Monday, September 24, 2012

:: TaDiKa ::

Zarif is now 2 years 10 months.. If ikut tahun, he is 3 years old this year.. Which means, 4 years next year..

Sekarang, mmg 'trend' budak2 masuk kindergarden during 4 years old.. Some kindy even except budak2 2-3 years old..


The cost of kindergarten skrg sangat mahal :( Cecah ribu2 utk registration :( monthly plaks ada yg almost RM1k.. erk.. mana pulaks nak carik budget ni?

So, since early of the year lagik, aku dah try survey nearby kindergarden for Zarif. Requirement aku simple.. nak English Islamic kindy. Kalau boleh, yg ada taska sekali, so that, Zarif tak perlu transit kat tempat lain..

Tapi, bile difikir2kan, aku dulu pon Tadika Kemas jerk.. ehehheheh


Kat current taska pon, Zarif learn a lot.. Takdela takat datang-main-makan-mandi-tido-balik.. Alhamdullilah, I'm satisfied with his progress so far.. boleh kenal ABC, boleh kira till 10, boleh baca Al-Fatihah etc..

Aware that ada anak2 orang lain yg progress lagik pantas.. Contoh, able to read during 3 years old etc. Should I worried? I dont think so, sebab dulu aku belajar benda2 basic cam ABC semua time tadika umur 6 tahun..

After discuss with hubby, we all decide for NOT to send Zarif to kindy next year. After many areas has been considered, we believe better next year die stay dulu kat Taska Al-Humairaa nie.. Maybe just enroll die dalam weekend class etc jer dulu.

But, based on the survey and for my reference next year, i've shortlisted CIC or Little Caliphs.. because both memenuhi criteria. CIC only ada 1 branch kat Seksyen 9, BBB while LC ada a few branch kat BBB (Seksyen 3, 7, 8 and 9). Genius Aulad pon nampak menarik, tp sebab die kat atas rumah kedai, terpaksa reject.

Ramai kawan2 aku yg anak sebaya ngan Zarif.. Korang start hantar anak g tadika ke next year?

http://school.familyeducation.com/preschool/school-selection/38805.html

Wednesday, September 19, 2012

:: Stray Dog ::

Kawasan rumah aku sekarang, mmg banyak stray dogs.. more than 10 ekor rasanya.. I already lodge complaint to MPKJ


And then, last Monday, terdengar bunyi anjing asyik menyalak.. rupa2nya, seekor anak anjing terperangkap dalam longkap..

The next day nyer, terdengar bunyi anjing tu lagik.. Hubby pon carikla anjing tu.. kesian sangat kat die sebab dah 2 days terperangkap..

Hubby carik kayu/ papan to rescue the dog.. tapi, rupa2nyer, ada 3 ekor anjing besar, the family le kot, tgh tunggu.. mmg tak boleh nak dekat sebab biler dekat je, anjing tu kejar...

So, I call 999 as i dont know who else to call... 999 (operator tak berapa nak mesra alam.. uhuh) transfer the case to Jabatan Perkhidmatan Awam. JPA Kajang call me, approximately 20 mins later and bagitau yang diorang akan datang malam tu jugaks..

Sadly, diorang tak tau jalan nak pegi ke rumah aku, sebab area baru and agak tersorok.. and bile die call nak tanye jalan, me & hubby tak perasan bunyi phone. By the time kitorang perasan dah pukul 12 lebih and time tu dah takde bunyi anjing tu.. So, I assume that anjing tu dah survive.. We inform JPA and diorang suruh kitorang call balik if terdengar lagi bunyi anjing tu..

And then, kelmarin (Monday), we heard the dog again.. kitorang ingatkan anjing lain la kan.. sebab dah almost a week tak dengar bunyi anjing tu...

Balik keje semalam (Tuesday), dengar lagik bunyi anjing tu.. time tu  bunyi die dah slow sangat.. dah macam mengerang.. mmg sedih sangat.. rasa nak menangis je dengar..

So, hubby call JPA again and JPA suruh we all call Malaysia Independent Animal Rescue.. MIAR came within 30mins.. and they managed to rescue the dog.. waktu berjaya keluarkan anjing tu, all the big dogs datang.. sebab terdengar bunyi anak anjing tu.. tp, diorang tak berani nak dekat.. tapi aku dah bertempiaran lari masuk rumah.. huhuhuuh

The dog is too weak.. mmg tak larat sangat nak berdiri/ berjalan sendiri.. So MIAR take her to vet.. and they said that they will return the dog to the family after she recover...
Pic posted by MIAR

But, pagi tadik, when hubby check MIAR's FB page, found out that the dog dah mati.. Sedih sangat... berkaca2 mata aku tahan nak nangis coz I felt so guilty.. If I call MIAR earlier, the dog may survived :( Mmg sedih sangat2.. I already crying when I am trying to write this story..

