Friday, August 26, 2011

:: pavlova ::

Org lain sibuk g shopping raya, aku sibuk carik pavlova...

Td meeting kt ttdi, pastu singgah (singgah la sgt) midvalley...

Argh.. x sabar nk buka pose...
Published with Blogger-droid v1.6.8

Thursday, August 25, 2011

:: ToL ::

Every year raya mmg kitorang banyak spend masa on the road.. Consequently, confirm2 ler duit bayar tol & minyak laju macam air... Dah jadik trend, hubby bayar duit minyak, while aku bayar tol..

So, as a person yg suka merancang, aku dah siap2 plan nak lalu jalan mana.. how much the toll.. top up touch n go siap2...

But, terkedu sebentar tengok how much kena spend for tol only.. tu tak masuk if jalan2 melawat sedara mara lagik tu.. huuhuhuh Ada sapa2 nak sponsor tak?


Tapi tu tak masuk if claim rebate 20% for travel on 25/26 Aug & 1/2 Sep. Cuma taktau yg normal rebate 20% if more than 80 transactions tu still applicable ke idak on top of festive rebate..

p/s: berkesan ke if travel time ikut suggestion plus tu?

Wednesday, August 24, 2011

Tuesday, August 23, 2011

:: Result ::

Currently, aku amik ACCA. Utk sapa2 yg taktau ACCA tu apa, it is professional qualification for accountant.. similar mcm engineer etc

ACCA ada 14 paper.. utk batch aku, dapat exemption 9 paper.. So, just amik 5 paper jerk...

First paper, aku amik waktu pregnantkan Zarif.. Alhamdulillah, aku pass.. dapat markah 55% jerk...

Second paper, waktu tu Zarif tgh 6-7 bulan.. still fully breastfeed.. aku pass lagik.. tp, markah 54%...

Third paper, amik last June, the killer paper for ACCA.. Mmg ramai kawan2 aku yg berkali2 amik paper ni baru dapat pass.. Aku pon tak confident jawab paper tu haritu...

Result keluar semalam, giler berdebar waktu bukak email.. I managed to get 50%!!! Yeay!! Borderline giler lulus.. Syukur sangat2! Maybe sbb aku dapat marker yg baik hati kot..

So, 2 more paper to go!! Tp, sem ni takleh amik kot sbb clash ngan wedding adik aku.. Next sem plaks clash ngan wedding bestfren aku.. camner???

Sayang, tak nak ke treat ur wife sempena lulus exam ni? Belanja buka puasa ker? Bagi hadiah ker? Hihihihihi

Monday, August 22, 2011

:: Baju Raya ::

Finally, hal baju2 raya sekeluarga dah selesai :)

Zarif
Baju casual Zarif semua dah beli before bulan puasa.. beli skit2, skali, ter'over' le plaks.. tp baju je banyak.. seluar ada le dlm 4 helai.. campur lagik 2 from his Pak Ude & Atok.. Jealous ngan org yg ada anak pompuan, mesti lagik syok membeli baju raya.. Baju bdk laki just tshirt n seluar jerk.. sigh..

Daddy
Baju casual Daddy pon dah beli skali time beli baju raya Zarif.. Sian daddy sbb baju lelaki cam balik2 design sama.. warna je variety... huuhuhuhuh

Baju Melayu
Baju melayu Zarif & Daddy pon dah siap. Semalam amik kat Dzull D' Classique (betul ke eja ni?) Ramai giler org kat kedai.. semua sibuk amik baju.. Jahitan dia mmg kemas.. terletak elok jerk kat badan. Actually, haritu dah mcm menyesal sbb tempah kan mahal giler compared to beli siap. Previous year mmg beli siap.. Tapi, lepas Zarif pakai, terus berkenan.. :) So, hilang rasa menyesal tu.. Pastu, jeles aku tgk baju2 kurung yg meriah ngan manik2 kat situ.. Next year, confirm nak tempah baju kat situ!

