Wednesday, July 27, 2011

:: tido ::


Gaya tido anak beranak.....

P/s: sorry sayang sbb publish gambar ni...
Published with Blogger-droid v1.6.8

Monday, July 25, 2011

:: ame ::

Orang lain sibuk tengok harry potter tp kitorang baru nk tgk AME (read: transformer)..

First time tgk movie bukan midnite ngan zarif. Luckily dia behave jer.. just a few times jerit 'Ame!' time transformer keluar and 'Layi' (read: lari) bile transformer tu terbang..

Pastu, time dh nk habis movie, zarif dah tido..'ppffff'
Published with Blogger-droid v1.6.8

Friday, July 15, 2011

:: waiting ::

Haish..

Dapat ke tidak nie?? Still takde khabar berita..

Ada orang dah dapat surat... But I still haven't received anything..

Sebab tak dapat ker?

Wondering.. and waiting...

Wednesday, July 13, 2011

:: komuter ::

Komuter suxx!!

Semalam, first time dalam hidup aku, balik keje from office to Bangi naik LRT & komuter! Ni semua gara2 kereta tak boleh nak start. Tensen betul.. Pagi time pegi keje, ok jerk.. Time nak balik baru ler wat hal. Ish Ish Ish..

Call hubby, dia nak datang pick up. Tapi, time tu dah kol 6, jalan masuk KL sure jem teruk. Mau kol 7.30 baru dia sampai ofis. Takkan aku nak melangut kat office kan (fyi, kol 6.30ptg dah kene clear kan ofis if taknak kena tegur/kacau ngan benda2 halus ni -story bout it later!) Pastu, kul brapa plaks nak sampai rumah kan.. nak amik Zarif lagik..

Then, aku decide nak balik sendiri.. naik public transport. Mmg tak fikir panjang pon sbb fikir nak balik jerk.. Aku dah ler puasa.. huuhuh.. Tak terfikir pon nak call officemate aku yg duk area kajang/ bangi, in case diorang tak balik lagik, bleh tumpang.

Firstly, jalan from office to lrt station. Tercungap2 le jugaks.. lama dah tak berjalan (I need to exercise!). LRT ok jerk.. cepat, on time and tak ramai sgt orang.

Then, sampai KL Sentral dah kol 6.03pm. Next train to bangi is 6.12pm. So, aku fikir, ok ler.. takyah beli apa2 makanan utk wat buka puasa. Skali, time tunggu train tu, ada announcement cakap train 6.12 tu cancel! WTH?? Next train 6.32... Huh!

Tunggu ler jugaks. Malas nak keluar sat pegi belik makanan sbb org ramai giler. Aku mmg berdiri kat depan platform (oops, lebih skit dari garisan kuning). As expected, train delay skit.. sampai around 6.36. Tapi, PENUH giler!! mmg tak berjaya aku nak menyelit... Terpaksa tunggu next train kol 6.46.

Next train is express train, which dia berhenti kat certain station jerk. Org ramai jugaks but since aku struggle utk menyelit, manage le untuk masuk dalam train. Tapi, takde tempat duduk.  Penat giler berdiri. Aku kan saja jerk meng'obvious'kan perut aku yg buncit ni. Dengan harapan, org ingat aku preggy n bagi tempat duduk. Cets, hampeh ler ada orang nak bagi duduk kan?

Lastly, manage to reach station UKM around 7.30. Berbuka puasa dgn air kotak milo and roti yg hubby belikan. Tapikan, boleh tak, time keluar dari train, nampak Zarif and hubby duk tunggu kat luar, the feeling sangat best! The moment, the face expression is simply wonderful. Rasa macam hilang segala penat lelah naik komuter.. Giler kecoh! Orang lain nek lrt/komuter hari2 tak bising pon!

p/s: Habis plan aku nak masak Udang Goreng Tomyam and Telur Dadar utk puasa semalam. Berbuka kat Village View je semalam.

Sunday, July 10, 2011

:: IKEA ::

Jom g IKEA!!


As mentioned in previous entry, banyak barang nak beli ni

1) Curtain rod


2) Day curtain

3) Roller blind

4) Kerusi Zarif

 5) Meja Zarif
Oh.. sebenarnya banyak lagik nak beli such as almari baju Zarif yg matching ngan baby cot dia. Skrg pakai box plastic jer.. yang RM12 sebijik beli kat tesco..
Pastu, nak jugaks beli tempat simpan toys Zarif sbb kotak yg skrg sudah penuh... nak kena tambah lagik sebijik..


huuhhu... Is it keperluan atau kepuasan?

Thursday, July 7, 2011

:: masak ::

Lately, mood utk masak sangat meluap2 (read:jimat mode)..

Even aku puasa this week, cukup tabah utk masak dinner/ lauk berbuka, even sampai rumah dah almost kol 7. So, terpaksa le berbuka ngan air n brownies kartika sari yg sedap giler (kirim from officemate) dulu sementara nak masak lauk

Monday : Sup ayam
Tuesday : Ayam sweet sour & Carrot with telur hancur
Wednesday : Daging blackpepperKobis masak lemak
Thursday : Udang goreng mayonisTelur masak kicap


Sangat2 ler tak matching lauk2 ku ini. Apa nak wat, pening kepala nak fikir lauk utk Zarif sekali. Zarif bukan bleh pedas skit, nanti nangis.. sabor ajerkla aku..

