Tuesday, November 30, 2010

:: JaKaRTa ::

Dah hutang lama dah entry ni.. Since nak wat detail review KL-JKT-BDO-KL agak takes time.. So, aku wat ler satu2..

Kitorang g naik flight kol 7.30am.. So, pagi2 dah sampai kat KLIA.. Overall, OK ler bawak Zarif naik flight.. Dia happy jerk.. pastu, asyik nak main lampu and button atas kepala tu.. Then, lepas 30 minit naik flight, selamat dia tido.. Alhamdulillah..



Sampai2 je Jakarta, kitorang terus terjah Tanah Abang. Untuk shopping of course! Duk kat situ dari kol 11 pagi sampai ler kol 5petang. Tu pon balik sebab Tanah Abang tutup kol 5. Kalau tak, mau lepak sampai malam. Even 6 jam duk situ, mmg tak habis cover satu building tu. In fact, aku rasa just sempat g 10% of the kedai jerk.

Tips 1: If berkenan, terus je beli.. Takyah ler nak survey dulu sbb mmg confirm sgt susah nak carik balik kedai tu.

Tips 2: Masjid allocated at the highest floor kat building tu. Mmg besar masjid dia and sangat2 selesa. Siap boleh mandikan Zarif lagik kat situ ;)

Tips 3: Kat food court dia takde jual air suam/ panas! So, terpaksa beli sup utk bubur Zarif yg dah sejuk.

Tips 4: Orang mmg sangat ramai even weekdays. So, tak payah ler bermimpi nak angkut stroller if g sini. Luckily, aku dah beli baby sling.. So, Zarif siap boleh tido dalam sling while his mommy sebuk nyoping.!


Kitorang tido kat Hotel Studio One sbb budget.. Hihihih.. Less than RM100 per night. Ok ler hotel ni. Tp, mmg tak sesuai utk more than 2 person in 1 room sbb mmg sangat kecik. Pastu, breakfast dier just nasik goreng n telur mata... Berbaloi ler dgn harga nyer.

Sekejap je kitorang kat Jakarta. Dari airport g Tanah Abang, then, pegi pegi Gambir Train Station utk beli ticket ke Bandung n lastly g dinner kat Garuda (mahal.. takmo dah makan kat sini!) Pastu, balik hotel n tido... Esoknyer, pagi2 dah ker Bandung..
Tips lagi : Traffic jam kat Jakarta mmg sangat teruk! So, if buat plan, please allocate time reserved for traffic jam yerk..

Trip di Bandung will update later~!

Monday, November 29, 2010

:: BaCK ::

I'm back.. and I'm sooooo tired...

Physically, I'm at the office.. tp, mentally, still kat Langkawi with the rest of my family..

Arghh.. nape ler dah takde cuti... *sigh* Giler tak puas g langkawi for just 23 hours!

Review and pictures will be uploaded later.. Oopps, review Jakarta Bandung pon still hutang lagik....

Friday, November 26, 2010

:: WoW ::

Kenapa WoW? Sbb harini dalam sejarah..

First time hubby hantar aku g keje, even dia keje arini. So, dia kena drive Bangi (rumah-nursery-ofis) - KL (ofis aku) - Bangi (Ofis hubby)

Pastu, first time aku balik keje naik LRT. 3rd time naik LRT sejak kawen. Aku kene naik LRT from Kerinchi till Dang Wangi. Pastu jalan kaki ke monorail bukit nanas utk ke station raja chulan and jumpa hubby di area berdekatan..


Pagi esok plaks, kol 4 pagi nak bertolak ke Alor Staq and later proceed to Langkawi... Holiday time~!!!

Thursday, November 25, 2010

:: YaHoo ::

Saya suke....

1. Saya suka sbb skrg my department sudah ada fridge.. Kitorang collect duit sorang sepuloh ringgit utk beli fridge tu. Tak payah dah turun tingkat bawah tumpang fridge department lain utk letak susu.. =) Yahoo!

