aku tak payah bangun pagik2 siapkan bubur Zarif.. Just masak for weekend jerk..

Call my mum.. Mak kata, bagi nestum beras.. but, aku agak skeptikal about nestum sbb kalau bleh, nak masak sendiri.. ehhehehe.. cita2 tinggi.. :)

Task for this week : Survey about solid food...

Things to buy :
1. Rice cooker kecik (or shd beli slow cooker?)
2. Blender (blender skrg ni dah wat blend cili.. huhuhu)
3. Sudu & mangkuk makan utk Zarif
4. bib yg comel..



Monday, April 12, 2010

:: Parcel ::

Last week is PARCEL WEEK for me…

Memula, on Monday, I received this from ayah…

Kad Astro, tertinggal time kitorang balik Johor aritu.. Ni kali ke-2 tertinggal kat Johor.. huhuuh.. last time pon, terpaksa pos laju.. Kitorang mmg slalu bawak balik kad Astro ni bile balik Johor sbb kat rumah my parents tak subscribe sport & movie channel.

On Tuesday, kat ofis, I received this pulaks…
Actually, sampai hari Isnin but since I was on leave that day.. so, kira terima hari Selasa ler kan? Finally, I have double pump to increase my milk suppy.. Yeay! Purchased thru enjoybreastfeed as they offer the best price.. as always!

Later on, lepas balik dari keje.. another parcel datang..

Huhuhuh.. suke.. sukee.. Netbook “free” saye sudah sampai.. Akhirnyer! Utk pengetahuan rakan2, saya dapat netbook ni sempena staff package for Streamyx.. Tambah RM10/month for 3 years.. dapat ler netbook ni.. Sekarang, tak perlu le share berebut lappy ngan hubby dah.. n tak payah tensen dgn laptop free dari ayah yang selalu wat hal u.. Yeay!

Hari Rabu plaks, I received 3 parcels.. Seronok OK! Balik2 meeting jerk tgk parcel2 ni ada atas meja..


Ada apa di dalam parcel2 ni? First, ada Fenugreek parchase from here. Yerla, susu kan tengah merundum, so, as one of the solution, I try to consume Fenugreek ni.. Will review bout it later erk.. Bagi aku try for at least 2 weeks dulu…


Dalam 2nd parcel, ada notes ACCA aku.. Actually, my fren pinjam notes ni utk photostat and tak sempat nak pulang balik kat aku personally.. So, die pon post ler utk aku peram stady disebabkan weekend tu ada test..

And last but not least, in 3rd parcel, ada 2 helai baju baru Zarif.. beli from Faramour. This is my 2nd purchased from her. I like it so much sbb boleh personalized. Kalau ikotkan hubby, nak borong beli all the superheroes series.. hehehhe..

Seronok kan dapat parcel ni? Rasa macam dapat hadiah jerk.. even mmg kiter beli barang2 tu.. hehehe..

Monday, April 5, 2010

:: REASON ::

After struggling 1 month with low milk production, aku sekarang dah agak pasrah.. Cam harini, actually aku cuti.. ingat nak anta ler zarif g nursery while aku settle all the house chores.. tapi, sebab susu tak cukup utk bekalan zarif.. aku batalkan ajerkla niat tu.. hopefully zarif behave ler, so that aku bleh wat settlekan segala kerja2 nie

I think, the biggest reason for my low milk production is because of let down reflex (LDR). Aku macam susah sangat nak dapat LDR. Dah try tgk gambar zarif puas2, or tgk video die nanges semua.. tp still tak rasa LDR tu.

Ada 1 time ni, aku pump dah 10 minit.. dapat lbh kurang 0.5oz jerk.. pastu, tetiba LDR datang.. terus dapat 2oz in 5 minutes!

Aku surf the net nak carik all the tips utk stimulate LDR. Biler aku try praktiskan.. kadang2 jadik.. kadang2 tak.. haih.. nampaknyer aku kene praktis lagik nie...

Hopefully, next time, LDR senang2 jerk datang... i know, in order to stimulate it, aku kene calm down n jangan pressure.. I try.. and hopefully, it will work ;)

Chaiyo!