Friday, August 27, 2010

:: PeNaT ::

Adeh Adeh..

Penat giler arini even duk kat rumah jerk.. Aku amik annual leave arini sebab nursery Zarif cuti.. Yerla, Selangor kan amik cuti Nuzul Al-Qura'an but KL tak plaks.. Terpaksa ler aku korban kan 1 annual leave aku...

Hubby plaks, even keje kat Selangor, but still kene keje arini sebab company dier ganti cuti arini to 30 Aug.. So, bleh cuti straight sampai merdeka...

Dah lama giler aku tak jaga Zarif sorang2.. Sejak die makin aktif tak reti duk diam ni, mmg tak pernah ler.. Tu yg wat aku flat giler nie.. Anak teruna aku ni dahler asyik nak memanjat sana sini.. pastu, takleh tak nampak muke aku... Mmg tak leh wat keje langsung..

Aku sidai baju, aku dokong dier.. Aku masak bubur dia pon sambil dokong dier.. Mmg exercise betul time bulan puasa nie.. Letih bukan main!

Last2, aku letak dia dalam stroller... pastu aku sorong ler die sekeliling rumah.. So, aku bleh ler wat keje.. Aku nak cuci pinggan mangkuk n cuci baju, aku sorong die masuk dapur.. Aku solat, aku sorong die masuk bilik.. Aku nak buang air pon aku sorong dier.. tp sampai takat pintu toilet ajerkla.. huhuuhh...

Dahler dia ni taknak tido siang.. Kol 6.30 pagik dah bangun.. pastu asyik main jerk.. kol 9.45 baru nak tido balik.. tp, kol 10.15 dah bangun... Aiseh!! Pastu sambung main lagik.. tido kol 2.30... skali, kol 3.15 dah bangun.. Adeh Adeh.. Padahal die ngantuk lagik tu.. tp, biler aku paksa tido, dier taknak... Zarif.. Zarif...

Tak sabar tunggu hubby balik.. aku dah tak larat giler dah nie.. Tp, lepas husband balik.. kitorang nak balik Johor plaks.. Yahooooo~! Rindu nak balik Johor... huhuuhhu

Mommy nak amik gambar saya yerk?

Mommy, sedap tak makan kaki sendiri?

Mommy, saya suka ler duk rumah ngan mommy.. hari2 bleh tak?

Mommy, this is my new obsession.. breast pad!!

Thursday, August 26, 2010

:: TRUSH ::

Hi semua.. Bersawang giler blog aku ni.. Busy sangat ler lately.. Banyak cerita yang dah basi pon..

Last 2 weeks, on Saturday, mulut Zarif penuh putih2 macam susu basi. Tp, bukan susu basi sbb if kita try nak kikis, die tak tanggal.. Tapi, bukan takat kat lidah jerk.. Tp, penuh kat dinding (belah pipi) dalam mulut die gaks. So, biler MIL nampak, die pon bising ler and terus zasss kami ke klinik.

Doctor confirm that benda tu is fungus and after searching the net, aku figure out that benda tu dipanggil TRUSH.

Malam Sabtu tu jugaks, tetiba my right breast engorged! After a few months tak pernah2 engorge, tetiba mengeras plaks breast ni. Lepas berbuka tu, aku dah start tak larat and demam. Terus telan panadol and tido.. Even demam, dlm hati aku mcm suka gile le kan.. sbb konon2 susu aku dah start banyak balik..

Then, hari Ahad esoknyer, my left breast plaks engorge and malam tu aku demam yang tahap menggigil2.. Telan panadol lg skali time sahur and pagi tu aku nye demam pon kebah.. tp sbb penat giler takleh tido malam tadik, so, mmg tak larat sangat nak gi keje hari Isnin tu.

Later, after did some research on the net again, aku baru tau yang demam aku tu bukan disebabkan normal breast engorged.. but it's Mastisis.

Camner aku bleh kena? Sbb trush dalam mulut Zarif tu telah infect nipple aku.. Sampai nipple aku jadik crack and liang2 susu tu tersumbat... Aiseh, ingatkan susu aku melimpah ruah rupa2nyer, liang susu tersumbat..

