Thursday, January 10, 2013

:: SaYuR ::

Utk sapa2 yg rapat dgn aku, mmg tau yg aku tak makan sayur..

Tapi, sebab hubby ku makan sayur, kene lah masak sayur gaks kan... The problem is, bape banyak je sayur yg boleh dimasak untuk setiap hidangan kan.. sbb tukang makan nye sorang jerk...

Sayur cepat layu/ tak elok.. Kalau beli kubis sebijik, sampai 3-4 kali masak.. tu pon biasa amik yg plg kecik.. and balance, masuk dalam tong sampah sebab dah tak elok...

Normally, orang balut dgn suratkhabar utk bagi tahan lama sikit.. masalahnyer, rumah aku ni mana beli newspaper.. Lastly, apa yg aku buat is letak sayur2 tu dalam seal plastic bag :) Satu kotak RM5 jerk.. beli kat Daiso, dalam 1 kotak ada 25 pcs kot..

Sayur tahan lebih lama and fridge ku lebih organize.. takde lah nak mencarik sayur pon susah!!


Before masuk dalam fridge

Susun elok2 dalam fridge

12 comments:

  1. plastik ni recycle eh dayanne? leh tiru ni...;D

    ReplyDelete
    Replies
    1. shd be pakai buang.. tp kalau rasa mcm pakai kejap jerk, mmy recycle je pakai balik :)

      Delete
  2. baru tahu orang tu tak makan sayur hihi

    ReplyDelete
    Replies
    1. hihiih.. tp paksa anak makan sayur..

      Delete
  3. Cantik..!!! Tapi klu y sayur jenis panjang2? Kangkung, pucuk paku, sawi leh msuk dlm tu x? Biasa klu bl sayur berdaun cmni mmg kena masak terus esoknya.

    ReplyDelete
    Replies
    1. tak boleh! mcm batang saderi tak letak pon dalam ni..
      tp nanti nak carik ler plastik yg besar sikit.. rasanyer kat daiso tu die mmg ada size..

      Delete
  4. wahh ok, tiru idea ko ..apepon i adore ur fridge ;p

    ReplyDelete
    Replies
    1. ok sile tiru.. tp jgn tiru idea fridge je besor, tp kosong x de barang... hahaha

      Delete
  5. aku pon buat cmni...kt ayam semua pon..letak sikit2 untuk masak sekali..senang takyah nk defrost semua
    daiso mmg rawks ..kakakaka

    ReplyDelete
    Replies
    1. haah.. ayam daging semua aku letak dalam tipuware ikut portion nak masak gaks.. beli 4 ketul for rm5 kat daiso gaks.. eheheh.. apsal le kedai 2 inggit mesia x sebest daiso kan..

      Delete