Wednesday, June 30, 2010

:: Promotion ::

I’ve been promoted.. Alhamdulillah

Rezeki Zarif kot?? Even, deep down inside my heart, actually, nak reject the offer sebab I don’t think I’m ready… Tapi, as advice by hubby and my family, aku terima jugaks.. After all, tak elok tolak rezeki kan?

But, sekarang, aku akan jadi busy lagik ler.. Susah dah nak balik on time.. Pastu, asyik meeting ler, road show ler.. Dah ler slalu meeting kat luar memangkan job scope baru aku ni handle subsidiaries..

Hopefully, with this busy schedule and meeting sana sini ni, takkan effect my breastfeeding journey. Kalau dulu my pumping session is 10am, 1.30pm and 4.30 pm.. sekarang dah bertukar menjadi 8.15am, 1.30pm and 5.00pm.. So, takdela pump during office hour, except for 5.00pm.. kadang2 pon terlajak sampai 5.30pm, which also after office hour..

I know it’s not going to be easy but I will try my best .. InsyaAllah…. CHALLENGE!!!

p/s: Harini aku sibuk memindah.. Mengemas dan mengangkut barang2…Kalau dulu duk rumah teres.. sekarang duk semi-D.. ada cubicle sendiri.. bleh update blog during office hour tu jerk la kot yg aku rasa best…. huhuhuhu

Thursday, June 24, 2010

:: 7 months ::

Pejam celik.. pejam celik... dah 7 bulan dah anak teruna aku... Meh kiter tgk milestone dier :)

TIDO
  1. Susah sangat nak tido siang.. if tido pon... standard 30minit jerk.. sian kakak2 kat Taska kene layan dier
  2. Since kurang tido siang, malam mmg kol 8-9 pm dah tido....
  3. Tak suke tido katil sendiri.. nak tido atas katil mommy n daddy.. so, if nak tidokan dier, letak kat katil kitorang dulu, biler lelap, baru angkat letak dalam cot.. tp if terjaga tengah2 malam, mmg meraung ler sbb taknak tido katil sendiri.. Separation Anxiety kot?
  4. Lately, suker sangat bangun kol 4-5 am.. pastu, ajak mommy and daddy main. If tak layan, die akan tarik2 tangan kiter.. gigit tangan ler.. tarik baju ler..
  5. Tak mengamuk if kejutkan time nak g nursery.. biler agah2 skit jerk, terus senyum.. :)
  6. Still tak tido straight sampai pagi..
MOVEMENT
  1. Still tak boleh duduk without support lagik.. if duduk bersandar tu, ok ler.. or duduk kat high chair.. tp, if takde sandar.. mmg tombang.. huhuhuhu
  2. Still tak boleh merangkak lagik.. Isk2.. malu le ngan Imaan..
  3. Tapi, boleh mengesot.. agak laju le jugaks.. especially letak barang2 yang die nak main.. laju jerk die mengesot
  4. Bontot dah angkat dah.. macam gaya nak merangkak tu.. tp, takat hayun2 bontot ke depan n ke belakang jerk.. dah 3-4 minggu gaks ler die angkat bontot tu.. tp, tak reti nak gerakkan kaki n tangan utk merangkak..
  5. Suka sangat tepuk2 sume benda.. bantal ker.. tilam ker.. orang ker.. Aritu, die tepuk muka baby baru kat nursery yg baru 2 bulan.. Adoi.. mentang2 dah senior, selamba jerk nak tepuk muke baby junior..
TOYS/ GAME
  1. Suka sangat melompat2 dalam Jumperoo dier.. kadang2, sampai tak reti penat
  2. Suka sangaaaaaaaaat main remote.. mmg favourite toys dier ler.. if letak toys yg lain with remote, mmg dier akan capai remote.. nak jadik engineer cam daddy gaks ker?
  3. Suka sangat main peek-a-boo.. tp, letih ler mommy n daddy nak layan die main camtu..
  4. Suka sangat biler daddy wat konon2 nak kejar dier dari belakang biler mommy dukung.. sampai kadang2 biler mommy dukung tp daddy takde pon, dier dok jengah2 angkat kepala carik daddy kat belakang..
  5. Dulu suka sangat tgk Barney, nampak muke barney dalam youtube tu dah senyum melebar dah.. tp, skrg dah tak brape berminat dah.. sbb skrg die dah suke Dibo the Gift Dragon plaks
  6. Suka tengok bola! Adeh.. ni ikot baka daddy ler nie
  7. Suke main 'rumah2' . Daddy yg bagi nama game tu. Baring kan dier kat atas katil.. pastu, selubung kita n dier dalam comforter.. biler dalam gelap camtu.. die suke sangat...
  8. Suka sangat mandi.. if dah bukak baju tu, dier dah sengih2 sbb tau nak mandi..