Time aku kene mastisis ni, biler aku pump susu, kaler susu tu macam kaler susu pekat.. warna kuning.. ala2 susu bertukar menjadi keju. Luckily, susu ni safe for consumption, kalau tak, sayang giler kene buang...

Another thing, sejak kene mastisis ni, aku nye liang susu utk right breast macam tinggal 2 lubang jerk.. Argh.. tensen!! So, lambat giler ler aku nak empty my breast time pump susu.. Tensen! Tensen! Aku dah try guna berus gigi utk berus nipple.. mana tau kot2 ada liang2 yg tersumbat.. but it not works! Rasanye, mcm kene carik tukang urut utk clear kan liang2 tu... huhuhuh.. But, takde kenal mana2 tukang urut for that purpose.. Korang ada any contact tak? Thank you =)

Monday, August 23, 2010

:: OUT ::

Out?? Apa yang keluar???
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Result ACCA ku sudah keluar.....
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
*
Alhamdulillah, aku pass.. even dapat markah 54%... tp, aku peduli apa.. janji aku lulus... yeay!! Suke!!! Suke!! 2 paper down.. 3 more to go~! Chaiyo!~~!!~~

p/s: rasa nak makn besar le arini.. huhuhu.. tp takde fulus..camner??

Saturday, August 14, 2010

:: KaSuT ::

Sejak pregnant sampai ler Zarif dah 9 bulan ni, aku tak pernah pakai high heels... Mmg pakai flat jerk.. to be exact, pakai kasut2 crocs aku ni hah... Be it baju kurung ker.. tshirt ker.. kemeja ker.. semua aku bantai pakai crocs...

Mula2, time preggy.. takkan ler aku nak pakai heels sambil bawak perut buyot tu kan.. tak stable.. If tersadung camner... btul tak? Plus, i need extra support and ensure my safety...

Then, biler Zarif lahir.. aku still pakai flat shoes sebab dukung Zarif.. Anak bujang aku ni dah ler tak reti duk diam.. Pusing sana.. pusing sini.. So, it's not advisable for me to wear heels.. Kang terjatuh, sape susah kan?

Even if pegi keja, aku pakai crocs.. giler tak formal.. huuhuh.. Kadang2, if g meeting kat luar, aku sorok2 kan kaki aku.. sbb malu sendiri tak pakai kasut formal..

Ada terfikir gaks, nak tukar ler heels dalam kereta.. Aku dah try wat.. tp baru jalan a few steps pakai heels, aku dah cam kekok giler.. sbb lama giler tak pakai heels.. trus aku patah balik kereta, salin flat shoes...

Memandangkan dah nak raya ni, teringin le gaks pakai heels balik... Agak kurang hot manis ler if pakai baju kurung ayu habis tp, tgk kaki.. Fail! ehehehe.. But, dah a few outlet aku masuk, but still tak jumpe yg berkenan.. Aku nak heels yg super duper hot but stable... Oh, forget to mention that I dont really like wedges sandals.. rasa cam tak sesuai ngan aku.. I'm looking for heels sandals for hari rayer and heels shoes for office.. Tak tau nak carik kat mana lagik...


p/s: Zarif dah ada kasut rayer.. tak aci!!

Thursday, August 12, 2010

:: 1 Ramadhan ::

Selamat berpuasa, semua..!!!

Orang kata, kalau puasa, susu akan berkurang sikit.. Tp, aku baca forum, diorang kata, kalau mind set tak fikir camtu, insyaAllah.. susu macam biasa..

Normally, time kat opis, time n hasil pump aku as follows:
1. 8.30am - 4 oz
2. 1.30pm - 5 oz
3. 5.00pm - 4 oz
Total - 13 oz

Tapi, semalam.. camni plaks:
1. 8.00am - 4 oz
2. 12.30pm - 4 oz
3. 4.00pm - 2 oz
Total - 10 oz

Arghhh.. 10 oz for 3 pumping session... Teruk kan? Zarif needs 16 oz per day utk bekalan ke nursery.. Argghh.. Aku pressure... Padahal, time sahur dah makan nasik, minum air masak banyak2, minum vico, makan fenugreek n kurma 7 biji...

