Monday, January 14, 2013

:: Yang Ke 4 ::


The 4th generation of 2005...kerete yg senang nak menyelit time jam.. yg penting save minyak utk bawa pegi balik keje.. rasa membazir minyak jerk bawak cik Kiah ku itu g opis...

Alhamdulillah, terasa lega sangat2 akhirnya dapat jual Savvy hubby ku itu.. High maintenance betul savvy tu.. baru je habis RM1800 last month sbb rosak...

Buat keputusan nak beli kete baru ni pon mmg pantas sangat2.. Lepas hantar savvy kat workshop, ingatkan nak g IOI mall puchong, time kat traffik light kitorang decide nak survey kerete baru.. jalan depan sikit, ternampak showroom kerete, terus kitorang singgah..

N time2 tu jugaks bayar booking fees sebab ada discount akhir tahun Rm6500, boleh buat top up nak jual savvy.. Hutang savvy ada lagik RM16k, tapi boleh jual RM7k jerk.. sob sob..

So, rezeki sangat.. plus, sbb dulu savvy interest tinggi.. so monthly payment lebih kurang jerk.. tambah dalam RM50 jerk... Alhamdulillah....

p/s: punah harapan ku nak tukar savvy dengan Honda Jazz Hybrid... uhuhuhuhh

7 comments:

  1. kabo ler keta apa.. nak tunggu terserempak kt taska ntah bile.haha

    ReplyDelete
  2. oo siannya jual keta savvy tu kena top up.. aku nyer keta skang Myvi, kalo jual dapat untung.. gatal gak nak tukar keta lain.. tp fikirkan Myvi tu takde masalah dan jimat minyak.. lupakan je la hasrat nk tukar keta.. lagipun nak beli umah.. myvi ni tahun depan abis bayar dah.. selamat dah duit aku..

    ReplyDelete
    Replies
    1. rasanyer most of pengguna savvy mmg nyesal beli savvy kot.. aku dulu pon sayang ngan kelisa lama tu.. tp susah takde kete besar sikit nak buat jalan jauh/ balik kampung.. tp since myvi ko takde masalah, simpan ajerkla.. boleh focus beli rumah mahal sikit, kan :)

      Delete
  3. haa akhir tahun ni mmg banyak promo..honda especially..rebate sampai belas2 ribu! mazda je takde rebate banyak..sob sob..tp dah berkenan sangat, kitorang rembat jelaa mazda..
    kitorang pon aritu tolak blm tu kene topup lagik dalam 2k! adoi bila kene topup tu yg tak bezz kan?
    bezz tak hyundai baru?cer tayang sket kete baru..kihkih

    ReplyDelete
    Replies
    1. tu ler pasal, ila.. malangnye kitorang decide nak tukar kerete on 30th Dec.. so, banyak stok yg dah takde :( berkenan ngan Suzuki Alto, tp habis stock..
      Dah serik ngan proton!! bengang kan kene topup nak jual kerete.. plus, kerete malaysia, interest tinggi...
      kerete baru tu, OK ler.. takleh ler nak compare ngan kereta sedan yg lain kan.. at least senang nak menyelit2 time traffic jam.. ehehhe..
      aku suke weh mazda ko!!!!

      Delete
    2. Comel lah i10!! Comel n smart! Kalu takat nk bawak pi keje, kete kecik mmg sgt sesswaaaii! Jimat minyak n senang nk nyelit!
      Hihi aku ni puas dok mengusha kete.. Pi showrooms mcm2 since tgh thn aritu.. Last2 ujung thn br tercapai hajat nk dpt tuko kete.. Kete ko ni sure sama plate ngan aku yg depan tu.. Huhu

      Delete