Thursday, July 29, 2010

:: MaSaK ::

Sejak Zarif lahir, kira-kira 8 bulan yang lepas, macam ayat buku teks le plaks aku pernah masak 2 kali jerk... Yer tuan-tuan dan puan-puan.. 2 kali.. N both masak lauk sambal sardin.. Arghh.. Teruk malas kan??

Biler fikir2 balik, rasa macam mommy n wife yg loser le plaks.. Tp, aku totally rasa mcm takde masa... Normally, balik keje, sampai rumah dah kol 7.. Pastu, skrg, balik2 rumah, trus bagi Zarif makan nestum jek then dah kelam kabut nak solat.. Tup tup, dah kol 8.. Then, if Zarif tadik makan comot sangat, nak mandi/ lap2 badan dier plaks.. Pastu, tidokan Zarif plaks.. Dah pukul 9 lebih.. Takkan ler kol 10 baru nak start masak kan? Kul brapa plaks nak makan..

Lagipun, hubby plaks jenis yg balik2 keje, mmg dah tahap lapor giler dah.. So, nak memasak agak kurang relevan... Plus, if makan lewat2 nanti gemok.. aci ke alasan ni?

Time weekend plaks, kitorang jadik panas bontot kalau duk rumah.. Mesti ada jerk plan nak ke sana ke mari.. Paling2 tak pun, balik rumah MIL kat kepong.. So, obviously, tak masak jugaks ler..

Moral of the story, aku sangat2 kagum n salute ler pada kawan2 aku yg pegi keje, pastu balik lewat tp sempat lagik nak masak.. Tabik spring!!

p/s: Masak air, maggie n bubur Zarif tak dikira dalam statistic ni.... hihiihih..

Wednesday, July 21, 2010

:: BUGS? ::

Kereta aku telah diserang oleh sekumpulan makhluk asing... Tp, bukan ler dari planet lain..

Taktau le binatang apa yg dah menginap dengan bahagianyer dalam kete aku.. Puas aku ketuk2, tapi tak nampak pon any binatang... Dah ler bau busuk macam bau bateri yg dah expired dan berair... Yucks!!

Habis sarung kusyen seat blakang and papan penutup spare tyre kat bonet aku.. Ada le try google.. tp, still tak dapat idea binatang apa yg menyerang.. Is it anai2? Lipas? Tikus? Moth?

Sangat2 tak selesa ler bile naik kete.. and kalau bleh, kitorang taknak bawak Zarif naik my car sbb takut die kene gigit.. So, mostly, hubby le yg amik n hantar Zarif ke nursery. Pastu, if aku g meeting kat luar and orang sibuk2 tanyer nak tumpang, aku buat taktau jerk.. tak offer pon ajak tumpang sebab takkan nak bagi orang naik kete aku yg busuk tu.. Pastu, aku taknak le bertanggungjawab if handbag/ file/ seluar/ baju orang tu kene gigit kan.. FYI, 1 handbag and 2 helai jeans aku dah kene gigit n berlubang.. Durjana sungguh serangga itu!

Mula2, ingatkan anai-anai.. Tp, biler aku email gambar2 ni pada TermiteDIY, diorang kata tu bukan angkara anai-anai.. Nak kata lipas, takde plaks bau lipas or nampak lipas berlari2 anak dalam kete aku..

Then, aku call pest control yang janji nak follow up ngan aku balik.. tp until now, tak de any feedback..

Lastly, g another pest control, dia kata diorang tak pernah plak buat utk kereta, biasanyer rumah or ofis. But, if nak sembur utk halau serangga2 ni, it cost RM120. Adoi! Rasa mcm mahal sangat ler plaks, just for kelisa yg cenonet tu. Tapi, sbb dah tak larat dah nak handle problem ni, terima jerkla.. As at now, still waiting for their feedback untuk arrange date utk wat sembur tu..

Korang agak2 ler... binatang apa yg jadik culprit ni erk? Geli ler~~!







Saturday, July 17, 2010

:: BeNGKeL ::

Nursery Zarif conduct bengkel for ibu-ibu harini.. Workshop tu start at 9am and aku baru tau kul 8.15am.. huhuhuuh

They communicate thru yahoogroups.. and aku plaks yang lately super-duper-busy ni, tak sempat nak baca email...

