Friday, May 28, 2010

:: Longan & Kurma ::

Antara banyak2 milk booster, bagi aku, antara yg sedap is air longan kering with kurma merah.. sedap tau! Obviously, jauh lagi sedap dari Organic Soya, Milkmaid Tea etc.. Kiranyer, mmg boleh minum sajer2 walaupon bukan niat utk increase milk supply...

Camner nak wat air ni? Simple jerk... Beli sepeket red dates and sepeket dry longan (aku beli kat tesco jerk).. dalam RM3/peket if I'm not mistaken.. Basuh and campak dalam periuk.. Isi air dalam periuk and rebus... biler dah kembang longan n kurma tu, campur gula sikit... siap.. senang kan?

If malas nak merebus, beli jerk yg 3 in 1.. tuang 1 peket dalam mug, tuang air panas/ suam.. pantas dan sedap... biasanyer aku beli brand Super.. purchased at tesco as well...

If tak jumper brand Super, bleh jugaks beli brand In-Comix.. yang ni, aku beli kat Carrefour...
But, if malas nak merebus, 3in1 pon malas nak bancuh.. fret not, ada yg lebih senang.. air longan with kurma dalam tin... brand F&N.. yg ni pon aku beli kat Tesco.. RM1.19/tin..
Banyak kan option for air milk booster yang sedap nie.. Tp, actually, bagi aku, takdela nampak berkesan sangat.. but, it works so well for some people... Apa2 pon, tak salah kan if kita usaha...

p/s: Tesco should bagi aku komisen ler... promote free nie... oopps.. bukan should kiter boikot ker? hhuhuuhuhuh

Thursday, May 27, 2010

Zety & Family Nak G Maner?




Oleh kerana
Zety telah membuat giveaway, aku pon menyokong niat murni kene pakse ngan Zety ni dengan meng'involve'kan diri... Kalau tak, mmg malas giler nak join segala contest2 nie..

Step :
1. Jadi follower - Done.. dah lamer dah... ehehe
2. Tempek gambar Maryam - hambik ko, punyer le besor aku tempe
3. Tinggal jejak kat blog Zety - will be done in 5 minutes

Agak2 mane le Zety ni nak celebrate besday dier yg jatuh pada tanggal 29 May nie erk... Puas aku fikir, ada tak Zety bagi tau or hint2 ke before this.. tp, rasanyer cam takde.. so, tibai ajerkla..So, tekaan aku adalah... jeng jeng jeng...
1.
Kuching

Harap2, menang ler.. hihiih

p/s: Zety, jgn luper beli souvenir utk aku tau! N, bagi ler kawan mu yg dah kenal 15 tahun ni.. huhuhuuh

Tuesday, May 25, 2010

:: Jumperoo v2.0 ::

Yeay.. Finally Zarif dah ada Jumperoo....

Instead of purchase it, we rent it from here... Memula tgk kat website tu, it's not available.. Agaknyer mmg dah rezeki Zarif as previous orang yg sewa Jumperoo ni, just return it.. Yeay!

Kitorang sewa for 2 months, in case Zarif bosan duk dalam tu.. But, if 2 months is not enuff, we can simply extend it :)

Even it's not Rainforest Jumperoo yang bleh pusing 360 darjah.. Zarif still enjoy it... Skrg, after sampai jerk rumah from nursery, ni ler aktiviti Zarif sementara aku handle stock ebm and his diapers bag...

Love it!

video

Wednesday, May 12, 2010

:: Driver ::

I drive almost everyday.. minus weekends ler.. Pegi balik keje, mmg aku drive Cik Kelly aku yang chomel tu. I admit that I’m not the best driver in the world.. but, sometimes, biler terjumpa ngan driver yang irritating, mmg tensen ler.. boleh ruin mood sepanjang hari…

Aku tak suka driver yang camni :

1. Nak potong barisan, tapi potong awal sangat.. If nak potong, bleh tak potong kat depan sebabnyer.. if aku bagi diorang pancung depan aku.. nanti kat depan, ada orang pancung dier and pancung kete aku lagik skali.. haa.. kan dah 3 kali kene pancung..

2. Drive yg ridiculously lembap kat fast lane.. Hellooo.. if ko banyak masa utk leisure2, silakan.. tapi, jangan kaco orang yang takde masa macam aku bleh tak?

3. Drive yg sangat lembap jugaks.. tp kat jalan 1 lane and orang belakang takleh nak potong.. aduhai.. tensen tau.. lagik tensen biler kat depan ada traffic light yg tengah hijau.. pastu, nak lagik sakit hati, sampai jerk at junction, kete kiter tak lepas sbb traffic light dah tukar jadik merah and keter yg lembap tu lepas… mmg bengang giler ler!

4. Driver yang suka cucuk2 belakang.. padahal, tengah traffic jammed or distance kete kiter n kete2 kat depan tu tak jauh.. If ko cucuk2 aku n aku change lane pon, bukannyer ko bleh pegi jauh mane pon kan?

5. Driver yang bawak cam orang gelabah.. kiri kanan kiri kanan.. dok asyik tukar lane jerk sbb konon2 nak cepat…tapi tak bagi signal… adeh.. I’m not a mind reader ok.. tak tau biler ko nak lencong kanan.. biler ko nak lencong kiri..