MAKAN
  1. Suka makan.. In fact, biler dah sampai time makan, die akan jadik cranky if tak bagi makan.. huhuhu
  2. His fav is potato..jgn bulat cam potato dah ler suka sangat2.. So, on weekend, aku masak brown rice porridge with potato and carrot.. Pastu, tabur ikan bilis blend n gaul.. mmg banyak ler die makan
  3. Sbb die suka makan n makan banyak, susu dah kurang.. normally bekalkan 4bottles x 4 oz susu.. tp, kadang2, tak luak 1 bottle..
  4. If kat nursery, die suke minum susu skit2.. standard dalam 2oz skali minum..

Others
  1. Suka sangat sebut "dada" dan mommy sangat jeles!! Arghh.. If die bangun tgh malam, die akan tarik2 tangan daddy sambil membebel 'Dada Dada Dada'....
  2. Suka sangat jelir lidah.. panjang plaks tu.. ish2
  3. Still suka isap jari.. if kiter pegang tangan kanan dier.. die isap jari kiri.. if tahan due2 tangan plaks, die ngamok
  4. Sume benda nak masuk mulut... So, takleh tinggalkan die kat tempat2 yg berabuk ker.. and tak leh letak benda2 keras dekat ngan dier..
  5. Suka sangat tengok budak2.. If ada budak2, dier akan tengok budak tu.. die nak berkawan kot?
  6. Badan dier ada a few red spot.. macam allergic.. Sian dier.. as at now, mommy terpaksa pantang makan seafood.. sbb takot allergic tu datang dari susu..
  7. If naik kete, mmg letakkan die dalam car seat.. tp, if die nampak mommy ada n mommy tak drive the car, mmg die akan ngamok taknak duduk kat dalam car seat.. kadang2, biarkan ler die melalak2.. tp, last2, kesian le plaks.. huhuhu..
Tu jerkla kot yang aku ingat so far.. Ter'panjang' le plaks.. sbb first time wat milestone.. eheheh

Tuesday, June 15, 2010

:: DEMAM ::

Esok is EXAM DAY!!!

Cuak giler nie.. Makin stadi.. makin rasa banyak yang tak tau... Huhuhuhhu.. Aku betul2 kena DEMAM PEKSA.

Since FWC dah start, hubby pon dah terkena DEMAM BOLA. Sanggup balik keje awal sbb nak catch match 7.30pm and sanggup bangun awal pagi sebab nak tgk match 2.30am.. haih.. demam.. demam..

Oleh kerana mommy n daddy demam... Zarif pon nak turut demam.. Tapi, die tau 1 jenis demam jerk.. which is DEMAM PANAS! Adoi hai! Esok aku nak exam, arini plaks die kene demam.. Dahler ni first time, so, aku agak blur ler what should do.

Asalnyer, time Subuh pagi tadik, dah perasan dah temperature die naik. Tapi, hubby kata biasa jerk. Pastu, before hantar g nursery, just badan die je panas, kaki n tangan dah sejuk cam biasa. Then, kol 1pm, nursery SMS cakap badan Zarif panas and asyik ngamok jerk, taknak tido and taknak makan

Pas amik Zarif, aku lap badan dier dengan napkin lembap. Letak napkin tu kat bawah ketiak dier, baru ler turun skit panas dier. Terus tido. After die bangun, bawak die g Az-zahrah. Jumper Paed terus. Temp die 37.7%. He's a lil bit cranky biler doctor/ nurse dokong dier.. Sian dier... Menangis sampai kuar air mata.. tp, biler aku angkat jerk.. trus senyap..

Balik rumah, aku buat mashed potato with carrot.. abes le plaks dier makan sebiji kentang tu.. Then, bagi dier makan antibiotik n ubat demam yang sedap tu... And, alhamdullilah, badan dier dah tak panas dah.. hopefully, terus baik ler... Amin

Cian dier..

p/s: wish me luck for esok, yer!