Gambar yg b4 this mmg tak amik langsung.. aku bukannyer reti masak sangat pon... semua resepi lauk2 ni adalah hasil google :) Apa ler, telur goreng kicap pon nak google.. huhuhu.. Tapi, ada ler aku edit skit2 ikut kesusaian and availability barang2 tu kat dalam fridge aku..

p/s: Isnin malam, hubby call MIL and MIL tanyer aku masak ke today.. dgn bangganyer hubby jawab 'Masak!'.. hihii...

Tuesday, July 5, 2011

:: CheeseTart ::

I like DESSERTS so muchhhhhhhh... Aku mmg sweet tooth.. takleh tahan tgk benda2 manis such as coklat, ice-cream, cake, cuppies, puddings, brownies etc.

Kalau masak pon, i prefer to cook desserts compared to masak lauk pauk. *Oh, teringat plaks dah lama tak buat cheese cake!* Tapi, takde oven :( Sbb dapur rumah sewa skrg ni kicik jerk, takde tempat nak letak oven.. En hubby, bleh tak belikan built-in oven biler dah masuk rumah baru? Baru cantik and ngam ngan kitchen cabinet..

Btw, ada promotion for Opps Cheese Tart.. RM9.90 for 6 cheese tart.. harga biasa RM21 for 6 and RM38 for 12 tarts. Adoi.. mana bleh tahan ni! Tapi, kitorang jarang g Pavillion.. huuhuh.. Should i buy or should i not?

Aiseh, kecur air liur weh.. aku dah ler tgh baru terhegeh2 pose ganti nie..

saya nak semuaaaaaaaaaa skali!
p/s: Egg tart KFC pon super yummy! I can eat 6 pcs in 1 go! huhuhu..

Friday, July 1, 2011

:: LaNgSiR ::

Sejak dua menjak ni, me and hubby sibuk survey barang2 rumah.. Banyak giler benda nak kena beli, tp duit takde, camner? terpaksa wat 0% interest loan from ayah

Aku ada specific requirement langsir yg macam mana yg aku nak. So, mmg agak susah ler nak carik langsir seperti yg diidam2kan.. Kalau jumpe pon, sure kat any curtain designer yg confirm2 aku tak mampu.. Bayangkan ler RM1k just utk langsir sliding door 3 panel.. huhuhuhu.. Naper la biler carik kat kedai2 langsir mampu milik, tak de pon kain yg mcm mana aku nak...

Nak pindah rumah ni, takdela kitorang beli langsir baru utk satu rumah.. Langsir yg sedia ada still bleh pakai.. Biler ada budget yg taktau bile nak ada, baru ler tukar.. ye tak? *ayat sedapkan hati*

Tapi, yg mmg confirm aku nak beli baru is langsir kat :

1. Sliding door kat living room
For night curtain:
- fesyen eyelet
- rod besi kaler hitam/ crome, 8 inci tinggi dari paras sliding door
- kain jenis blackout, tebal tp lembut supaya kain tu nampak jatuh dgn kemas
- 4 keping (2 kiri + 2 kanan) with kain 110 inci
- 2 keping yg paling tepi, kain plain coklat gelap
- 2 keping yg blh dalam, kain corak2 skit, tp tak crowded sgt, corak kaler coklat gelap, matching with kain plain and tanah kaler coklat cair skit


For day curtain:

- fesyen french pleat yg biasa tu jerk, pakai tape yg putih tu, pastu kene cucuk2 ngan besi tu
- railing aluminim biasa jerk, tak colour hitam/ crome pon takper *pasrah*, 4 inci tinggi dari paras sliding door
- kain jenis sheer, lembut jerk supaya nice flowing
- belah bawah kain sheer tu, tampal dgn kain night curtain yg coklat plain dalam 5 inci, supaya nampak sedondon and buat kain tu berat skit
- warna putih/ off white, with very minimal corak.. kalau takde corak pon takper
- tak kisah brapa keping or guna kain brapa inci, janji dapat over the whole sliding door
 simple day curtain, tp ni without border mcm aku nak

2. Master Bedroom
For night curtain:
- fesyen jenis french pleat jugaks
- railling or rod tak kesah, tp taknak rod kayu, kalau bleh nak letak tinggi sampai siling
-  kain velvet or suede tp bkn jenis yg berbulu2 tu.. yg confirm completely blackout, tebal tp lembut
-  colour very dark purple, plain, with no corak at all..


For day curtain:
- sama requirement mcm sliding door nyer day curtain, cuma kain yg bawah tu kene tampal dlm 5 inci kain from night curtain tu


3. Dapur
- pakai roller blind
- colour hitam
- 2 keping for my 3 panel window, instead of 1 keping yg besar
- completely blackout jugak supaya org luar takleh intai
- if ada budget lebih, 2 layer of roller blind, 1 layer completely blackout (mcm night curtain) and 1 layer yg jarang2 (mcm day curtain)
from Ikea

 Huhuhuuh.. harap maaf, aku sedikit fussy bab2 camni sbb taknak menyesal di kemudian hari.. hihihii.. korang ada suggestion tak kat mana nak tempah/ beli langsir ni? Agak2 kat Nilai 3 ada tak kain mcm mana yg aku nak?

p/s: Baagus tgh sale nie.. Macy pon juga.. Rama2 pon tgh sale.. SSF juga.. Tp, eden tak mampu dek non..