Friday, October 29, 2010

:: PeNDiNg ::

Argh.. Banyaknyer benda nak settle this weekend before berlibur minggu depan...

1. g money changer utk tukar duit
2. beli troley bag, takyah pinjam parents nye lagik
3. beli selipar utk Zarif, dia ada kasut jerk...
4. beli baby sling so that takyah angkut stroller
5. re-confirm ngan hotel
6. call bank utk activatekan ATM and credit card for oversea transactions
7. call beruang biru utk activate roaming
8. book airport limo/ taxi utk pickup from bangi
9. buat segala useful notes for reference
10. start packing sbb kitorang still keje the day before travel n flight kol 7pagi!
11. Follow up appointment ngan Zarif's paed, on the night before kitorang travel

Skali, hubby call tadik, boss die insist dia pegi urgent outstation ke Dubai esok n balik ari selasa. Mmg aku terus terduduk le kan.. Rabu pagi2 buta dah nak bertolak.. To-do-list panjang giler and aku tak mampu nak wat semua sorang.. Tp, sian gaks kat hubby sbb terlepas peluang g Dubai n duduk kat 5star hotel kat saner..

Hopefully, ada org boleh replace him utk g Dubai.. Sorry Sayang, I can't manage it alone.. Next time g Dubai erk.. n make sure angkut anak bini ikut skali..

Thursday, October 28, 2010

:: RiSaU ::

Hi all..

Alhamdulillah, Zarif dah discharge from ward since ari Selasa.. Tp, still kene home rest n ulang alik g spital kol 12am and 12 pm sbb kene cucuk antibiotik..

Tp, aku risau ler,, sbb since ari isnin, Zarif cam taknak sangat minum susu.. If aku bagi direct feeding, dia akan tolak... or if paksa gaks.. die gigit nipple aku n tarik kuat2.. sangat sakit2.. dua2 nipple dah cedera..

Bagi dalam botol pon taknak.. bagi guna straw pon taknak.. bagi dalam syringe pon taknak.. Aku siap assume susu aku tak sedap and bancuh kan FM (dpt free sample from Anmum) kat dier, tp still dia reject.. Air masak dahler die tak suke minum.. abis kering bibir dier.. dah a few times berdarah sbb kering sangat..

Hari Isnin tu, aku kena mastisis lagik sbb Zarif taknak minum langsung,, pump plaks tak bawak.. Kesian hubby kene jaga zarif sorang2..

Harini dah ari khamis... and Zarif dah kira 80% sihat but he still taknak nenen.. if byk kali paksa n lepas byk kali kene gigit, baru ler die nak isap... risaunyer..

Baca blog Ila, kesian kat Aariz sbb nak direct feeding takleh... tp, Zarif ni, die sendiri yg taknak... kenaper???? arghh

Tuesday, October 26, 2010

:: SaKiT ::

Bersiaran dari Spital Az-zahrah.. Zarif kene admit since ahad..

Hopefully today dah bleh check out.. Dah sangat tak larat nak dok spital, unpaid leave and melayan Zarif yg bosan dok spital yg takde entertainment..

Will update later.. Doakan utk Zarif, yer.. Da~!

Friday, October 22, 2010

:: passport ::

Last friday, aku wat passport Zarif. Tp, punye le banyak rintangan dan halangan. Malas nak citer panjang2, so aku listkan ajerkla..