6. Driver yang cucuk2 belakang, siap bagi high beam skali.. pas kiter bagi dier potong, skali sampai kat depan.. dier beratur kat tol sbb pakai cash, instead of smart tag/ touch n go.. Alahai.. beria jerk nak laju2.. nak cepat2… but end up, lembab gaks..

Banyak dah le kot senarai aku nie.. kang bagi lebih2, macam ler aku ni driver yang berhemah sangat kan? Ehehehheh

Saturday, May 8, 2010

:: Jumperoo ::

Last weekend, kitorang (me, hubby, zarif n my bro) g The Curve. Time hubby n adik aku g solat, aku pon singgah le kat Metrojaya kat tepi surau tu..

Mmg elok ler, masuk2 mmg area budak2.. Laju jer aku tuju area toys.. Sekali, terjumpe le Jumperoo.. tergedik2 aku letak Zarif dalam tu. Zarif punyer ler suka. Terlompat2 die dalam tu. Bila die lompat, kuar plaks lagu2.. lagik ler die suke..

Pastu, Jumperoo nye seat tu kan bleh pusing 360 degree and keliling dier penuh ngan toys.. Zarif pon jadik tamak.. kejap main yg ni.. kejap main yang tu… He really enjoy himself duk dalam tu…




Esoknyer plaks, kitorang g BSC plaks.. sbb ada booking suar kat MotherCare.. Masuk2 jek MC tu, hubby bawak Zarif p naik Jumperoo.. Tp, Jumperoo yang ni lain skit… But, he still enjoy… Seronok sangat tgk die tergelak2 sambil terlompat2 dalam Jumperoo tu…

video

Terfikir gaks utk sewa Jumperoo instead of buying sbb rasa2nyer dalam 2-3 bulan je kot Zarif nak dok dalam tu. But, out of stock le plaks

I wish I could buy Jumperoo for him. Tapi, mahal sangat ler.. RM699! Plus, tak bleh pakai lamer.. Biler dier dah besor skit sure dah tak relevan dok dalam tu.. Huhuhuhu.. Ada sapa2 nak bagi adiah Jumperoo kat Zarif tak? Sian anak teruna aku sorang nie.. Mommy & daddy dier kedekot tak de duit bekepok2 utk beli Jumperoo.. huhuhuuh

Thursday, May 6, 2010

:: Panas ::

Panas nyer cuaca sekarang nie!!! Is it just me or semua orang pon rasa panas?

Tensen giler.. malam2 tido pon berpeloh2.. siang apatah lagik! Harini jerk aku mandi 4 kali sebab tak tahan panas ilangkan bau masam peloh..

Duk diam2 bawah kipas pon still terasa bahang.. Even pakai sleeveless n short pon terasa macam pakai sweater.. huhuhuuh...

Argghh... tensen... Sayang, jom pasang air cond jom!

Monday, May 3, 2010

:: Bonus ::

Last Thursday is hari BONUS untuk TM and Sony. So, kira macam durian runtuh le kitorang..
Even takdela banyak mane pon bonus, tapi, cukup ler nak cover all pending expenses.. Since hubby pon baru balik dari Tokyo hari khamis tu, both of us cuti on Friday

Aktiviti hari jumaat

1. Breakfast kat tempat favourite kitorang, - D’bukit
2. Lunch kat Raja Sup TTDI – one of our fav too
3. Crocs Warehouse Sale @ Ikano,, sempat sambar 3 pasang jerk, 1 utk diri sendiri, 1 utk hubby n 1 utk adik aku. RM40 jerk for each.. murah kan? Tapi, tensen jerk sbb size typical cam aku ni banyak yg dah abis.
4. Threading kat Ikano.. tp, tak sebest saluga ler..
5. Tea @ Teh Tarik Place.. – fav gaks..
6. Shopping barang/ baju Zarif @ Mothercare The Curve. Suke sbb dapat beli romper Superbaby!!
7. Hubby beli perfume kat Metrojaya.. Konon2 nak tgk2 jerk.. skali promoter tu bagi great deal.. ‘terpakse’ ler membeli
8. Beli diapers Zarif yg dah abis kat Tesco.. Hajatnyer nak beli barang dapor sekali… tp, kaki dah lengoh giler
9. Melantak makan kat Murni Discovery. Thanks to Ila for the info!
10. Amik kain cotton yg gorgeous purchased from Lin and Cupcakes yg sedap ordered from Nana.
11. Meredah traffic jam kat Federal @ 11pm.. Nape ler kol 11 malam pon still jammed lagik.. diorang ni tak reti nak balik rumah cam aku ker???


Aktiviti hari sabtu

1. Shopping kat Mothercare BSC plaks.. Nak cukupkan points utk apply membership card.. Akhirnya, berjaya gaks apply.. hihihih
2. Balik rumah in-laws

Aktiviti hari ahad

1. Melapak kat rumah in-laws
2. Gi tempah baju kat Gombak. Tak sabar nak pakai baju baru.. huhuuh
3. Bershopping sakan kat Babyland SS2 yang tgh wat anniversary sale. Mmg berbaloi2! Murah sangat! Suke! Suke!

So, skrg, aku dah takde duit.. hihihih.. nak kene start berpijak di bumi yang nyata dah.. huhuhuhuuh..

p/s: kan best if every month dapat bonus.. huhuuhuh