Dugaan.. Dugaan... As for today, aku pon tukar strategi skit ler.. Smalam, berbuka dgn nasik and minum air kurma(12 biji!) with susu HL blended.. Pastu, aku pump after sahur.. Tp, tak sempat nak minum air pas pump tu, sbb dah subuh.. huhuhuuh..

Okesler.. nak g meeting ni.. tata~~!

p/s: Sangat jeles dgn orang2 yang skali pump jerk dapat more than 10oz.. Aku ni, kene 3 kali pump baru dapat...

Tuesday, August 10, 2010

:: post-SGM ::

Yeay!!

I manage to attend my 1st SGM.. It such a nice experience.. Mula2, mmg segan.. senyap jerk.. Tp, aku ni kan kepoh.. mana reti duduk diam sajer2.. hihihi.. Plus, half of the audience (8 out of 15) aku dah kenal.. hihihi..

Actually, topiknyer is Penyusuan Susu Ibu di bulan Ramadhan, tp sbb mostly ibu2 beranak satu cam aku yg still takde pengalaman mengepam/breastfeed time bulan pose.. so, tak ramai le boleh berkongsi pengalaman.. But, in the end, borak-borak pasal pengalaman berkaitan ngan BF ni.. N ramai gaks yg amik kesempatan ni utk tanya any kemusykilan.. Apa2 pun, I LOOOIIKKEE~!

Neway, thanks kak Zatul n Aida sbb organize.. Di saat2 cuak nak puasa ni, rasa bersemangat skit... InsyaAllah, kiter sume boleh terus BF during bulan yg mulia ni! Chaiyo!! N harap2, pasni more session to come...

Oh.. nak update skit.. Aku yg susu cukup2 makan ni, manage utk simpan 15 botol frozen EBM utk ramadhan.. Alhamdulillah.. Hopefully, cukup ler bekalan utk Zarif =)

Selamat berpuasa, semua!!! Jangan ngelat tau...

p/s: Nak beli makanan sahur apa erk pagi esok?

Monday, August 9, 2010

:: SGM ::

Aku tak pernah pon pegi mana2 SGM.. Bukannyer apa, tp, malu.. hahaha..Takde sapa pon kenal aku, so, segan le tetiba nak menempel kat SGM tu.. Aku ni selalu jadik silent (but active!) reader. Aku mmg slalu bukak forum n baca blog orang, tp jarang2 tinggalkan comment.. except if that person is member aku ler..


Tp, esok, ada SGM kat building ofis aku ni.. Lactation counselor nye plaks Pn Zatul from Baby & Me


Tetiba rasa bersemangat plaks nak pegik... Nanti lepas pegi, aku bagi report erk..


Oh, lupe plaks nak bagitau.. Bagi rakan2 yang masih single mingle, SGM tu Breastfeeding Support Group Meetings :)

Thursday, August 5, 2010

:: NaNGiS ::

Lately, Zarif slalu sangat nangis.. Bukan nangis sbb kembung perot ker, diapers penuh ker.. tp, nangis sbb tak nampak muka orang.. atau lebih tepat lagik, tak nampak muke mommy die ni... Biler ler separation anxiety ni nak berakhir??

Mmg tak boleh tinggal langsung.. If aku g toilet sekejap pon, die punye menangis, rasanyer satu blok boleh dengar kot. Nangis tahap jerit macam kene dera.. Aduhai..

Tak semestinyer kene dukung.. As long as aku ada dalam lingkungan mata dier, cukup ler... Tp, still.. susah aku nak wat keje.. If nak biar die duduk sambil main toys, hmm.. tak sampai 3 minit die dah boring.. Asyik nak memanjat sana sini...