Sampin & songkok
Songkok daddy pakai thn lepas punyer.. Last week dah beli songkok Zarif kat PKNS bangi sbb tahun lepas nye songkok dah tak muat.. Luckily, RM15 jerk.. Sampin daddy pon just pakai sampin yg ada jerk.. nasib baik ada yg matching... Tetiba terasa mcm nak carik sampin utk Zarif le plaks.. kalau sempat, bleh g carik kat PKNS..

Baju kurung
My baju kurungs pon dah amik smalam kat Nancy.. boleh tak aku tak ingat ada brapa pasang.. if nancy terhilangkan baju, pon aku tak prasan kot.. Tahun ni baju semua kurung pahang.. Kebaya & kurung moden tak relevan dgn perut ku yg buncit.. Baju kurung pahang supaya nampak kurus skit.. sbb dia kan cam kembang skit.. aci tak?

Tudung
Tudung raya plaks mmg haritu dah beli time Ariani member card sale.. berbaloi2.. tp semua tudung2 tu dah banyak kali aku pakai.. So, tak kira tudung baru le kan? Lantakler.. huhuhu.. Dah hantar tudung2 tu p laundry (ye, saya mmg malas nak basuh tudung awning).. tp ada a few yg tak amik lagik..

Kasut
Kasut daddy dah beli weekend lepas.. lepas puas tawaf 1 midvalley & gardens.. Carik kasut Zarif kat midvalley semua yg berkenan dah takde size. Sampai aku ckp kat SA Clarks tu 'Adik, ada tak any kasut, any design utk size 6'.. all sold out! Then, kitorang g Bangsar Village.. and yeay! Next time if nak beli Clarks, aku mmg nak g kat BV je sbb org tak ramai and SA dia mmg sangat2 helpful..

So, basically, pakaian utk hari raya kira dah settle ler.. Dah start packing skit2.. Tapi, kalau beg dah penuh biler baru je letak baju kurung mommy, camner?? kena beli beg baru ker?

p/s: Result ACCA keluar harini *pengsan*

Friday, August 12, 2011

:: Berus Gigi ::

Berus gigi tu kan hukumnya sunat kan.. Tapi, if berus gigi time berpuasa, bleh jatuh hukum makruh..

Tapi kan, time bukan puasa, aku mmg malas giler nak berus gigi before amik wuduk utk solat Zohor..

But, time puasa plaks, aku boleh katakan hari2 berus gigi before solat Zohor.. Kenapa? Sbb aku takut mulut bau busuk sbb gigi aku selalu berdarah... Lagipun, aku slalu g meeting, terasa low self esteem biler puasa tp tak gosok gigi.. nak bercakap pon malu2.. boleh ke erk?

But, lepas berus gigi, kan mulut kita akan rasa fresh kan.. aku cam cuak giler if ada sisa2 air yg still kat dalam mulut pastu aku tertelan.. So, mmg banyak kali ler aku ludah utk pastikan mmg aku tak tertelan air yg dikumur2 tu...

source: here

Wednesday, August 10, 2011

:: WW- Day O mahu kawen ::

Snap from hp jer...



Published with Blogger-droid v1.6.8

Monday, August 8, 2011

:: Karipap ::

Presenting.... the ugliest karipap in the world!!!!

 ni angle gambar yg paling molek

karipap yg paling buruk yg kat belakang tu... dah le panjang, hangit skit plaks tu

Harap maaf, ni first attempt utk membuat karipap.. tabah giler buat di ambang azan maghrib berkumandang..

dont worry, aku takkan berputus asa.. akan cuba sehingga berjaya.. lagipon, hubby ku suka sangat makan karipap...

chaiyo!

:: finally ::


Akhirnya, yg ditunggu telah pon tiba.. even lambat dari org lain, redha ajerkla..

Apa2 pon, alhamdulillah.... syukur sangat2..

I want to be in this position sampai bersara, aci kan? Lantak ler org nak kata takde self improvement ker.. tak bercita2 tinggi ker... i dont think i can contribute more without jeopardize time ngan family...

Aci kan???

P/s: masih dalam 'waiting' mode.. result exam keluar 22hb ni...*gulp*


Published with Blogger-droid v1.6.8