Then, they send gentle reminder malam tadik.. Tp, to my hubby handphone number.. Pastu, bleh plaks en hubby ni, ignore jerk.. Aku perasan pon sbb my friend, Tasya sms his phone number.. huhuuh

Lagipun, kitorang nak g kenduri kawen kat putrajaya arini.. Ada 2 reception lagik.. My hubby's cousin and my friend, Esah nyer adik.. So, agak rushing ler if pegi workshop tu kan..

Plus, if nak pegi, kene prepare awal.. Siapkan bubur Zarif siap2.. EBM dia... etc.... Huhuhuh.. Sian kat hubby kalau aku main pegi jerk camtu..

Basically, workshop tu just nak kenal kakak TAB, kenal how's the nursery punyer sistem..Wat leisure jerk... Ruginyer tak pegi... Kalau tak, bleh kenal kakak2 yang jaga Zarif dgn lebih rapat.. Bleh tanyer macam2 soklan yang tak sempat nak tanyer time amik Zarif.. Lagipun, aku jarang amik n antar Zarif.. biasanyer en Hubby yg antar and amik...

Hopefully, in future, Mak Nah wat lagi workshop macam ni... Mmg nak sangat join.... For Zarif best interest jugaks kan...

p/s: agak2, ibu Imaan mesti g kan?

Sunday, July 11, 2010

:: BaYaM ::

Kisah di suatu pagi di rumah MIL aku...

Malam tu, tido rumah MIL aku, so, esoknyer, pagi2, aku bangun le nak buat bubur Zarif.. Aku yang pemalas ni tak pernah tolong MIL aku masak kat dapor.. Tak reti ler nak tolong menolong kat dapor orang nie alasan.. Plus, kakak ipar aku ramai.. 3 orang :D

Plan nak buat mashed potato with carrot.. Aku yang tak familiar with dapor tu pon tanyer ler MIL aku...

Aku : Mak, ada carrot tak? Nak masak untuk Zarif
MIL : Dah habis ler.. wat sayur semalam..... Bayam tak nak?
Aku : Boleh jugak ler.. Mak letak bayam kat maner?
MIL : Dalam fridge.. Takper, biar Mak amik..

Sambil2 tu, aku pon potong kentang... then, mak aku letak satu plastic kat tepi aku...

MIL : Hah, ni bayam.. amik ler.. basuh elok-elok... banyak2 kali.. bayam ni banyak pasir..

Then, MIL aku pon g depan.. Aku pon petik ler 5-6 keping and basuh kat sinki...

Lebih kurang seminit pastu, MIL aku masuk dapor balik

MIL : Laa... taknak pakai bayam ker? Tu sawi tu..

Aku sambil menahan maluu : Erk... Sawi.. Zarif tak bleh makan ker? Mana bayam nyer.. sawi jer dalam plastik ni.. cover line

MIL : Kang tak sedap plaks.. sbb takot pahit.. Bayam ada kat dalam tu... Bawah sawi tu..

Aku sambil letak balik daun sawi tu dalam plastik and petik bayam plaks : Ok..

Uwaaa.. malu tak? Yer, aku tak pandai masak.. plak tu, aku tak makan sayur.. mane ler aku kenal sayur.. Hari tu baru ler aku belajar bagaimana rupa bayam.. Tapi, still tgk label if beli kat Tesco sbb tak confident ahahhahahhaa

Korang agak2, berjaya tak aku cover konon2 tak perasan ada bayam dalam plastik tu.. huuhuuh..

p/s: Aku potong bayam halus, pastu, rebus... then, gaul dalam bubur nasik.. Zarif makan OK jerk.. tak dela tercekik.. tapi, poo Zarif ada cebisan2 bayam tu... OK ke erk???

Wednesday, July 7, 2010

:: kursus ::

I'm attending 2 day course.. smalam n arini ... so, as usual, major issue is camner, biler, di mane nak pump susu..

Thus, biler ada course, kene bangun awal.. so that, bleh sampai awal.. before kol 8am.. Pastu, breakfast laju2.. So, bleh ler aku pump susu before start course..

Biler lunch break plaks.. kene pump susu dulu.. before lunch. So, mmg terkejar2 ler.. dalam 1 hour ler nak pump susu, solat, lunch..

