Friday, February 24, 2012

:: LeGoLaNd ::

Tak sabar nak tunggu Legoland bukak!!! Yang lagik best tu sebab dia bukak kat Johor... Expected to open end of this year.

Haih.. pasni, if balik rumah mak, tak duduk rumah ler gamaknyer.. Sama ada pegi JPO or gi Legoland..

Ticket rate is as follows:

1 day pass                            RM110 for adults             RM80 for kids
Annual pass                          RM275 for adults             RM210 for kids
Annual pass promotion          RM195 for adults             RM150 for kids

Aku tgh ragu2 (skema siut ayat!).. perlu ke beli annual pass utk legoland ni erk? Annual pass tu meaning bleh masuk berapa juta kali yang kita nak for the whole year!! And skrg ada promotion, if beli skrg, dapat save banyak.. plus, it is valid from day1 legoland ni bukak till 31 Dec 2013..

So, if beli utk kitorang laki bini + Zarif, kitorang kena tambah RM157 compared to harga 1 day pass.. saving RM220 compared to actual price...

Tempting tak?? Should I buy... or should I not?

Wednesday, February 22, 2012

:: WW ::

Published with Blogger-droid v1.6.8

Monday, February 20, 2012

:: EMaIL ::

Aku mmg fail kalau bab organize my email accounts.. my office email, to be exact..

Mmg tak suka simpan email berlambak2 dalam inbox.. Sbb rasa semak.. My personnal email account mmg so far, aku berjaya maintain less than 10 emails in the inbox.. Yang mana aku nak simpan, i transfer it to specific folder..

Tapi, email office mmg gemuk habis.. Sbb normally, biler baca, then reply, tekan button send, terus tutup. Asyik terlupa nak transfer ke dedicated folder. Sometimes, mmg tak nak transfer lagik sbb action still pending, but lama2 biler email2 baru dah masuk, terus terlupa balik..

Sent folder pon semak dgn email.. Kadang2 takat reply "Noted, thank you" pon tak di'delete'... 

For your info, as at to date, dlm inbox and sent folder aku, ada 1,735 and 1,373 emails, respectively. Which I believe 50% of it mmg dah bleh delete..

I try to discpline myself dengan everytime before balik, try to clear the emails.. tp mmg tak mampu.. dah kalau balik dok berkejar nak cepat sbb takmo Zarif OT, camner?

Agak2 ada sapa2 tak yang amik upah clearkan inbox email?? Coz I need to hire him/her !!

Friday, February 17, 2012

:: ABC ::

Alhamdullilah, banyak dah huruf yang Zarif dah kenal..but mostly, capital letters ler...

But, ada gaks yang dia confuse, such as if hurul D or Q, sometimes dia kata tu huruf O.. If huruf W, dia kata huruf M

But, seriously, I cant take credit for it sbb Zarif banyak belajar from application Ipad.. Especially "Elmo's ABC"

And from nursery too.. Nursery mmg slalu wat aktivity flashcard.. Tunjuk flashcard with nama budak2 ni and baca.. So, if Zarif nampak huruf Z.. dia akan cakap "Zarif", "D" for Daniel and "R" for Ruhil. Yang kelakarnyer, bile aku tulis "Zahrul", dia akan cakap "Zarif".. biler aku kata bukan Zarif.. ini Daddy.. aku plak yg kene marah sbb dia kata salah..

Ada satu yg aku tensen.. dah brapa lama dah aku ajar dier mengenal warna.. be it in english or malay.. but still tak pass2 lagik.. Yellow dia kata red.. Biru dia kata kuning.. aiseh.. camner le nak ajar nie..

Tuesday, February 14, 2012

:: belajar ::

1. Zarif baru nk start belajar naik slide sendiri.. without adult pegang.. sbb b4 this mommy n daddy takut dia tergolek..

2. Zarif baru nak belajar makan gula2 yg biji sbb Tok (hubby's mom) kata takut tercekik.. b4 this zarif just mkn lollipop jer.. bkn takat gula2 je yg kena banned but other food yg bleh wat tercekik.. such as kismis, coklat bentuk bulat, jelly beans, grapes etc..

Kesian x? Am i worried too much sampai Zarif miss some childhood experience?
Published with Blogger-droid v1.6.8

Friday, February 10, 2012

:: lights ::

Okes.. Lama giler x citer pasal rumah.

All lampu and kipas kat rumah ni kitorang beli kat House of Lightings or TopTen puchong... Mmg murah2 lampu kat situ...

How murah is murah? Ada satu lampu tu aku beli rm59 tp kat kedai lain price at rm99.. Berbaloi kan?

Aku dah lost count brape kali aku ulang alik both kedai.. Pegi kedai A, takut ada yg lebih cantik kat kedai B.. Gi kedai B plaks, mahal rm10 dari kedai A..

Utk sape2 yg nak beli lampu or kipas, pls la g both kedai ni..

All lampu yg kitorang beli is less than rm100.. Plg mahal x salah aku is rm69..

Murah kan ??? Enjoy d pic!

:: Maulid Nabi ::

Erk.. Maulid ke Maulud erk? Biasanyer sebut Maulud.. Tapi dalam kalendar tulis Maulid.