1. Hubby g biz trip. So, aku terpaksa g sorang2
2. Kena apply emergency leave sbb last minute baru confirm bleh cuti on that day
3. Cash in hand tak cukup utk bayar duit passport. Pastu ATM yg ada duit, ada kat hubby plaks tu
4. Nak transfer duit from akaun yg ada duit to akaun yg ATM with me, tp CIMBClicks offline plaks!
5. Terpaksa pinjam duit rayer Zarif kejap (seb bek tak bank in lagik!)
6. On that day, tak larat nak masak bubur for Zarif utk breakfast. So, terpaksa g breakfast kat McD
7. Tak bawak stroller sbb in case Zarif taknak naik, aku tak larat nak dokong sambil tolak stroller
8. Taktau jalan ke Imigresen Persint 2. Luckily ada signboard
9. Dah sampai Persint 2, tak jumper plaks building imigresen. Pas tawaf 2 kali, baru jumper
10. Parking agak jauh utk aku yg terkial2 dokong Zarif,melintas jalan di hari yg panas
11. Lepas aku naik 1st floor n 2nd floor, baru aku tau, buat passport bkn kat situ tp kat Persint 15
12. Aku taktau jalan ke Persint 15 and dah tak larat nak bawak kete.
13. Naik teksi to Persint 15, kene charge RM15... mahal giler!
14. Sampai Persint 15, baru tau yg kene photocopy IC n birth cert. Dlm website tak ckp pon. Luckily borang sume aku dah siap print and isi
15. Diorang kasik aku no biasa.. instead of special no which is entitled for parents with kids. Hampeh!
16. Zarif dah ngamuk2 kelaparan time aku tunggu turn
17. Surau plak jauh, so, terpaksa selamba bagi nenen kat situ. Seb baik ada port yg agak strategik
18. Pas nenen, Zarif trus tido. Sakit tangan aku dokong.. adeh adeh..
19. Pas passport siap, nak balik g amik kete ke Persint 2, tp, takde teksi! Argh..
20. Try call teksi tp handphone ku rosak.. So, orang takleh dgr apa aku cakap
21. Takde public phone kat situ..
22. Terpaksa mintak tlg budak jaga kedai kat situ tolong call kan teksi. Tp, biler aku nak bg upah, die taknak plaks
23. Teksi tu tersesat sekejap. Dlm 20 minit gaks le aku tunggu
24. Sampai kat parking Persint 2, Zarif still tido..n berjalan dlm keadaan panas, sambil dokong Zarif yg tido tu
25. Kereta panas giler sbb parking open space. Seb baik Zarif tido nyenyak. Aku letak dalam car seat pon die tak terjaga.

Akhirnya, selamat sampai kat nursery kol 1.30pm. Trus aku gerak ke KLIA sbb nak jemput hubby balik from Jakarta. Nampaknyer, rintangan still tak habis..

26. Aku period pain.. Terseksa je bawak kete from bangi to KLIA
27. Terlepas simpang nak masuk parking KLIA. Kena wat 1 pusingan
28. Bocor plaks!!! Seb bek ada bawak spare pad and baju aku agak labuh utk cover
29. Lama giler tunggu hubby. Flight sampai kol 2 tp nak dkt kol 3 baru hubby kuar
30. Biler dah sampai rumah, hubby bukak bag.. Alamak.. bag orang lain ler!!! Camner le bleh ada orang yg sama bag in the same flight!
31. Terpaksa patah balik ke KLIA utk pulang bag tu n claim bag sendiri. Luckily, orang tu tak amik bag hubby...
32. Sampai bangi balik kol 6 and trus amik Zarif kat nursery. Sangat penat ok!

Hari yg sungguh menguji kesabaran... Nak type sume2 ni pon penat. Tu pon tak citer detail. huhuhuh..
Ceria tak gambar passport Zarif. Dahler cam muke anak cina.. hihihi

Thursday, October 7, 2010

:: Pumping ::

Based on theory, in order to maintain the milk supply, we need to follow few rules time pump kat opis:

1. Pump at least every 3 hours
2. Pump as per schedule
3. Pump at least 3 times a day from 8am till 6pm
4. Pump dalam keadaan yang relaks jerk
5. Pump until titisan terakhir. Kasi kosong betul breast tu...
6. Pump for at least 10 minutes

But the thing is aku tak boleh nak comply with all the above rules.
1. Pump as per schedule.
----> Ni jek la rule yg aku bleh comply kot. Schedule skrg is 8am, 1pm n 5pm.

2. Pump at least every 3 hours.
----> If meeting dari kol 9am till 1pm then sambung balik 2pm till 5pm.. How le kan?
----> Based on my current schedule, aku pump with 5 and 4 hours interval

3. Pump at least 3 times a day from 8am till 6pm
----> Mostly aku ikut ler nie.. Cuma kadang2 evening session tu aku skip sbb nak balik on time and pump/ direct feeding kat rumah jerk.