Wednesday, June 9, 2010

:: Shin Chan ::

Sape tak kenal Shin Chan? Rasanyer, satu Malaysia kenal Shin Chan.. Time mule2, Shin Chan shown on NTV7, it's like a phenomena.. Ramai giler suka tgk citer kartun tu.. tak kira tua or muda... Kol 7pm ari Sabtu, stick depan TV sebab nak tgk citer tu sampai solat maghrib lambat. Tp, eventually, peminat nyer dah berkurang.. maybe sbb bosan kot.. jalan cerita yg lebih kurang...


Apa kaitan Shin Chan ngan aku? Huhuhuhu.. dah a few times orang cakap muka Zarif macam Shin Chan...

Kes 1 :
Lokasi - kedai makan kat BB Bangi
Ada 2 orang budak datang kat meja kitorang, main2 ngan Zarif.. cubit pipi Zarif.. pegang tangan Zarif.. mmg budak2 ni suke kat baby kot.. Pastu, ayah budak tu panggil diorang back to their table.. Then, sorang budak tu cakap, "Ala, nak main ngan baby nie.. die comel macam Shin Chan!"

Kes 2:
Lokasi - rumah MIL kat Kepong
Sedang lepak2 kat rumah, tetiba my SIL's fren cakap, " Muka Zarif ni ada ala2 Shin Chan ler"

Kes 3:
Lokasi - alam maya Facebook
One of our fren comment gambar Zarif mcm Shin Chan...

Huhuhuhu.. Tapi, actually, biler tgk betul2, dari paras tepi, mmg ada ler gaya Shin Chan.. tang pipi yg tembam ke depan tu....

Haih... Shin Chan pon Shin Chan ler... Apa2 pon, mommy n daddy will always love u :) Yang penting, jangan nakal mcm Shin Chan, udahler... Mau botak kepala aku kalau dapat anak nakal cam tu.. huhuhu


Ni keje en hubby.. Cian Zarif...

p/s: Agak2, brape erk beza umor Shin Chan ngan Himawari? huhuhuhu

Tuesday, June 8, 2010

:: Pump vs ACCA ::

I'm on study leave from 7 till 16 June.. bleh ler update blog ari2 My ACCA exam dah dekat weh.. RABU DEPAN! And, aku sangat cuak sebab byk giler tak stadi lagik...

Even aku cuti, Zarif terpaksa hantar ke nursery..Rasa bersalah giler, tapi, apa nak buat.. byk giler nak stadi nie.. Cian Zarif...

Sebab cuti kan.. so aku pon amik peluang utk increase no of pumping session.. So, start semalam, aku pump every 2 hours.. Tapi, masuk jek kali ke 4 aku pump, pump aku rosak!!!! Arrghhh.. sangat tensen!!

So, today, instead of mentelaah pelajaraan.. i drive all the way to office sbb nak amik resit beli pump tu and address utk service ameda kesayangan aku tu...

Then, drive to Setapak to the service office.. Dengan hujan nyer, tak tau jalan nyer, GPS takde connection nyer... akhirnya, sampai jugak aku.. Rupa2nyer, it's located depan ngan apartment yg pernah adik aku duduk a few years back..

Rupa2nyer, belt breast pump aku putus.. huhuhu.. so, they take 20 minutes nak betulkan.. Alhamdullilah.. lega aku.. huhuuh.. takyah datang situ 2-3 kali..

moral of the story : ada je kan alasan aku utk tak stadi.. macam ler aku takleh guna mini-e aku yg lembap tu kan.. hihihiih

Monday, June 7, 2010

:: Panas v 2.0 ::

Panas???

Not anymore~! Yeeehaaa~~!


Oleh sebab dah tak tahan sangat dengan global warming.. maka, me n hubby decide utk beli gaks aircond.. finally!

Tuan rumah (kawan kitorang gaks) bagi green light.. so, zaaaassss.. kitorang ke kedai electric...

Skrg, dah boleh tido dengan aman.. tanpa bermandi peluh.. Zarif pon bleh tido straight 5 hours!

Tapi, all 3 of us (me, hubby, zarif) kene selsema.. apa citer?? huhuuhuhuh