Btw, dulu2 time kecik2, especially time primary school, mmg meriah sambut Maulud Nabi ni. Pagi2 dah pegi masjid, pastu ada ceramah and part yang paling seronok is join perarakan and  makan ramai2 kat masjid.

Perarakan tu memang meriah la.. Tapi time tu, tak brapa nak pandai menhayati moral dari perarakan tu. More to seronok jalan ramai2 dengan kawan2

Perarakan tu start and end kat masjid tu. Lepas penat2 berarak tu, lunch ramai2 kat masjid. Yang specialnyer, makan dalam dulang.. Dulang memang style dulang dulu2 yang ada corak bunga2 tu.. kat dalam dulang tu is nasi beriani yang super-banyak-penuh-satu-dulang. Lauk plaks lambak kat tengah2 nasik tu.. Memang seronok sangat makan ngan kawan2 rebut2 camtu..

But, as times flies, Maulud nabi dah jadik macam just a normal day jer.. cuma it's public holiday. Ahad lepas kan maulud nabi.. Tp, aku kol 8 baru bangun, breakfast pancake, kemas rumah skit2, balik rumah in-laws.. that it! Just macam typical weekend..

Tadi, on the way to the office, lalu kat tepi sebuah sekolah rendah. diorang tengah berarak.. watching them, tetiba teringat zaman kecik2.. rasa rindu sangat nak sambut Maulidul Rasul.. and without realizing, mata aku berkaca.. terasa betapa tidak menghargai pengorbanan nabi.. terasa betapa hati batu sbb tak teringat biler Maulid Nabi, whether Sunday or Monday..

Sigh..

Tuesday, February 7, 2012

:: breakfast ::

I love breakfast !!! Menu wajib setiap minggu is cucur ikan bilis .... Nyum nyum ..

Friday, February 3, 2012

:: JePuN ::

My nightmare has come....

Ok, maybe aku exaggerate.. tapi aku sangat2 tak suka if hubby kena g out-station.

Most probably, hubby kena g Tokyo for 3 weeks.. meninggalkan aku n Zarif.. Sedih weh.. Dari semalam aku takde mood.

1. Takut nak stay ber2 je ngan Zarif kat rumah sbb kawasan rumah baru, baru 5 family je pindah 
2. Pastu, construction utk phase 2 tgh rancak.. so, u can imagine that we live in one area with the construction workers
3. Aku kena hantar & ambik Zarif kat nursery.. argh.. sure hari2 lambat masuk opis
4. Dinner if nak dining out agak leceh nak bawak Zarif if aku sorang.. If nak masak, barang2 basah tu tahan ke sampai 3 minggu.. Tak sanggup aku nak g tesco/ pasar bawak Zarif
5. Nak basuh baju & sidai baju pon aku takut sbb washing machine kat luar.. biasa mmg basuh malam, so agak cuak utk keluar rumah waktu malam if hubby takde (blkg rumah aku gelap gelita weh!)
6. Mmg le adik2 aku bleh teman tp taknak le susahkan diorang.. Sorang tu dia kena amik staf dia kat damansara every morning and sorang lagik kena naik LRT  which stesen sgt jauh from rumah aku
7. Last time Zarif berjauhan ngan hubby waktu dia umor 4-5 bulan kot.. Skrg ni mesti dia dah pandai rindu..
8. Saya nak main snow!! tgh winter skrg!
8. I dont think I can survive without my hubby *sobs*

So, aku consider nak ikut.. but maybe just 1 weeks je la kot.. sbb mana bleh cuti lama2 (oh, and mana ada duit banyak). Tapi..
1. Tiket mahal le, of course.. sbb beli last minute.. paling murah is AirAsia which dapat ler RM2.5k pegi balik utk aku & Zarif.. MAS and JAL plaks double than that.
2. Nak kena apply Visa le plaks.. dah kena amik cuti lagik.. pastu nak kena ada at least RM6k dalam akaun, kalau tak kena reject application visa tu
3. Mampu ker aku nak travel naik 14hours flight alone with Zarif? Zarif tak boring ke duk dalam flight lama2?
4. Kena tgk gak aku sampai Tokyo kol brape.. if sampai weekdays, hubby kan kat opis
5. Sekarang tgh winter, so, kena beli pakaian winter yang confirm2 mahal.. tak mampu le eden
6. Makan kat sana dah le susah, mahal plaks tu.. Aku n hubby takper lagik bleh le telan maggie ke roti ke hari2.. Zarif ni hah.. kesian le kan dier..
7. Time hubby g opis, aku nak wat apa kat bilik? golek2 ngan Zarif jerk?

Arghh!! Dilema!!

Wednesday, February 1, 2012

:: TaX 3 ::

Lanjutan dari entry ini dan ini.

After 3 months menghantar documents2 ke L*DN, aku still tak dapat any feedback.

Pastu, terfikir ler, in case diorang hantar surat ke alamat lama.. Sbb aku tak update lagik..

Then, aku masuk website die.. carik phone number untuk tukar alamat and tanyer status..

Website e-filling plaks tutup since semalam.. nak prepare for 2011 Income Tax le kot

Pastu, brapa banyak phone number dia aku try.. semua tak dapat!! Ini boleh mendatangkan kemarahan ni!! Tensen!! 

p/s: Boleh tak aku rasa website dia buruk and ketinggalan zaman ?