Before balik plaks, kene pump lagik skali.. so, takdela nak dapat balik awal... Mcm smalam, course abis kol 5.30.. aku balik office, solat n pump susu... Dalam kol 6.10 baru nak balik.. around 7pm baru sampai kat nursery Zarif.. Sian Zarif jadik baby paling last.. :(

Kat rumah plaks, kene pump susu lagik.. sbb obviously tak cukup.. lagipon, sbb berkejar2 nak pump susu, so, aku ngelat le skit.. biler susu dah agak slow.. aku pon stop.. hhuhuuh

Apa nak wat kan.. terpaksa juggling between work n family... but, apa2 pun.. family always my priority :)

Friday, July 2, 2010

:: Botol EBM ::

I've a few types of EBM Storage bottles. Secara general nyer, all this bottles are the same.. But, still ada a few minor differences.



1. Bumble Bee

Apa yang bestnyer?
* Bottle die clear/ jernih
* Numbering jelas and susah nak tanggal
* Sampai 5oz
* BPA Free
* Sealing ring dier susah tanggal (sesuai utk aku yang tak guna botol tu for feeding)

Apa yang kurengnyer?
* Takde indicator untuk 1oz (sian ler kat org yg susu sikit cam aku ni)
* design kurang comel


2. MLO

Apa yang bestnyer?
* Sampai 5 oz
* Ada 1 oz indicator
* BPA free
* Design comel

Apa yang kurenyer?
* Botol die tak jernih/ ala2 kelabu
* Numbering kecik/ kurang jelas/ senang tanggal
* Sealing ring senang tanggal



3. Safety Plus

Apa yang bestnyer?
* Bottle die clear/ jernih
* Numbering jelas and susah nak tanggal
* BPA Free
* Ada indicator untuk 1oz

Apa yang kurengnyer?
* design kurang comel
* Tak sampai 5oz
* Sealing ring dier memang tertanggal, so nak tutup susah skit


4. Medela (dapat free with Mini-E)

Apa yang bestnyer?
* Bottle die clear/ jernih
* Numbering jelas and susah nak tanggal
* BPA Free
* Ada indicator untuk 1oz
* Design comel gak ler
* Sampai 5oz
* Sealing ring susah nak tanggal

Apa yang kurengnyer?
* Mahal compared to other bottles


5. Ameda (dapat skali ngan breastpump)

Apa yang bestnyer?
* Design yg agak comel
* Bottle die clear/ jernih
* Numbering jelas and susah nak tanggal
* Ada indicator untuk 1oz

Apa yang kurengnyer?
* Not BPA-Free
* Tak sampai 5oz

Actually, tak pernah gune pon.. sebab bukan BPA free

If taknak gune bottle, bleh gaks guna storage bag. Especially, if susu melimpah ruah, so, tak perlu ler beli botol banyak2 and jimat space dalam fridge. But, since aku nye susu tak berapa meriah seperti dulu, maka, dah lama ler tak gune storage bag nie.. Duk simpan jerk dalam almari.. hhuuhuhuhu
Disclaimer : Review is just based on my personal experience yg cenonet ni.. Baru breastfeed selama 7 bulan, takdela banyak no pengalaman macam otai2 lain.

Thursday, July 1, 2010

:: PANAS ::

Arggh.. Panasnyer ofis nie!!!!

Since semalam, kat ofis aku air-cond tak function.. Gara2 contractor tnb korek tanah, terkena paip utk chilled water for aircond..

Aku dah bermandi peluh dah nie... Panas giler! Dengar kata takde aircond sampai ari Jumaat.. Means 3 hari kene jadik macam cacing kepanasan.. Aku tidak tahan!!!

Time pump susu lagik ler tensen.. sebab surau tu kecik.. so, kepanasan dier meluap2.. Rasa tak hygiene jerk pump susu dalam keadaan berpeloh2 tu.. huhuh..

Oleh itu, confirm esok aku cuti!! Luckily mmg dah amik cuti sebab asal2 nak half day coz nak balik Johor. If balik pas ofis hour, takot traffic jam and hubby tak sempat nak tgk FWC. So, disebabkan kepanasan yg melampau ni, terpaksa ler bercuti... huhuhuhuh

Hopefully, ari Isnin, aircond dah back to normal.. Aku takleh focus wat keje ler if panas2 camnie!