If letak dalam baby cot die pon, die melalak2 sambil panjat baby cot tu.. So, aku tak brani ler nak biarkan die kat situ sbb sekelip mata jerk die berjaya diri dalam baby cot tu...

Kat nursery pon diorang komplen yg Zarif ni asyik nangis jerk, tak boleh kene tinggal.. Risau nyer!!! Yerla, kakak2 tu ada banyak keje lain nak wat n bukan jaga Zarif sorang.. Takbleh ler sentiasa nak ngadap Zarif je kan?

If nak tido pon satu hal gaks.. Dulu, Zarif bleh tido sendiri dalam baby cot. Skarang, mmg tak leh ler.. In fact, dia mmg taknak baring langsung dalam cot tu.. So, skrg, everytime nak tido, kene baringkan die kat atas katil kitorang and tepuk2 bontot dier sampai tido..

Bab tepuk2 bontot ni, aku surrender.. sbb if aku tepuk, susah sangat dier nak tido.. mesti die bangun n panjat2 badan aku or panjat2 kepala katil.. So, mmg ni dah jadik duty hubby.. huhuhu

Lepas die dah lena tido, kitorang angkat die masuk dalam cot.. If belum cukup lena, mmg die akan nanges sbb taknak tido dalam cot.. So, kene angkat balik letak atas katil kitorang. If die bangun utk susu tgh2 malam pon, kene lena kan die atas katil kitorang dulu before angkat masuk cot Zarif.. Tp, biasanyer, tengah2 malam ni, kitorang pon dah tak larat.. so, biarkan ler die tido kat atas katil kitorang..

Oh yerk, satu cara yg bleh wat die diam without us around is dengan letak Zarif dalam rocker dier, depan TV, sambil bukak video klip Dibo the Gift Dragon.. Ulang2 ler lagu tu.. boleh ler die diam dalam 10 kali video klip tu before dier realize yg kitorang ni takde.. huhuhu..

Hmm.. Camner ler aku nak overcome masalah ni erk? I know it's common.. cuma, i dont think I should biarkan jerk, kan?

Wednesday, August 4, 2010

:: LuPa ::

Hi semua!!
Semalam, saya urgent leave sebab Zarif demam, batuk, selsema and mata bengkak.. Asalnyer, ada nyamuk (kot!) gigit kat atas kening dier pagi kelmarin.. Tetiba, malam kelmarin, naik bengkak plaks.. Pastu plaks, hubby pon selsema yg teruk...

Sian anak mommy mata lebam macam kene belasah..


So, pagi2 smalam, g Az-zahrah.. Bawak Zarif jumpa paed trus.. Alhamdulillah, paed kata die OK.. sbb still boleh bukak n tutup kelopak mata.. Hubby pon g klinik.. dapat MC sehari..

So, the rest of the day, mmg penat ler melayan Zarif and hubby kat rumah.. Kitorang memerap je kat rumah.. Lunch pon makan maggie.. huhuuh.. Tp, Zarif makan mashed potato with carrot ler.. hihihih..

Pagi ni plaks, bangun2 dah kol 6.45am.. kelam kabut aku siap2 g keje.. Dahler hujan... Skali, traffic jam teruk plaks kat Sg Besi! Arrgghh.. Tgh2 dalam traffic jam tu, baru teringat yg aku lupe nak bawak botol2 EBM and breast shell! Arghh!! Pressure.. sambil ketuk kepala kat cermin tingkap kete

So, harini, terpaksa le pinjam my fren-Ely nyer Spectra.. Pinjam botol die satu, sbb aku ada simpan 1 kat dalam laci.. Pumping session from 3 kali pon bertukar menjadi 2 kali.. From 8.30, 1.30 and 5.00 jadik ler 11.00 and 3.00.. Yerla, meminjam, kene le wat cara pinjam kan.. ehehehhe

Nyanyuk betul aku ni... Cooler bag bawak, Icepack pon bawak, pump n accessories lain pon bawak.. Tp, tak gune sbb breast shell and botol tak bawak... hihiihih.. Takperla, at least, merasa gaks pakai Spectra... Thanks, Ely!! Love u :)