Dear puppy.. I'm so sorry for not helping u earlier.. I'm so sorry for become so ignorant.. I'm truly sorry.. RIP..


Tuesday, September 18, 2012

:: JaMeeLa ::

I'm so in love with Jameela... Jovian's creation for Raya Haji..


So, lepas kachiwa, tak dapat pre-order waktu Jovian's open house, I am super excited bile dapat tau pre-order open at ThePoplook too :)



So, dari kul 9.50pagi, i keep on refreshing the page...

Finally, manage to purchase Jameela...





BUT.. tak perasan that I accidentally purchase 2 pairs.. instead of 1!!! Aku nak buat apa 2 pasang baju yg sama kan? Argh.. tensen!!

So, I'm calling for any1 yang willing to buy Jameela from me.. size L.. at the original price of RM400, feel free to email me at missndayana@yahoo.co.uk ... or you can sms/ whatsapp me at 013-355-2005

Thanks!!

Friday, September 14, 2012

:: boy ::

Zarif : mommy nak pegi mana tu?
Me : mommy nak pegi toilet... nak kencing..
Zarif : mana boleh.. mommy kan girl.. girl takde penis.. takde penis tak boleh kencing.. boleh berak jerk..
Mommy: huh.. apa2 la zarif...

After aku keluar toilet..
Zarif : mommy dah berak?
Me : dah..
Zarif : mommy takde penis?
Me : takde.. mommy kan girl..
Zarif : nak tengok boleh?
Me : eh, mana boleh.. malu la..
Zarif : ala.. boleh la, mommy..
Me : erk...
Published with Blogger-droid v1.6.8

Thursday, September 13, 2012

Meja Makan ku!

Setelah lama pakai meja makan yg dah buruk... akhirnya, beli le jugaks meja makan baru...

Last week delivery, time tu hubby yg ada kat rumah..

Biler aku balik, tengok ada crack plaks kat meja tu!

ops.. berabuk la pulaks...

Argh!! Tensen.. Delivery Order dah sign..

cepat2 email customer service Macy. with picture, of course..  hopefully, they able to replace the meja.. given the fact that aku email to them less than 1 hour from the delivery time.

Semalam, org Macy dah call. die suh hantar full picture of the table..



So, now, crossing my fingers.. hopefully dapat replace.. if not, sakit mata je tgk crack tu :( mmg la tak nampak sangat.. but still, kan?


p/s: Lepas dah beli meja yg ni, baru ternampak promotion lorenzo.. makan hati ler aku..uhuhuhu



Monday, September 10, 2012

:: Jovian ::

Drooling.... over this..

Should i.. or should i not?? Oh Jewel, Jameela & Jovanita...

p/s: hubby, isteri awak nak pegi open house JM ari ahad ni, boleh?


Wednesday, September 5, 2012

:: BanJiR ::

Argghhh tension!!

Semalam, kuar ofis before kol 6.. Jalan jem teruk sangat...Dalam hati terfikir.. mesti sebab hujan ni.. sebab langit mmg gelap gulita..

Sampai tol Sg Besi kol 7.. Sejam weh.. bercinta giler..

Ingatkan pas tol sg besi dah ok.. rupanyer, lagik teruk!! Bayangkan aku sampai exit UPM Serdang to pukul 9.40!! Yerk.. 2 jam 40 minit from sg besi to upm.. yg normally took around 5 minutes je tu...

kaki dah sakit giler dah.. mmg tak larat sangat2.. so, aku terus mencelah kiri.. nak keluar exit UPM.. tak sanggup nak redah sampai exit Kajang... since kerete mmg banyak and tak bergerak and motor pon banyak.. mmg struggle jugaks le nak melencong ke kiri tu..

Mmg bernas instinct aku nak keluar tol UPM sebabnyer, antara tol UPM and tol kajang, laluan dari kedua2 arah ditutup.. yer.. ditutup terus sebab banjir.. so, org kene choose either nak tunggu or u-turn.. bayangkan nak u-turn celah mana kat tgh2 highway yg penuh ngan org tu kan?

Bile sampai rumah, masalah tak selesai lagik.. sebabnyer, jambatan nak masuk taman rumah ku itu pon banjir!! risau jerk bile hubby citer rumah2 banglo kat area depan taman rumah kitorang tu tgh sibuk membasuh rumah sbb air masuk rumah..

Around 10.30 gaks ler baru boleh meredah air banjir yg dah start surut tu.. Alhamdulillah air tak masuk rumah kitorang.. uhuhuhuhuh

Ni gambar2 banjir semalam yg aku dapat hasil carian google :)

berpicnic di lebuhraya


From twitter #kltu


Ni pulak gambar from lowyat.. highway kat besraya (sebelah je dgn plus highway)

Komuter Station Serdang

More pics for banjir kat kawasan rumah ku, Sg Ramal Luar.. Blog from Adun bangi
http://drshafie.blogspot.com/2012/09/hujan-amat-lebat-banjir-banyak-tempat.html