2. Saya suka sbb lepas praktikkan tips from Lea & Lynd, susu saya sudah stable kembali. Takdela banyak macam orang lain but at least, cukup2 for bekalan Zarif hari esok. Plus, ada 2 botol stok frozen utk emergency hasil pump time weekend. Yahoo lagi! Kalau dulu, susah sangat nak kumpul 2oz, skrg, insyaAllah, dapat ler 3oz or at least, almost 3oz =). Thanks a lot to Lea & Lynd. And tak lupe juga thanks to my dearest hubby.. hihihiih

Wednesday, November 24, 2010

:: SaJe ::

Saje nak share gambar latest Zarif. Dah besar dah anak aku sorang nie....

Zarif makin kurus... Tapi, aku makin gemuk...

Monday, November 22, 2010

:: ReBaTE ::

Tadi time lunch aku kuar g tmn desa sat utk claim rebate touchngo. Dah a few month aku x g claim. Skali dapat rm 180 lebih da.... Seronok giler...

Aku ni pengguna tegar touch n go.. Pegi keje lalu tol silk rm1 n tol kat mines rm1.30. Balik keje plak tol sg besi rm1.80 n silk rm1 lagi. Tu x masuk jalan time weekend n balik johor...

Utk kawan2 yg guna touchngo more than 80 times per month, siler ler g tuntut rebate anda sbb rebate tu valid for 6 months only. Nak check online pon leh kat www.touchngo.com.my ....
Published with Blogger-droid v1.6.5

Saturday, November 20, 2010

:: happy zarif ::

Published with Blogger-droid v1.6.5

Friday, November 19, 2010

:: DRiViNg ::

I used to love driving... Rasa macam patah kaki biler takde kete...

Tapi, sejak ada anak ni, I prefer to be the passenger.. Lg best dapat lepak n tak payah fikir pasal jalan etc. Tak payah tension dgn road bully di jalan raya.

Maybe aku dah bosan driving. 5 days a week, aku drive Bangi-KL-Bangi.. Lebih kurang 60km per day! Plus dgn traffic jam lagik!

Jeles dgn orang2 yg keje sama office or office dekat ngan husband. Bleh gi n balik keje ngan husband.. Argh.. bestnyer~!

A day before raya haji, nursery Zarif dah start cuti, so, kitorang pon balik Kepong. Since aku dah takde cuti and hubby mmg cuti on hari Selasa tu, dia pon hantar n amik aku from office.. Seronok giler. Tak payah fikir traffic jam.. tak payah fikir nak kene bayar parking RM7... tak payah fikir nak carik parking.. tak payah fikir beratur nak kuar parking time balik... Siap bleh g breakfast sama2 lagik before sampai office...

Kan best if hari2 husband bleh hantar~~~~

Thursday, November 18, 2010

:: 1 TaHuN ::

Pejam Celik.. Pejam Celik.. Dah setahun rupanyer anak mommy nie..

Dulu Zarif kecik jerk..
Tp, skrg dah besor..

Plannyer nak tulis Zarif nye development, tp tak sempat le plaks.. sat lagik ada meeting.. Will update later~!

p/s: sian besday boy kene g nursery...

Monday, November 15, 2010

Contest Berapa Nilai KAMI??


Haritu, 1st GA ibu Ruhil Imaan, aku tak sempat nak join.. sebab Zarif warded.. Kali ni, aku tak lepaskan peluang utk masuk =)

Tekaan ku...

Harga sticker: RM12.90
Harga beg: RM 24.90

Mana tau.. rezeki birthday Zarif..bleh aku menang .. hihihi

Saturday, November 13, 2010

:: JaMuAn ::

Raya hari tu, taska Zarif ada wat jamuan raya.. n gambar2 baru di upload kat blog... Aku just save gambar yg ada gambar Zarif..

For more pictures budak2 yg comel2 tu, bleh tgk kat sini.

Enjoy~!

Sorry ler Zarif, daddy lupe nak bawak songkok...

Uh..paparazi...

with Zarif's best friend.. geng 'nyanyi' same2.. RUHIL IMAAN

Friday, November 12, 2010

:: DiLeMa 2 ::

As per previous post, aku betul2 terdesak in pumping enuf milk for Zarif.

Pastu, 2 days ago, kakak kat nursery tu ckp, Zarif ngamuk susu tak cukup! Adoi! Nape le demand Zarif suka increase time aku tak mampu nak maintain the supply.