4. Pump dalam keadaan yang relaks jerk
----> If pump pagi, kepala dok fikir kejap lagik nak meeting
----> If pump tghari, kepala fikir terkejar2 nak pump, lunch n solat before meeting
----> If pump petang, fikir plaks pasal traffic jam nak balik rumah and wish boleh fetch Zarif before 6.45pm supaya tak kene charge OT..

5. Pump until titisan terakhir. Kasi kosong betul breast tu...
----> Sejak kena mastisis haritu, liang2 susu aku tinggal 2-3 lobang jerk. So, bleh bayangkan ler betapa slow nye susu aku keluar and how much time aku kene spend to empty the B.. So, mmg if tinggal titik2 yg slow tu, aku terus stop
----> Dahler skrg nak dapat LDR tu susah giler.. lagik ler susah nak kosong breast tu

6. Pump for at least 10 minutes
----> Mostly aku mmg pump more than 10 mins sbb susu mmg keluar slow giler..So, in 10min kadang2 tak sampai pon 1 oz..

Haih.. camner ler susu aku tak makin merundum kan.. Luckily (lucky ker?), lately Zarif pon minum dalam 8-10 oz jerk while, aku manage to pump around 9 oz. So, mmg kais harini.. makan esok le gamaknyer. Emergency stock pon ada 1 botol jerk.. ehehhe..

Just pray that susu aku still cukup utk Zarif. Tak larat ler nak bagi FM, takde budget.. boleh ker? Ehehehhe

Tuesday, October 5, 2010

:: KeReTa ::

We need a new car... seriously!!!

Bukan tak sayang kereta lama.. tapi, kereta lama dah tak leh fulfill our needs.. ehehehe

I use my current Kelisa since 2005..Mmg banyak berjasa kereta nie.. And I like it a lot! Compact and senang nak mencilok time traffic jam.. Tapi.. since ada Zarif, mmg tak muat ler bonet if nak jalan jauh/ lama skit.. Stroller pon tak muat nak masuk dalam bonet.. So, sangat2 ler tak convenient.. Plus, dgn unsettled issue of bugs lagik.. kemek sana sini lagik...

Kelisa yg baru berusia beberapa hari.. berkilat lagik.. pic taken in 2005!

Hubby plaks bawak Savvy since 2006 (kot!).. Even Savvy ni slighlty bigger than Kelisa.. but still tak muat nak sumbat barang2 kitorang.. Dahler maintenance mahal.. Pastu, dah a few times wat problem.. N proton sangat hampeh in detecting and repairing savvy...

Oh.. Sungguh muda remaja hubby ku.. pic taken in 2006.

Dah berbulan2 we all survey kereta baru.. Dah a few kedai kitorang masuk.. Dah a few kerete kitorang test drive..

Currently, our first choice is Kia Forte.. Dah 3 kedai Kia kitorang terjah and dah pernah test drive..

pic source : google!

2nd choice if City.. pon dah pernah test drive and sangat suke Sales Exec kat Honda Kulai..

pic source : google!

Mazda 2 pon pernah consider.. Pernah survey kat branch Puchong.. but, hubby tak suka sangat sbb die kata kecik..


pic source : google!
Grand Livina baru tgk last week sbb terpengaruh ngan banner interest rate 1.98%.. Sekali, hampeh! itu utk loan 2 thn jerk..

pic source : google!

But until today, still tak beli2 kete lagik.. Sebabnyer.. interest rate skrg sangat tinggi and keep on increasing.. takot tak leh commit nak bayar monthly installment selagi tak pindah rumah baru.. sayang duit saving utk buat down payment and kene top up utk wat full settlement kete skrg sbb tak dapat nak jual kete tu above the loan balance..

Haih.. agak2 biler ler kitorang dapat merasa pakai kerete baru... agak2 ada peluang tak nak menang kereta from mana2 peraduan? Susah2, beli jerkla kerete buatan malaysia.. tp sudah serik.. boleh ker?