So, aku g kedai, beli fresh milk utk top up bekalan hari esok. Sbb haritu test bagi Anmum, Zarif reject. Pastu, tak sempat nak survey susu lain dah.. Plus, dalam hati takut nanti biler Zarif dah start minum FM, dia taknak EBM dah. =(

Tp, kena pesan le kat kakak2 nursery tu supaya pakai EBM dulu. Fresh milk tu as a back up plan jerk.

Time hubby amik Zarif petang tu, Mak Nah (tuan punye taska) cakap, dia tak berapa nak encourage if bagi fresh milk for baby less than 2 years. Takut Zarif tak boleh nak fully digest susu tu or if allergic ke aper.. Tp, Mak Nah kata takper if susu tak cukup sbb zarif sangaaaat kuat makan. So, boleh cover dgn solid food. If dia lapar n stock susu dah abis time petang, boleh top up dgn food. Lgpon, if ikut schedule, last Zarif makan berat is kol 3 petang.

Hilang ler skit risau dalam hati aku biler Mak Nah ckp camtu.. Hopefully, 9oz yg aku bekalkan everyday tu cukup utk tampung demand Zarif. At least, until aku dapat increase my milk supply...

Tuesday, November 9, 2010

:: DiLeMa ::

haih.. Tak habis2 dilema aku ni.. And mostly dilema aku is about breastfeeding. Sangat jeles dgn orang2 yg susu melimpah ruah pastu tak kena mastisis n anak pon tak gigit nipple.

Previously, before puasa, average aku dapat 4oz per pumping session. Pastu, lepas bulan puasa, menurun jadik 3oz jerk. Then, lepas Zarif warded, dah jadik 2oz. Sadly, semalam aku pump (lps balik dari JKT n BDO), dapat tak sampai 2oz!

Semalam aku terpaksa pump every 2-3 hours which is 4 times kat opis. Each pumping aku wat mini power pumping (10minit pump-10minit rest-10minit pump lagi). Selamba jerk pump kat meja aku sendiri sbb takkan banyak kali aku nak hilang from my desk, kan?

4 kali pump semalam, manage to get 2 bottles x 3 oz, whereby Zarif need 3 bottles x 3 oz! Terpaksa le korbankan 1 frozen EBM. Now, frozen EBM kat dalam fridge dah tinggal 1. If harini output still mcm smalam.. i will have no more frozen EBM for Zarif.

Aku rasa, aku dah kena start fikir on alternative, even berat hati, but have to sbb Zarif need milk utk membesar
1. Formula Milk
-->Tapi, susu aper nak try?
--> Zarif nak ker? Haritu ada gak aku try bagi Anmum sbb dapat free sample, tapi, dia totally reject!
-->Pastu if dah start pakai FM, giler susah nak berjalan g mana2 sbb nak kene bawak all the accessories

2. Fresh milk
--> Zarif baru nak masuk 1 year next week... boleh ker minum fresh milk?
--> Biasanyer fresh milk yg beli kat supermarket tu kan sejuk, so, nak bagi Zarif sejuk2 or suam2 or suhu bilik?
--> If nak bekalkan kat nursery, kene masuk kan dalam botol EBM ke? Or bagi jerk dengan kotak tu tp still letak dalam cooler box?

Dilema.. dilema...

Monday, November 8, 2010

:: Test ::

Test 123.. try new apps for blogspot yg aku baru download to my handphone..
Published with Blogger-droid v1.6.5

:: BaCK ::

Alhamdulillah..

Syukur sbb selamat sampai kat Malaysia.. even patutnyer sampai pagi, tp end up sampai petang..
Syukur sbb even airport Bandung tutup sbb jerebu tebal, AA transfer kitorang ke airport Jakarta..
Syukur sbb perjalanan ke Jakarta naik bas yg sempit tak tempuh traffic jam, so we all manage to reach Jakarta before next flight to Malaysia
Syukur sbb berjaya naik flight balik Malaysia from Jakarta, even kitorang antara last batch yg dapat terbang before airport Jakarta tutup..


Tapi.. that will not stop us utk ke Bandung n Jakarta next time.. Wajib repeat trip ini sbb byk benda tak sempat wat.. banyak tempat tak sempat lawat.. banyak barang tak sempat beli.. banyak kedai tak sempat jenguk.. banyak FO tak sempat pegi... TAPI.. duit nye banyak yg habis.. hhuhuuh.. tp puas hati dgn hasil rampasan yg dibawa pulang.. eheheh